Verfijn selectie
Filter selectie
Soort thee
Landen van herkomst
Leveranciers
Biologisch?
Filter selectie
Aanbieding!

Huo Shan Huang Ya

(5 klantbeoordelingen)

 1,30 18,38

Een gele thee heeft t.o.v. groene thee een extra stap in het productieproces waardoor het zachter wordt om te drinken dan groene thee. Uit Anhui, voorjaar 2021 vandaar de korting maar na de oogst in de vriezer bewaard om de smaak te behouden.

Beschrijving

 • oogsttijd: april 2021
 • herkomst: Huoshan, Anhui
 • groeihoogte: 800 meter
 • Cultivar: Da Hua Ping Jin Ji Zhong

De drie meest bekende soorten gele thee in China zijn deze Huo Shan Huang Ya, de Meng Ding Huang Ya en de Jun Shan Yin Zhen.

De Huang Ya wordt traditioneel gemaakt van een lokale cultivar, de Huoshan Jinjizhong. Het gebied is subtropisch, er is veel mist en er zijn veel wolken, beide zorgen voor optimale omstandigheden waarin de theeplanten kunnen groeien.

De Huang Ya heeft een lange geschiedenis. Tijdens de Tang dynastie stuurde keizer Tang Xian Zong drieduizend soldaten naar het gebied om de theevelden te beschermen. In de Ming dynastie was de Huang Ya een ’tribute’ thee voor de regering.

De pluk begint net na het Qingming festival. Er wordt een knop met één of twee blaadjes geoogst. Na het oogsten volgt het verwelken en hierna het bakken in een wok om oxidatie te voorkomen. Dit bakken duurt iets langer dan gebruikelijk is bij groene thee. Hierna rust het blad even om af te koelen.

Het blad wordt nu voor de eerste keer een paar minuten geroosterd in een mand op houtskool op een temperatuur van 110-120c. Er wordt getracht een watergehalte van 30% te bereiken in het blad.

Hierna komt de specifieke stap voor gele thee, het broeien. Voor ongeveer 30 minuten wordt het blad gerold in papier of een doek waarood het blad gelig wordt. Wat er gebeurt tijdens het broeien is vooral het omzetten van de polyphenolen. De bitterheid van groene thee wordt verlaagd en de zachte volle smaak komt meer naar boven. Dit maakt gele thee onderscheidend van groene thee.

Als laatste stap wordt de thee nog verder geroosterd op zo’n 80-90 graden en daarna nog uitgezocht op takjes en dergelijke.

Zetwijze

Een desertlepel per zetbeurt gebruiken. Met water van 80c voorspoelen, 2 minuten laten trekken. Vaker op te schenken, steeds iets langer laten trekken.

Een desertlepel gebruiken en voorspoelen met water van 80c. Afgieten en met hetzelfde water 4 minuten laten trekken.

Een theelepel gebruiken, met water van 80c voorspoelen en 3 minuten laten trekken. Nog een keer op te schenken.

Wateradvies

Spa blauw, Mont Calm en Mont Roucoux zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak. De laatste 2 kun je kopen bij de Ekoplaza en Mont Calm soms ook bij de Jumbo.

De waterfilter van ‘ZeroWater’ haalt alle mineralen uit het water. Niet echt geschikt om als drinkwater te drinken maar perfect om thee mee te zetten. Na het zetten van thee zitten er weer een hoop mineralen in het water, afkomstig uit het theeblad. Ik doe zelf ongeveer 2 maanden over een filter.

5 beoordelingen voor Huo Shan Huang Ya

 1. Joyce Van der Zalm (geverifieerde eigenaar)

  Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link

  Heerlijke zachte thee. Zeker een aanrader.

 2. Jenny (geverifieerde eigenaar)

  Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link | nlNetherlands

  Heerlijke thee! Ik heb deze thee ooit ergens anders gekocht en zocht er opnieuw naar. Er komt niet veel geur af voor het zetten maar na het zetten zijn smaak en geur echt perfect! Een aanrader!

 3. Anoniem (geverifieerde eigenaar)

  Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link | nlSouth Holland, Netherlands

 4. Annemarie (geverifieerde eigenaar)

  Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link | nlNetherlands

 5. Jolie (geverifieerde eigenaar)

  Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.