Verfijn selectie
Filter selectie
Soort thee
Landen van herkomst
Leveranciers
Biologisch?
Filter selectie

Vangedi Pekoe

(3 klantbeoordelingen)

 0,90 6,99

Vangedi Pekoe staat ook wel bekend als “Thieves Tea” of “Illegal tea”. Dit is afkomstig uit de historie van deze thee. Werkers op de plantage namen in vroegere tijden wel eens blad mee naar huis om daar thee te maken, illigale thee dus. Deze thee wordt nu door Amba Estate commercieel gemaakt op dezelfde manier als dat de werkers vroeger deden. In een grote vijzel wordt het blad flink gestampt, daarna geoxideerd en gedroogd.

Ik vind de thee lekker vanwege de sterke en aromatische karakteristieken.

Sri Lanka staat bekend om zwarte thee puur of in een blend. Sinds 2020 is CATA opgericht, de ‘Ceylon Artisanal Tea Association’ met als doel mooie specialty tea te maken. Één van de voorlopers is de Amba Estate.

Beschrijving

De plantage van Amba ligt zo’n 1000 meter boven zeeniveau en er wordt biologisch gewerkt. Er is geen certificaat vanwege de kosten. De planten zijn een mix van de Sinensis en Assamica. De plantage ligt nabij de Ravana watervallen in het Uva-gebergte.

Het doel van Amba is het economisch ontwikkelen van het gebied om tegelijkertijd de mooie natuur te beschermen rondom de plantage. Hun motto: “If it grows, turn it into a product!”. In plaats van het ruwe product verkopen voor een lage prijs aan een grote partij, laat Amba Estate zien dat je door de productie in eigen hand te nemen je een product kunt creëren met een veel hogere waarde. Amba is de eerste plantage geweest in Sri Lanka die handgerolde zwarte en groene thee maakte.

Het levert erg mooie thee op!

Amba Estate is een theeplantage met een sterke binding met de lokale gemeenschap. Sociaal ondernemen komt naar voren door het willen verbeteren van de levens van de mensen in de omgeving van de plantage. De provincie Uva is één van de minst ontwikkelde gebieden in Sri Lanka wat betreft inkomen, investeringen en onderwijs. Het doel van Amba is het creëren van economische activiteit in combinatie met het behouden van natuur en milieu.

De economische activiteit bestaat uit het ontvangen van toeristen en het creëren van hogere kwaliteit goederen om zo de export te bevorderen. Daarnaast wordt geïnvesteerd in medische programma’s, onderwijs (Engelse les), computers, speelgoed, kleding en evenementen om de binding te bevorderen binnen de gemeenschap.

Het behouden van natuur en milieu is nodig omdat ​in veel gebieden in Sri Lanka ontbossing een gevaar vormt, chemische landbouwproducten, erosie, overstromingen en stijgende nier- en leverziektes. In de kern voert Amba Estate de activiteiten uit met het maken van zo min mogelijk impact op de omgeving en tegelijkertijd het verbeteren van de omgeving.

Zetadvies

Een theelepel per zetbeurt gebruiken. Met water van 100c voorspoelen, daarna 2 minuten laten trekken. Vaker op te schenken.

Een desertlepel gebruiken en voorspoelen met water van 100c. Afgieten en met hetzelfde water 4 minuten laten trekken.

Een theelepel gebruiken, met water van 100c voorspoelen en 3 minuten laten trekken. Nog een keer op te schenken.

Wateradvies

Spa blauw, Mont Calm en Mont Roucoux zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak. De laatste 2 kun je kopen bij de Ekoplaza en Mont Calm soms ook bij de Jumbo.

De waterfilter van ‘ZeroWater’ haalt alle mineralen uit het water. Niet echt geschikt om als drinkwater te drinken maar perfect om thee mee te zetten. Na het zetten van thee zitten er weer een hoop mineralen in het water, afkomstig uit het theeblad. Ik doe zelf ongeveer 2 maanden over een filter.

3 beoordelingen voor Vangedi Pekoe

 1. Anoniem (geverifieerde eigenaar)

  (0) (0)
 2. Suzanne (geverifieerde eigenaar)

  Perfecte “breakfast” thee!

  (0) (0)
 3. Anoniem (geverifieerde eigenaar)

  (0) (0)
Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

V & A

Er zijn nog geen vragen

Stel een vraag

Je vraag wordt beantwoord door een winkelvertegenwoordiger of andere klanten.

Bedankt voor je vraag!

Je vraag is ontvangen en wordt binnenkort beantwoord. Dien dezelfde vraag niet opnieuw in.

Fout

Warning

Er is een fout opgetreden bij het opslaan van je vraag. Meld het aan de sitebeheerder. Extra informatie:

Voeg een antwoord toe

Bedankt voor je antwoord!

Je antwoord is goed ontvangen en zal spoedig worden gepubliceerd. Voer geen nieuw antwoord in.

Fout

Warning

Er is een fout opgetreden bij het opslaan van je antwoord. Meld het aan de sitebeheerder. Aanvullende informatie: