Theewater: vaker koken?

De meeste theeliefhebbers zullen het erover eens zijn: het water waar je thee van zet moet je niet opnieuw koken. En altijd beginnen met vers koud water. Waarom eigenlijk?

De theorie

Op elke plek waar erover geschreven wordt komt steeds hetzelfde naar voren: het gaat om de hoeveelheid opgelost zuurstof in de thee. Hoe meer opgelost zuurstof hoe beter dit zou zijn voor de smaak van de thee. Dus als water al gekookt is en je wilt het nog een keer gebruiken, minstens nog wat nieuw ‘vers’ water erbij doen. Anders gaat het ‘vlak’ smaken.

Warm water kan minder zuurstof in zich opnemen dan koud water. Daarom gaan er bij het lozen van warm koelwater in het oppervlaktewater in de natuur vaak vissen dood, het zuurstofgehalte gaat naar beneden. Er blijven bij mij toch nog wel wat vragen hangen. In de volgende grafiek is te zien dat er in water wat gekookt is geen zuurstof meer opgelost kan zijn.

http://www.engineeringtoolbox.com/air-solubility-water-d_639.html
http://www.engineeringtoolbox.com/air-solubility-water-d_639.html

En toch wordt aangeraden elk water waar je thee van wilt zetten te koken. Dat betekent dat er in elk water waar je thee van zit helemaal geen zuurstof meer zit. Dus wat zou het uitmaken om het water meermalen te koken als er na de eerste keer al geen zuurstof meer inzit? Misschien klopt de grafiek niet:

http://wps.prenhall.com/wps/media/objects/439/449969/Media_Portfolio/Chapter_14/FG14_09.JPG
http://wps.prenhall.com/wps/media/objects/439/449969/Media_Portfolio/Chapter_14/FG14_09.JPG

Deze grafiek suggereert dat er wel degelijk zuurstof achterblijft. En wanneer het theewater afkoeld (bv voor witte en groene thee) kan het ook weer zuurstof opnemen. Ik vraag me af of afgekoeld gekookt theewater dezelfde hoeveelheid opgelost zuurstof in zich heeft als vers water van dezelfde temperatuur.

Nu maakt het ook nog verschil onder welke luchtdruk water staat in hoeverre er zuurstof in opgelost kan zijn. Hoe lager de druk hoe minder. Dat betekent dat water in de bergen minder opgelost zuurstof kan bevatten door de lagere luchtdruk op grotere hoogtes. Aan de andere kant bevat stromend water juist weer meer opgelost zuurstof.

De praktijk

Ok, tot zover het scheikunde, wat zegt de praktijk? In de lunchroom waar ik werk is het al lang duidelijk geworden. Het water voor thee welke uit de koffiemachine komt wordt daar heel de dag warm gehouden. Klaar voor gebruik. Maar totaal niet geschikt om er een fijne thee van te zetten. Vanaf zeg een donkere oolong is het drinkbaar, een fijne witte of groene thee valt volkomen weg. Inderdaad vlak, smakeloos niet zoals het hoort te zijn. Tegenwoordig zet ik een pan op het vuur als ik trek heb in groene thee 🙂

Een 2e maal getest:
Silver needle 2,5 gram, 20 seconden voorgespoeld en 2x 1,5 minuut laten trekken. Met 1x opgewarmt water en met 5x opgewarmt water.

Verschil in proeven: ook in dit geval was het verschil te proeven, door het stroeve in de mond bij het water welke meerdere keren is opgewarmt.

Conclusie

Bij lichte theeën als wit en groen is het smaakverschil groot tussen vers opgewarmt of al vaker opgewarmt water. Ook al is het mij nog niet duidelijk of er nou wel of geen zuurstof in gekookt water zit, het verschil in smaak is duidelijk aanwezig. Als je toch je water wilt hergebruiken kun je wat vers water bij het restant gieten om het zuurstofgehlate weer op te krikken. Het beste is om water wat over is aan de plantjes te geven en elke keer te beginnen met nieuw vers water!

