Het beginnen van een theehuis

Droom je over het beginnen van een theehuis, dan heb je hopelijk wat aan mijn ervaring! Ik was gedurende 3,5 jaar eigenaar van ‘Thee aan Zee’ in Kijkduin, een combinatie van horeca en winkel met Chinese thee als specialiteit.

Thee aan Zee
Thee aan Zee

De theoretische voorbereiding

Waarom wil je een theehuis openen? Je hebt vast je redenen, mijn doel was bezoekers een zo mooi mogelijk kopje thee te kunnen aanbieden: eigen import Chinese thee gezet met vers gekookt Spa blauw. Bovendien wilde ik als kind al een eigen onderneming. Toen was het nog een winkeltje met plastic geld en thee gezet van koud water, maar de drive heeft er altijd ingezeten. Uiteindelijk gaf intense ongelukkigheid over een vaste baan mij de motivatie ‘alles-of-niets’ te spelen, stoppen met de vaste baan en het openen van een theehuis. Toen ik dat eenmaal had besloten kwam alles in een positieve stroom terecht.

“Schrijf een ondernemingsplan” is waarschijnlijk iets wat je 9 van de 10 keer zult horen. Maar hoe doe je dat goed zonder cijfers? Vaak komt het toch neer op inschatten. Ik had meer aan het maken van een optelsom van het kapitaal wat ik nodig dacht te hebben om daar na de verbouwing zoveel mogelijk van over te houden. Ik had het vertrouwen met dat geld de eerste maanden eventueel aanpassingen te kunnen doen en het gemis aan klanten op te kunnen vangen.

Ik kreeg het benodigde geld bijeen door een vervroegde erfenis en uit overwaarde van de verkoop van mijn huis. Ondernemen vraagt soms om offers. Op woensdag stond mijn huis op Funda, op vrijdag was er een geaccepteerd bod. Het was midden in de huizencrisis eind 2011. Later woonde ik anti-kraak in een bouwvallige scoutingskeet en in een oud schoolgebouw. Leen zo min mogelijk. Dat kost geld.

De praktische voorbereiding

Cadeau voormalige collega's
Cadeau voormalige collega’s

Dus stel je bent er voor jezelf uit een theehuis te willen openen. Goed nieuws! Nu kun je je baan opzeggen 🙂

Bereid je wel voor op kritische geluiden van de ja-maar wereld: “wat je wilt gaan doen is niet realistisch, hoe moet je de rekeningen betalen, niemand zit op thee te wachten, er is al zoveel horeca in Kijkduin, het is crisis, verwacht je nou echt je huis te verkopen, je hebt een vast baan” etc. Toen ik erachter kwam dat dit een standaard reactie is, verloor het zijn waarde.

En dan: het tekenen van het huurcontract! Die van mij was voor de periode van een jaar, daarna doorlopend met een wederzijdse opzegtermijn van 6 maanden. Eenmaal met de sleutels in mijn handen begon het klussen! Container op de stoep, warmteblazer in het stopcontact en slopen maar. Ik had een aardig beeld van hoe ik het wilde hebben en had hulp van iemand die verstand heeft van plezierige interieurs. Hopelijk heb je mensen om je heen die op de één of de andere manier kunnen helpen. Mijn onderbuurman was elektriciën, het interieur werd dus verzorgd en anderen hielpen verven.

Mijn verbouwing duurde 6 weken. In die tijd was het ook het nadenken over de menukaart, het zoeken naar leveranciers en het kopen van de juiste machines. Betaalverkeer liep via CCV en dat beviel erg goed.

De beginperiode

Ik had het meeste aan het luisteren naar de bezoekers. Vang signalen op en doe daar iets mee, zonder jezelf en wat je voor ogen hebt te verliezen. Ik begon mijn zaak met alleen Chinese thee maar in de eerste week kwamen er in een half uur 2 mensen om rooibosthee vragen. Op zoek naar rooibosthee dus. Uiteindelijk is de rooibosthee uitgegroeid tot een groot kruidenrek welk zorgde voor net de extra omzet waardoor de zaak break-even-ging draaien.

Ook in de eerste week, feedback over de muziek. Ik had vanwege de doelgroep hits uit de jaren 60 en 70 opstaan, wat te druk bevonden werd. Daarna ben ik overgegaan op oude jazz. Die van het rustige soort, bezoekers gaven vaak aan de rust zo fijn te vinden. Dit was een succes! Ik wisselde van artiest afhankelijk van het tijdstip van de dag. Je wilt zondagochtend niet wakker worden met snellere jazz welke op de zaterdagmiddag weer wel gezellig kan zijn.

