Long Jing cultivars Qunti en #43

Long Jing cultivars Qunti en #43

Tegenwoordig wordt voor het maken van Long Jing over het algemeen gebruik gemaakt van de cultivar #43. Door de specifieke eigenschappen levert deze relatief nieuwe cultivar (sinds de jaren ’70) een erg mooie Long Jing op. Van oudsher wordt Long Jing echter gemaakt van een groep cultivars genaamd ‘Qunti’. Yingshuang en Jiu Keng, Yuntai Mountain…

Fu Brick – Golden Flowers

Fu Brick – Golden Flowers

Onlangs maakte ik een filmpje over Liu An, een gefermenteerde thee uit Anhui. Zo is er ook een gefermenteerde thee uit Hunan, Fu Cha. Fu Brick Zowel Liu An als Fu Cha vallen in de categorie ‘Hei Cha’ oftewel ‘Dark Tea’. Pu-erh valt ook onder Dark Tea. Fu Cha wordt van oudsher gedronken in het…

Dark Tea Liu An

Dark Tea Liu An

Ik betrap mijzelf er wel op, dat als ik over de soorten thee praat ook pu-erh thee beschrijf als een soort thee. Eigenlijk is dat niet helemaal correct. Pu-erh is een gefermenteerde thee maar niet alle gefermenteerde thee is pu-erh. Andere provincies hebben ook een historie in het maken van gefermenteerde thee, Anhui bijvoorbeeld met…

Tie Guan Yin met twijg

De twijg in Tie Guan Yin

In november 2017 was ik op reis in Fujian in China, om te kijken naar de Tie Guan Yin plantages. Voor een algemeen artikel over het maakproces: ‘Het maken van Tie Guan Yin’. De laatste stap voordat de thee verkocht wordt, is het verwijderen van de twijg. De twijg zit tijdens het productieproces nog aan…

yix400-1-ingegraveerd

De Yixing theepot

In de wereld van Chinese thee zijn theepotjes gemaakt van Yixing klei erg bijzonder. Door het gebruik van deze klei is de Yixing theepot poreus waardoor theearoma’s worden opgenomen. Ze komen in veel vormen en kleuren wat ze bij uitstek geschikt maken om te verzamelen! Waar komt Yixing klei vandaan? Nabij de stad Yixing wordt…

theezetten-op-gevoel

Gooi zetadvies de deur uit

Ik heb zelf altijd wat moeite gehad met zetadvies op theeverpakkingen. Hoe moet je nu weten hoeveel 2 gram thee is als je geen weegschaal hebt of dat water 85c is als je geen thermometer hebt? Ik heb altijd het meest gehad met theezetten ‘op gevoel’. Bij een theeworkshop laatst werd ik gesterkt in die…

Vriezer

Het bewaren van groene thee

Groene thee is de meest populaire en gedronken thee en tegelijkertijd de meest lastige thee! De kans is groot dat veel mensen nog nooit een goede kwaliteit groene thee gedronken hebben. Technisch gesproken is alles waar ‘groene thee’ opstaat, groene thee, maar er komt nogal wat bij kijken eer je écht optimaal kunt genieten van…

Jason en Ting

Reisverslag China 2016

Het jaar is weer voorbij, de meeste thee was op dus werd het weer tijd om naar China af te reizen! De eerste week van juni ben ik geweest om de nieuwe oogst thee te proeven en in te kopen. Topthee ingekocht Dit jaar heb ik voor het eerst 10 van de meest bijzondere theesoorten…

Thee aan Zee horecagedeelte

Het beginnen van een theehuis

Droom je over het beginnen van een theehuis, dan heb je hopelijk wat aan mijn ervaring! Ik was gedurende 3,5 jaar eigenaar van ‘Thee aan Zee’ in Kijkduin, een combinatie van horeca en winkel met Chinese thee als specialiteit. De theoretische voorbereiding Waarom wil je een theehuis openen? Je hebt vast je redenen, mijn doel…

Bulletproof tea

Bulletproof tea

Waarom een Bulletproof tea? In Amerika is ‘Bulletproof coffee’ een hype. Een combinatie van koffie, roomboter en een olie met middellange vetzuren (MCT olie, kokosolie bijvoorbeeld). De man die verantwoordelijk is voor deze hype is Dave Asprey. Hij kwam op het idee nadat hij in Tibet thee kreeg met yakboter. Natuurlijk wilde ik dat ook…

Teaworld 2012

Theebeurs Brussel 2012

Vandaag ‘Teaworld’ bezocht! De eerste Europese theebeurs, gehouden in Brussel. Bij aankomst waren de tenten een andere werkelijkheid dan de verwachtingen, maar het geheel had ook wel weer wat charmants. En haast symbolisch voor waar thee op dit moment staat, nog in de startblokken. Bij binnenkomst eerst een rondje gelopen met mijn theegezelschap, theegek Cedric…