Fu Brick – Golden Flowers
Onlangs maakte ik een filmpje over Liu An, een gefermenteerde thee uit Anhui. Zo is er ook een gefermenteerde thee uit Hunan, Fu Cha.
Fu Brick
Zowel Liu An als Fu Cha vallen in de categorie ‘Hei Cha’ oftewel ‘Dark Tea’. Pu-erh valt ook onder Dark Tea.
Fu Cha wordt van oudsher gedronken in het Westen van China omdat het een belangrijke bron is van vitamines en mineralen, waardevol in een gebied waar het lastig is fruit of groenten te telen.
Fu Cha werd ook verhandeld over de Zijderoute. Het verhaal is dat tijdens zo’n reis geperste thee nat werd en niet geheel opdroogde toen de regen stopte. Eenmaal aangekomen op het einddoel werd de thee uitgepakt en waren er gele puntjes zichtbaar, de schimmel die door het warme weer en de vochtigheid van de thee tot bloei kon komen.
In de periode daarna, toen men dit proces wilde nabootsen met warmte en vochtigheid, werd de thee geproduceerd op de warmste dagen van het jaar in China. Deze 3 warmste dagen worden ‘Sanfu’ genoemd. Fu Day is de warmste dag. Zo werd de thee die eerst Hu Cha heette (naar de provincie Hunan), Fu Cha.
Aangezien Fu Cha wordt geperst tot de vorm van een baksteen kreeg het de naam Fu Brick. De thee wordt tegenwoordig in fabrieken gemaakt waar gedurende het hele jaar de ideale omstandigheden gecreëerd kunnen worden.
Golden Flower
Het leuke en bijzondere aspect van de Fu Brick is de ‘Golden Flower’. Door precies de juiste warmte en vochtigheid tijdens het fermentatieproces wordt er een specifieke schimmel dominant en wordt deze zichtbaar als een soort gouden puntjes.
De Latijnse naam van deze schimmel is ‘Eurotium Cristatum’.
Een kenmerk van Fu Brick is het gebruik van theeblad en ook de twijg. Het gebruik van de twijg zorgt voor een betere doorlaatbaarheid van de geperste thee en daarmee een betere fermentatie en is nodig om de Golden Flowers te doen laten ontstaan.
Ook met het zetten van de thee blijft de schimmel behouden en z’n werk doen, ondanks het hete water.
Gezondheidswaarde
De thee is onderzocht door wetenschappers van de Agrarische Universiteit van Hunan. Ik vond een site met in Engels vertaalde samenvattingen van deze onderzoeken.
De thee heeft invloed op de omzetting van koolhydraten naar suikers. Hier een onnavolgbaar filmpje over hoe Fu Cha van invloed is op het afvoeren van toxines.
Productie
- plukken (voor Fu Brick worden niet per se de beste blaadjes gebruikt. Er worden tevens twijgen verwerkt in de thee)
- verwelken
- ‘Kill Green’
- drogen in de zon (hier fermenteert de thee al een beetje)
- verdere rijping van het blad
- stomen van het blad…
- …om het goed te kunnen persen in de juiste vorm
- hierna wordt de thee onder de juiste omstandigheden gefermenteerd en vormen zich de ‘Golden Flowers’
Hier een leuk filmpje over dit persen in een brick.
De smaak
Persoonlijk vind ik de Fu Brick vooral een prettige thee. Alsof je een stukje geschiedenis drinkt waar je je lichaam ook nog een plezier mee doet.
Het is niet echt een thee met een uitgesproken smaak maar ik vind het interessant om te drinken. De thee wordt bijna niet bitter en ik gebruik dan ook wat meer blad dan normaal om een stevige thee te krijgen.
De thee is ondanks de fermentatie ook veel minder aards dan een shu pu-erh. Maar weer minder ‘appelsappig’ dan een sheng pu-erh, als je begrijpt wat ik bedoel.
Speelfilm
Fu Cha heeft zelfs een hoofdrol in mini-speelfilm!
Een mooie en unieke thee om eens te proberen!
Er staat nu een versie uit 2014 in de webwinkel.
- Fu Brick – Golden Flowers€ 1,15 – € 39,50