Door het luisteren naar je bezoekers en het geld wat je nog achter de rug hebt kun je snel schakelen om in te spelen op vraag, extra mogelijke omzet dus. Let wel, zonder je eigen ik te verliezen, het moet passen bij jou en de zaak.

De loop komt er in

Je hebt een paar redenen nodig waar mensen voor terugkomen. Of dat nu rust is, producten, prijzen of sfeer. Hiermee is het een kwestie van tijd voordat mond-tot-mond reclame zijn werk gaat doen. Je kunt het versnellen door marketing zoals flyers, een krantenartikel of andere actie.

Waar mijn bezoekers voor terugkwamen: de lekkere thee, originele ijsthee, de overheerlijke cappuccino (de rest van Kijkduin maakte gebruik van apparaten dus ik van verse melk, goede bonen en investeerde ik in cursussen, een mooi apparaat en een dure maler) zelfgemaakte worteltjestaart en de bijna beroemde havermoutkoekjes. Deze waren gebaseerd op een recept die ik ooit vond in een blaadje in de wachtruimte van de tandarts. Waar die wel niet goed voor is.

Werknemer van je eigen zaak

Na dik een jaar merkte ik aan mijzelf dat de zaak mij steeds meer begon op te slokken. De zaak werd drukker en toen kwam mijn zwakke punt naar boven, efficiënte en systemen.

Tijd wordt steeds belangrijker naarmate het drukker wordt. Meer drukte = meer verkochte taarten/zakjes thee/koffie/etc = meer benodigde tijd voor het bakken, vullen en de inkoop maar die tijd wordt juist steeds minder beschikbaar vanwege de toegenomen drukte… een spiraal waar je niet in terecht wilt komen. Of je moet net als mij bereid zijn achterlijke hoeveelheden uren te willen werken. Ik kan het je niet aanraden.

Wat betreft omzet was het weer niet net genoeg om veel met personeel te doen, één dag doordeweeks en hulp in het weekend was het maximale. Eigenlijk was het op dit punt meer dan ooit nodig te ondernemen. Wat zijn nog de zwakke punten in de zaak, hoe kan de omzet omhoog, wat is de marge en hoe kan die omhoog. Waar loop ik vast en hoe kan ik dat oplossen. Ik was toen al teveel met mijn hoofd op de werkvloer, aan het werk in de zaak in plaats van aan de zaak. Ik mistte zelf nog wat ondernemersvaardigheden en ik kan je aanraden hier van te voren je in te verdiepen.

Succesformule

‘wat je kunt kopen kun je nuttigen en wat je nuttigt kun je kopen’

Dit werkte uitstekend. Toen ik de zaak startte wilde ik het alleen doen. Echter, je kunt maar zoveel mensen bedienen in je eentje binnen de beperkte openingstijden. Mijn opzet was om meer te verdienen aan minder klanten i.p.v. minder te verdienen aan meer klanten. Hiertoe was mijn theehuis een combinatie geworden van horeca en winkel in de verhouding 50%/50%.

Als een gast een warme chocolademelk dronk verdiende ik € 2,75 met soms een extra € 0,50 voor een portie slagroom. Echter, ik verkocht vervolgens ook vaak de chocoladedruppels zelf zodat de mensen thuis ook chocolademelk konden maken. Met die extra € 3,95 werd de omzet meer dan verdubbeld zonder dat het mij op dat moment meer tijd kostte – de bakjes chocoladedruppels vulde ik wanneer het rustig was. Productervaring is een goede verkoper. Bezoekers ervaren zelf de producten en wanneer dat een positieve ervaring is heeft dat veel meer waarde dan wanneer ik zeg “u zult deze producten zeker als positief gaan ervaren”.

Hetzelfde was van toepassing op alle thee, de glazen, zeefjes, koffiebonen, theeservies en honing. Later wilde ik bakmixen ontwikkelen voor thuis naar receptuur van de geserveerde taarten maar dat is nooit gerealiseerd.