Bronnen:
www.growinghappiness.com
www.chow.com
www.lenntech.nl
www.wegwijslezer.nl
www.freedrinkingwater.com
http://teamasters.blogspot.com
http://forum.fok.nl

6 reacties

  1. Sexual relationship can be a pleasurable give and take relationship with one?s partner. If anything fails on this cooperation process, it’s enough to derail the connection. But whatever sometimes happens that is certainly unpredictable. Moreover, able to keep a healthy sexual relationship means keeping oneself physically healthy. So virtually any sexual disfunction must be helped by utmost care. One such health hazard is erection dysfunction commonly within men. Unable to keep a proper and prolonged penile erection brings about male impotence. This is infact a serious problem for maintaining a proper sexual relationship. So when there arises this kind of problem it?s wise to treat it instead of sitting quiet.

    The choice involving the various available treatments involve treatment which has a proper medicine. Response to a dental agent like Levitra can be very effective with this context. Studies show that impotence problems is especially due to insufficient blood circulation to the penis? veins and lack of stimulation as well. Practising oral therapy of Levitra raises the rate of blood circulation that gradually stimulates the penis causing a hard erection, adequate on an intercourse.

    Levitra is certainly one such drug that’s seen to be quite effective. Clinically it’s been proved that it even works on patients that are suffering from various health problems like high blood pressure, high cholesterol or diabetes. A lot of men, who took Levitra initially, responded positively for gaining high rate of success. Besides, it has been also found that it can be also taken with medicines used to treat other medical ailments.

    https://www.cialispascherfr24.com/vente-cialis-sans-ordonnance/

  2. Ronald van Doorn schreef:

    Niet de zuurstof maar het kalk is het probleem. Dat je kwijt raakt door goed te koken.

  3. Als chemicus wil ik erop wijzen dat het oplossen van zuurstof in water een reversible proces is. Dwz als je het water kookt, kook je de zuurstof er inderdaad uit, maar als het water weer afkoelt, dan keert het weer terug. Dat zou misschien een kleine vertraging kunnen hebben , maar water wat 4 uur eerder gekookt heeft zal weer evenveel zuurstof bevatten als ongekookt water. Als thee naar meerdere keren koken dus anders smaakt, ligt dat waarschijnlijk niet aan de zuurstof, maar mogelijk de hoeveelheid kalk of andere stoffen die er bij het koken uitgaan en niet terugkeren.

    1. Sander schreef:

      Leuk dank je wel! Ik heb nog 2 vraagstukken waar jij misschien meer van afweet? Maakt het verschil als je thee wilt zetten op 80c, of je water opwarmt tot 80c of eerst kookt en dan laat afkoelen tot 80c? Ook ben ik benieuwd waarom thee gezet met water wat heet gehouden wordt (cooker of uit een espressoapparaat) vlak smaakt en de thee niet ten goede komt.

  4. Leuk artikel.
    Maar ik vraag me af, of je water voor moet koken en dan laten afkoelen tot 70-80 oC voor witte/groene thee, of dat je ook kunt verwarmen tot die temperatuur.

    Ik vraag dat omdat ik van vroeger geleerd heb om water voor thee te koken, en dan nog liefst wat langer dan 10seconden. Terwijl je tegenwoordig theeautomaten hebt, die tot een bepaalde temperatuur verwarmen.

    Van mijn werk uit weet ik dat automaten thee niet te zuipen is.

    Met Groet,

    RobB

    1. Sander Kriek schreef:

      Hoi Rob,

      Wat ik zelf steeds tegenkom is dat je het water voor thee toch eerst moet koken. Om het ‘open’ te maken. Maar ja dat is een nogal vage reden. Belangrijker vind ik te zien dat de mensen in China en de theekenners die ik ken dat zelf ook doen.

      Lang koken laat het zuurstof verdwijnen uit het water dus zo kort mogelijk lijkt me wel het devies. Ook de machines waaruit ik het water heb gebruikt om thee te zetten gaf vieze thee, het staat heel de tijd al verwarmt en al klaar voor het eerstvolgende bakkie thee. Niet bevoordelijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.