Smoked Whisky Black
€ 2,20 – € 31,50
Van één van de betere prefecturen voor het telen van thee, Shizuoka (gebied Makinohara), komt deze bijzondere zwarte thee.
Geïnspireerd op gerookte Lapsang Souchong bedacht de maker van deze thee, Hiroki Matsumoto, om gebruikte whiskyvaten te gebruiken om zwarte thee mee te roken. De combinatie van deze vaten met de mooie zwarte thee geeft een erg plezierige rokerige thee.
De rokerigheid is sterker dan de Smoked Thyolo OP1 uit Malawi maar niet zo aanwezig als de rokerig van de gewone Lapsang Souchong. De balans vind ik persoonlijk erg goed gelukt.
Beschrijving
- cultivar: Yabukita
- oogst: Voorjaarsoogst
- herkomst: Makinohara, Shizuoka
- Plantage: Kaneroku Matsumoto Tea Garden
- Maker: Hiroki Matsumoto
Geschiedenis van de thee:
Deze gerookte thee is de eerste in Japan, een unieke productie. De maker Hiroki Matsumoto noemde de thee eerst fuji-san Souchong. Samen met z’n vader beheert Hiroko een kleine plantage.
Zo’n 15 jaar geleden begon Hiroki gedeeltelijk het beheer over te nemen van z’n vader en ging hij zoeken naar manieren om het bedrijf uit te breiden. Hij wilde ook wat anders doen dan het zomaar mengen van zwarte thee met fruit of aroma’s bijvoorbeeld.
Hij kwam toen op het idee, via de Chinese Lapsang Souchong thee om Japanse zwarte thee te roken. Na een aantal jaar van proberen kreeg hij idee om gebruikte whiskvaten te gebruiken om de thee mee te roken. De thee kreeg hierdoor een uniek karakter en een nieuwe thee was geboren.
Plantagebeheer
De thee wordt geteeld volgens de ‘Chagusaba’ methode. Het is een systeem van traditionele landbouwtechnieken met grasland rondom de plantage waarvan het groenafval gebruikt wordt voor het verbeteren van de bodem van de plantage. Het is een prachtig voorbeeld van een samenwerking tussen agrarische productie en biodiversiteit die elkaar versterken.
Maakproces:
Na het oogsten van het blad wordt dit voor ongeveer 20 uur verwelkt. Daarna wordt het blad 2 uur gedroogd en gerold en daarna in 2 uur voledig geoxideerd. Daarna wordt het blad een uur gedroogd en daarna 6-8 uur gerookt met houtsnippers van oude whiskyvaten van een in Japan beroemde whisky, de prijswinnende Ichiro Distillery in Chichibu, Saitama.
Zetwijze
Wateradvies
Spa blauw, Mont Calm en Mont Roucoux zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak. De laatste 2 kun je kopen bij de Ekoplaza en Mont Calm soms ook bij de Jumbo.
De waterfilter van ‘ZeroWater’ haalt alle mineralen uit het water. Niet echt geschikt om als drinkwater te drinken maar perfect om thee mee te zetten. Na het zetten van thee zitten er weer een hoop mineralen in het water, afkomstig uit het theeblad. Ik doe zelf ongeveer 2 maanden over een filter.
antoinetje1959 (geverifieerde eigenaar) –
Erg lekkere thee, wat minder rokerig dan Lapsang Souchong. Ik heb nog nooit whisky gedronken dus die smaak herkende ik niet. De geur is ook heerlijk.
Jamie B. (geverifieerde eigenaar) –
Chiara (geverifieerde eigenaar) –
Anoniem (geverifieerde eigenaar) –
Ik ben niet van smaakjes in mijn thee, maar deze thee vind ik geweldig. Het ruikt net als een rokerige Laphroaig whisky. En qua smaak toch heel zacht en gebalanceerd, heel bijzonder. Heb er inmiddels meerdere bijbesteld om uit te kunnen delen.
Anoniem (geverifieerde eigenaar) –
Fantastische geur. Een hint van whisky in de smaak. Niet overheersend, maar precies goed. Heerlijk.
Tess (geverifieerde eigenaar) –
Annelies Hulshoff-Van der Vaart (geverifieerde eigenaar) –
Lekkere thee als je van lapsang en ook van whisky houdt. Mooi, die combinatie van rook en whiskyvaten. Was van alle thee die ik besteld had het eerste op.
Caroline van Wijk (geverifieerde eigenaar) –
Het is goede thee, maar niet helemaal mijn smaak. Omdat