Wat je geeft krijg je terug

Ik gaf vaak mijn recepten weg van mijn koekjes en worteltaart terwijl dat mijn pareltjes waren. Mijn theorie was, wanneer mensen dat thuis na gingen maken is het bijna vanzelfsprekend dat mensen dat gaan uitdelen. Wat moet je met 12 punten worteltaart. De kans is groot dat die mensen het lekker vinden en vragen ‘hoe komt je aan dit recept?’ en voilà, de naam van je zaak valt weer. Van vrienden is een aanbeveling veel waardevoller dan van de verkoper.

Overigens deed ik altijd oprecht mijn best bezoekers een leuke tijd te geven. Ze zagen dat ik aandacht had voor datgene wat ik op tafel ging zetten. Andersom kreeg ik vaak cadeautjes op mijn verjaardag!

Exclusieve Verkoop Argumenten

Door de vraag naar Earl Grey ging ik Earl Grey verkopen. Echter, die van Twinings vond ik het beste (veel uitgeprobeerd) maar die waren na een prijsverhoging goedkoper in te kopen bij de AH dan bij de leverancier. Dat heeft dus niet zoveel zin. Het logische vervolg was op zoek te gaan naar losse Earl Grey thee die ik lekker vond (en nu wel vond) en een eigen verpakkingslijn te ontwerpen.

Eigen stickers voor de chocoladedruppels, koffiebonen, losse thee etc zorgde voor een unieke winkel en alle producten bij elkaar vormden zo weer unieke kerstpakketten of cadeautjes. Ik was daarmee ook zekerder dat mensen voor de producten terug zouden komen – exact dezelfde waren namelijk alleen bij mij te krijgen. Inhoudelijk moet het wel kloppen, rommel verkopen werkt niet.

Valkuilen

Thee aan Zee t.o.v. Thee van Sander
Thee aan Zee t.o.v. Thee van Sander

Naast de hoge werkdruk is een valkuil dat je eigen zaak veranderd tot iets waar je je niet helemaal prettig bij voelt.

Mijn zaak was uiteindelijk vooral een horecazaak en dat paste niet helemaal bij mij. Horeca behelst veel praten en is erg arbeidsintensief wat ten koste ging van datgene waar mijn hart ligt, namelijk ontwikkeling én Chinese thee. Toen ik merkte dat dat stil stond besloot ik de zaak te verkopen. Ook wilde ik teveel en was ik naast eigenaar van ‘Thee aan Zee’ ook nog eigenaar van ‘Thee van Sander’ en in de laatste periode eigenaar van ‘www.chufanederland.nl‘. Dit was teveel en ging ten koste van Twitter, Facebook, website, ontwikkeling, slaap, schoonmaken, een sociaal leven en mijn eetpatroon en gezondheid. Uit zelfbehoud heb ik toen de keuze gemaakt de zaak te verkopen wat snel lukte.

De verkoop

Uiteindelijk verkocht ik mijn zaak door een berichtje op Facebook te plaatsen! We hebben de overdracht zonder makelaar uitgevoerd en dat ging prima. Veel in vertrouwen, geven en nemen.

Conclusie

Ik ben heel blij de kans gekregen te hebben een theehuis te openen en als je voelt dat het je passie is: vooral doen! Ik heb heel veel geleerd, mijn vriendin ontmoet en niet onbelangrijk een droom verwezenlijkt. In mijn ogen is een combinatie van hart en logisch nadenken datgene wat ook jouw zaak tot een succes kan maken.

Sander Kriek

39 reacties

 1. J. Wierstra schreef:

  Iemand interesse in de overname van een zeer gewaardeerd bestaand Theehuis op het Drentse platteland? (google en fb recensies van 4,7 en 4,9 op een schaal van 5) Vaste lasten zijn minimaal, omdat het hier om een bedrijf aan huis gaat. Natuurlijk heb je ook minder toevallige aanloop dan in een plaats als Kijkduin en zul je dus je klanten op een andere manier moeten zien te trekken. Het financiële plaatje is daardoor heel anders dan hierboven geschetst. Als je de financiële middelen voor overname hebt, kun je vrijwel direct beginnen met je droom en zijn alle moeilijke obstakels al overwonnen. Grenzend aan natuurgebieden met wandelroute en fietsknooppunten.

  Het is een bedrijf met veel potentie inclusief vrijstaand woonhuis en bijna 8000m2 eigen grond met boomgaard. (Vraagprijs 550.000 inclusief zakelijke inventaris en goodwill)

  1. M. Hegen schreef:

   Goedemiddag J. Wierstra,

   Toevallig zie ik uw berichtje over de verkoop van uw woning en theehuis. Neem aan dat deze inmiddels al lang is verkocht….. Maar indien dit niet het geval is kom ik graag een keer kijken (eea natuurlijk wel afhankelijk van waar in Drenthe het eea is gelegen.

