Verfijn selectie
Filter selectie
Soort thee
Landen van herkomst
Leveranciers
Biologisch?
Filter selectie

Satemwa Thyolo OP1 smoked

(1 klantbeoordeling)

 1,65 11,75

Dit is de gerookte versie van de Thyolo OP1. Het blad wordt net niet volledig geoxideerd (eigenlijk als een erg donkere oolong) en wordt daarna gerookt met hout van de Guaveboom. Het is een licht gerookte thee, veel lichter als een Lapsang Souchong en daarmee erg toegankelijk.

Een mooie thee door de balans tussen body en zoetheid en lichte rokerigheid.

Beschrijving

  • Groeihoogte: 1.000-1.200 meter
  • Cultivar: mix van lokale cultivars Satemwa, Thyolo en Bvumbwe
  • ook wel ‘Moto’ genoemd, moto is ‘vuur’ in het lokale Chichewa dialect

Het heeft een tijd geduurd om de juiste balans te vinden tussen de rooksmaak en de smaak van de thee. Er is geëxperimenteerd met veel verschillende soorten hout en het hout van de Guave gaf het beste resultaat. Malawi is een grote producent van tabak volgens de ‘Dark Fired’ methode waarvan een leuk fimpje van op Youtube staat.

Deze ervaring met het roken van tabakblad is meegenomen met het creëren van iets gezonders, een mooie gerookte thee.

Er zit nog een voordeel aan het gebruik van de Guave, deze boom hoort eigenlijk niet thuis in de omgeving. De boom biedt een leefplaats voor een insect (de Helopeltis theivora) welke schade toebrengt aan de theeplant, vooral aan de Bvumbwe cultivar. Door de Guavebomen weg te halen wordt er eigenlijk gedaan aan een natuurlijke bestrijding van dit insect.

De thee is getest en goedgekeurd in ISO gecertificeerde laboratoria aangezien gerookte thee soms moeilijk is goed te krijgen volgens de standaarden in de US en EU

Zetwijze

Een eetlepel blad gebruiken, heet water, voorspoelen en 2 minuten per zetbeurt laten trekken. Een paar keer op te schenken.

Een eetlepel blad gebruiken, heet water, voorspoelen en 4 minuten laten trekken.

Een halve eetlepel blad gebruiken, heet water, voorspoelen en 3 minuten per zetbeurt laten trekken. Nog een keer op te schenken.

Wateradvies

Spa blauw, Mont Calm en Mont Roucoux zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak. De laatste 2 kun je kopen bij de Ekoplaza en Mont Calm soms ook bij de Jumbo.

De waterfilter van ‘ZeroWater’ haalt alle mineralen uit het water. Niet echt geschikt om als drinkwater te drinken maar perfect om thee mee te zetten. Na het zetten van thee zitten er weer een hoop mineralen in het water, afkomstig uit het theeblad. Ik doe zelf ongeveer 2 maanden over een filter.

1 beoordeling voor Satemwa Thyolo OP1 smoked

  1. antoinetje1959 (geverifieerde eigenaar)

    Wat is dit een heerlijke thee! Mooie volle smaak met een hint van rook.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.