   Met vriendelijke groet,

   Marja

  2. Hoi J. Wierstra,

   Wat is de naam (en plaats) van jouw theehuis?
   Ik heb veel belangstelling om dit voort te zetten!

   Zou je mij willen mailen? info?@partyfours.nl

   Alvast bedankt!
   Groetjes, Annemiek

 2. Hi Sander,
  Door jouw verhaal en ervaringen te delen, ben ik ook wat wijzer geworden. Ben het ermee eens dat er veel bij komt kijken en je er goed over na moet denken. Heb je toevallig ook tips voor het uitzoeken van een locatie? Mijn focus zou liggen op thee, koffie, wat lekkers en gezelligheid. Ik sta nog nog aan het begin maar wil het zeker doorzetten. Ik hoop van je te horen, bedankt avast. Succes met Chufa!

  Groeten Merula

 3. Hoi Sander,

  Ik heb een hele leuke locatie gevonden waar een theehuis met boomgaard kan komen.

  Hartelijke groet!
  Eva

 4. Marieke schreef:

  Hoi Sander,

  Ook ik loop al een tijdje met het idee rond om een koffie/thee tuin te beginnen. Ik heb een stukje grond in het buitengebied in het oosten van het land. Vindt het best eng om in het buitengebied iets te starten ivm de klandizie.

 5. Frédérique schreef:

  Hallo Sander,

  Ook ik ben, zoals zovelen hierboven van plan om een theewinkeltje te beginnen. Ben ook al iets ouder (50). Mijn insteek is dat ik er zelf van moet kunnen leven en niet rijk hoef te worden. Loop al jaren met dit plan rond.

  Vriendelijke groet,

  Frédérique.

 6. Hoi Sander,

  Wat is je verhaal inspirerend, erg leuk om te lezen.
  Ik ben van plan om een theetuin met een klein winkeltje. Ik heb geen ervaring met de horeca ed. maar wel met klanten, verkoop en dienstverlening. Juist daarom ben ik erg blij om in je blog te lezen dat theetuin in combinatie met een winkel goed aanslaat. Ik ben bezig met een ondernemingsplan wat ik nodig heb voor het UWV. Ik ben bezig om het financiële stukje in kaart te brengen. Hoe zit dat met muziek afspelen? Wij betalen nu voor Google Play, mag ik die ook in de theetuin gebruiken of moet ik Buma stemra voor muziekrechten betalen?

  Ik hoor heel graag van je.
  Bedankt.

  Groetjes,
  Kiki

 7. Jolanda schreef:

  Hoi Sander,
  Bedankt voor het delen van jou ervaringen. Ik wil heel graag een theewinkel aan huis beginnen gecombineerd met de verkoop van Franse producten.

  1. Sander Kriek schreef:

   Hoi Jolanda, leuk je ontmoet te hebben! Ik heb je gemaild. Groetjes Sander

 8. Hoi Sander,

  eigenlijk zakt de moet me in de schoenen en tegelijker tijd denk ik, mijn idee is nog niet zo gek.
  Ik heb dezelfde ideeën zoals hierboven allemaal verteld, en voel het enthousiasme, maar proef ook iets van, leuk maar of het lukken gaat, en toch raakt jouw verhaal omdat je zo alles lekker nuchter opschrijft.
  en je zegt eigenlijk volg je droom.
  groet Greet

  1. Sander Kriek schreef:

   Hoi Greet, dank je wel en ik heb je een berichtje gestuurd! Groetjes Sander

 9. Hoi Sander, wat een leuk verhaal! Ik loop – zoals alle anderen hierboven ook- al langmet het idee rond mijn baan aan de wilgen te hangen en full-time een mooi koffie- en theehuis cq lunchroom te beginnen met taart, koek en beood vanneigen makelij. Ook ik krjg van alle kanten goed bedoelde adviezen om er niet aan te beginnen – je verdient er niks mee, hoe wil je daarvan rond komen enz enz.
  Waar ik ook erg naar zoek is: hoe bepaal je of er op de plek waar je je bedrijfje wil starten behoefte is aan jouw product? ( ik woon in een dorp en zou daar graag ook willen werken maar is er wel voldoende klandizie voor mijn relatief luxe product?)
  Heel erg bedankt voor je verhaal!

  1. Sander Kriek schreef:

   Hoi Astrid,

   Haha ja daar zijn andere mensen goed in! Je laatste punt is lastig, ik volgende mijn gevoel en had geen marktonderzoek gedaan… wel dat er op zich veel mensen naar de badplaats toekwamen zowel in de winter als de zomer, dus daar heb ik het mee gedaan. En dat je daar geen behoorlijk kopje thee of koffie of zelfgemaakt taartje kon krijgen. Ook mij flexibel opgesteld als mensen ergens om vroegen, zonder afbreuk te doen aan de rode lijn van de zaak. Ik heb je gemaild! Groetjes Sander

 10. Hoi Sander,

  Leuk om je verhaal te mogen lezen.
  Ik zou ook heel graag een theehuis willen beginnen. Mijn voorkeur gaat uit naar heerlijke verschillende soorten kruidenthee. Daarbij nog verschillende soorten lekkernijen zowel vegan, glutenvrij als suikervrij.
  Ik woon in een grote stad en moet met een goed concept moeten komen om mezelf te onderscheiden van andere theehuizen.
  Het is allemaal nog heel pril.

  Vriendelijke groet,

  Sarah

 11. Dennis schreef:

  Hoi Sander,

  Zoals de meeste mensen die hier reageren ben ik ook aan het kijken om voor mijzelf te beginnen. Ik wil dan liever iets meer een combinatie koffie/thee winkel. Zoals jij het durrfde om alles te verkopen, dat durf ik niet. Op dit moment ben ik bezig om te kijken wat financieel haalbaar is, leuk om te lezen hoe het jou is vergaan.

 12. Stephanie schreef:

  Beste, wat leuk en waardevol om deze eerlijke feedback te lezen! Mijn man en ik denken eveneens aan het openen van onze eigen koffie me theewinkel. Ben trouwens benieuwd wat je eventueel anders zou doen mocht je alles nog eens overdoen?

  1. Sander Kriek schreef:

   Hoi Stephanie, dank je wel! Ik heb je inmiddels een berichtje gestuurd :). Groetjes Sander

 13. Miryam schreef:

  Hoi Sander,

  Wat ee leuk verhaal over je ondernemerschap. Ik ga volgend jaar open met mijn koffie en theetuin in Sebaldeburen.Ik doe het op mijn eigen grond en heb stallen omgebouwd naar een keuken met daarbij een groot terras waarvan een gedeelte helemaal dicht kan.Ik heb via de gemeente mijn ondernemersplan ingediend en het is goedgekeurd. Wat je schrijft er komt best veel op je af. Ben al best een tijd bezig met de voorbereiding want ik wil het wel direct goed doen. Ik wens jou heel veel succes met alles wat je verder gaat doen.

  1. Sander Kriek schreef:

   Hoi Miryam, klinkt gaaf! Ja er komt veel bij kijken :). De voldoening kan ook hoog zijn. Ik heb je gemaild! Groetjes Sander

  2. Ginette schreef:

   Hoi Miryam,
   Ik zie niet wanneer je dit geschreven heb, maar ben benieuwd of je inmiddels al gestart bent.
   Zelf speel ik ook met de gedachten om thuis (klein dorpje Fort) een theetuin te beginnen.
   Dit in combinatie met mogelijkheid tot overnachten (denk aan twee ruimtes).
   Misschien wil je je ervaringen delen.

 14. Belinda schreef:

  Hallo Sander,
  Mag er in een theehuis ook iets van licht alcoholische drankjes aangeboden worden, ik denk aan bier, wijn. En wat kun je te eten aanbieden ? Kan dat meer zijn dan bv. een appelpuntje bij de thee, koffie- of chocomel ?
  Verder: wordt je qua financiële lasten, die je hebt niet zozeer onder druk gezet (Belasting bijvoorbeeld ook), dat het heel moeilijk wordt om geen verlies te lijden ?
  * noot: een leuk en goed verhaal trouwens van jou.
  M.v.g.
  Belinda

  1. Petra Slag schreef:

   Hallo Sander,

   Wat tof van je dat je zo open bent over je verhaal. Ik ben al een keer bij je langs geweest voordat ik mijn winkel heb geopend. Ik heb momenteel 2 jaar mijn theewinkel open.

   M.v.g,
   Petra

   1. Sander Kriek schreef:

    Hoi Petra,

    Dank je! Ik wil er nu een ebook over schrijven omdat er nog meer over te schrijven valt :). Dat komt nog. Voor nu is het leuk om het zo te delen.
    Waar heb jij je theewinkel? Lijkt mij leuk om langs te komen als dat haalbaar is. Is het ook een combinatie met horeca? Ik stuur je een email!

    Groetjes Sander

  2. Sander Kriek schreef:

   Hoi Belinda,

   Ja goed punt! Het is best wel moeilijk een balans te vinden tussen genoeg omzet, voor ogen houden waarom je het begonnen bent en ook nog kijken wat haalbaar is wat betreft hoeveelheid werkzaamheden. Ik had die balans zelf uiteindelijk niet helemaal gevonden. Ik deed het ook voornamelijk alleen en daarmee werden versnaperingen lastig haalbaar. Laat ik het zo zeggen, ik snap nu wel goed waarom horeca best wel prijzig kan zijn. Het is ergens ook wel nodig. Ook waarom veel zaken allemaal hetzelfde op de kaart hebben staan. Horeca is alles bij elkaar een arbeidsintensief proces!

   Bij mij werkte tosti’s (wel kwalitatief goede), ik kan mij hapjes met een Aziatische inslag ook voorstellen.

   Wat betreft alcohol is dat afhankelijk van je vergunning. Ik had een ontheffing van het bestemmingsplan welke eigenlijk retail was. Ik mocht horeca voeren maar onder bepaalde voorwaarden, o.a. geen alcohol. Ik denk zelf dat het wel invloed heeft op de sfeer of uitstraling, wat denk jij?

   Groetjes Sander

   Bedankt en groetjes, Sander

 15. Hey Sander! Erg leuk om je verhaal te lezen, ik heb ook de droom om een leuk thee/ koffie huisje te openen. Veel succes met alles!

  Vriendelijke groetjes! Anouk

 16. Sandra schreef:

  Hoi Sander, wat een leuk verhaal en precies waar in naar opzoek was.
  Ik wil heel graag een theehuisje beginnen en ben op een mooi pand gestuit in de achterhoek. Woning en winkel bij elkaar. Het liefst zou ik het partime doen en omdat ik niet aan huur vast zit lijkt mij dat prima te kunnen. Zeg maar de eerste 2 jaar 3 dagen open ivm de kleine kindjes die ik heb. Iedereen kijkt me alleen gek aan als ik dat opper. Mijn man heeft gewoon een baan dus er zijn inkomsten. Al moet er van mijn kant zeker wel wat verdient worden omde maand rond te komen. Wat denk jij, haalbaar of niet?

  1. Sander Kriek schreef:

   Hoi Sandra,

   Leuk! Daar vaste lasten niet dalen als je weinig open bent, moet je per uur meer omzetten om de vaste lasten te dragen wanneer je kort open bent. Als je toch geen huur hebt, heb je waarschijnlijk toch lagere vaste lasten 🙂
   Wel fijn hoor als er zoiezo inkomsten zijn!

   Ik denk dat als je het anders zou doen, iedereen je ook gek aankijkt. Op de een of andere manier doen de meeste mensen dat. Als je het zelf heel graag wilt?

   Groetjes Sander

 17. Yves Moerskofski schreef:

  Beste Sander,

  zoals vele reacties vóór mij al aangeven, het idee van een theewinkeltje is al lang een droom van mij. Uiteraard is het begin het moeilijkst, soms verdrink je in alle informatie. Daarnaast is het een grote vraag van mij waar je het beste de thee vandaan kunt halen (zeker de losse thee, waar ik toch wat meer affiniteit mee heb dan de zakjes thee)? Zijn hier ook grote (internationale) beurzen voor?

  Ik hoor graag van je!

  Mvg,
  Yves Moerskofski

  1. Sander Kriek schreef:

   Hoi Yves,

   Leuk! Het is zeker wel moeilijk, maar er zitten een hoop leuke kanten aan. Ik heb het gemaild.

   Ik haal mijn eigen losse thee uit China en werk met iemand samen voor thee uit India en thee als Earl Grey en Lapsang Souchong. Ik heb veel vergeleken en dat kan ik zeker aanraden! Deze soorten thee klinken simpel maar zijn vaak niet zo lekker. Ik dank dat kwaliteit altijd op 1 staat 🙂

   Ik zou veel samples aan gaan vragen bij de groothandels en dan proeven maar!

   Er zijn ook een hoop losse bedrijven die een bepaalde thee eruit hebben gepikt om daar een ‘merk’ van te maken. Sommige daarvan hebben ook toegevoegde waarde.

   Succes!

 18. Femmianne schreef:

  Hoi Sander,

  Al van jongs af aan heb ik de droom om mijn eigen theehuisje/lunchroom te beginnen. Ik hou zelf heel erg van thee, geniet van de verschillende soorten en smaken en dat wil ik ook graag anderen laten zien en proeven. Daarbij lijkt me het contact met de mensen echt super!

  Ik las net je verhaal door en ben hier door wel een beetje overgehaald om toch mijn volle inzet te geven voor deze droom om het werkelijkheid te laten worden.

  Alleen nu nog doen… 🙂 Eerst maar eens sparen, we hebben eventueel al een plekje bij ons zelf thuis, maar ja.. is niet zo groot. Lastig om dan iets te beginnen. Voor een eigen plek in een stad/dorp hebben we helaas niet het budget.

  Het mooiste lijkt me nog om zo iets te beginnen met verstandelijk beperkten als medewerkers.

  Allemaal nog dromen, maar hopelijk worden ze nog werkelijkheid;)

  Bedankt voor je info, heeft me zeker aan het denken gezet! Heb je nog wel iets van jezelf? Of ben je er helemaal mee gestopt?

  Groetjes Femmianne

  1. Sander Kriek schreef:

   Hoi Femmianne, bedankt voor je reactie! Leuk dat het bij jou ook zo kriebelt. Ik hoor graag wanneer het concreet wordt :). Ik besteed nu al mijn tijd aan deze website en Thee van Sander, workshops thee en samen met mijn vriendin heb ik nog een ander product welke erg in opkomst is, de chufa! Op http://www.chufanederland.nl 🙂

 19. Lyan Leeuwenburg schreef:

  Hoi Sander.
  Na 7 jaar voorbereiding gaat het er dan eindelijk van komen. We gaan een theehuis bouwen op eigen grond in een nieuw recreatiegebied met veel wandel en fiets paden. Ik heb veel aan je verhaal gehad. Kan je mij ook de specificatie mailen? En kan je mij ook vertellen waar nu echt goede thee en koffie te vinden is om te serveren? Verder zijn alle tips welkom. Bedankt alvast.
  Lyan

  1. Sander Kriek schreef:

   Hoi Lyan,

   Leuk! Ik ben blij dat je iets aan mijn verhaal gehad hebt. Waar ga je een theehuis beginnen? Ik heb je inmiddels gemaild.

   Groetjes Sander

 20. Miriam Eykelboom schreef:

  Hallo Sander,

  Sinds een paar jaar heb ik het idee in mijn hoofd gekregen om een eigen theehuis te beginnen en het gaat steeds meer kriebelen.
  Aangezien ik wel beslagen ten ijs wil komen is het fijn om op deze manier te lezen wat er ongeveer bij ondernemerschap komt kijken.
  Je zegt in de tekst dat je een specificatie evt. kunt mailen.
  Is het mogelijk dat ik die ontvang?

  Alvast bedankt,

  Miriam

  1. Sander Kriek schreef:

   Hoi Miriam,

   Dank je wel voor je reactie! Ik zal het je mailen. Ik hoor het graag wanneer het gelukt is je theehuis te openen 🙂

   Sander

   1. Esther schreef:

    beste Sander, ook ik heb met interesse je uiterst waardevolle informatie gelezen, groetjes esther

    Nog veel succes in de toekomst gewenst!

 21. Sander Kriek schreef:

  Hoi Susanne, leuk dank je wel voor je reactie!

  Een mooie combinatie, onder het genot van een kopje thee genieten van mooie keramiek. Ik hoor het graag, wanneer het gelukt is!

  Groetjes Sander

 22. Susanne Oljans schreef:

  Hoi Sander,
  Eindelijk een site die op leuke manier vertelt over het ondernemerschap.
  Ik loop al tientallen jaren rond met hetzelfde idee. (ben al iets ouder). Het is er nooit van gekomen maar nu krijg ik de kans om in mij oude boerderijtje een ruimte om te bouwen tot atelier. (keramiek)
  Het lijkt me erg leuk om mijn droom van vroeger uit te voeren en er tevens een theehuis van te maken.
  Ik denk dat ik wel iets aan je verhaal heb.
  Bedankt.
  Susanne Oljans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.