Wild White Peony ‘Barren Mountain’

 3,00 49,50

Een witte thee gemaakt van niet-onderhouden plantages. De planten worden alleen in het voorjaar geplukt en er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, de planten worden niet gesnoeid en er vindt geen bemesting plaats. Een White Peony rijk aan geur en smaak en heel vaak op te schenken met behoudt van smaak.

Uw keuze...
5 gram
25 gram
50 gram
100 gram
Bewaar in 'Mijn Favoriete Thee'
Bewaar in 'Mijn Favoriete Thee'
Artikelnummer: Niet beschikbaar Categorie:

Beschrijving

De provincie Fujian in China is wellicht dé provincie waar de mooiste theesoorten vandaan komen. Tie Guan Yin en Da Hong Pao natuurlijk maar ook de beste witte thee komt uit deze provincie en wel uit de omgeving van de stad Fuding in het noordoosten van Fujian.

Fuding is een stad van ongeveer 550.000 inwoners en ligt aan de kust. De omgeving bestaat vooral uit bergen en het klimaat is subtropisch.

De witte thee in Fuding wordt gemaakt van 2 variëteiten, de Huocha no. 1 Da Bai of de Huocha no. 2 Da Hao. Deze variëteiten hebben mooie grote knoppen en een hoge opbrengst. Deze wilde White Peony wordt gemaakt van de ‘Big White’ Da Bai variëteit.

De struiken zijn in het verleden veel gebruikt om groene thee mee te maken, de hoge opbrengst zorgde echter ook voor een lage prijs. Hierdoor vonden veel theeboeren dat ze niet genoeg konden verdienen met de thee en zijn ze wat anders gaan doen.

Wat achterbleef waren plantages waar wel theestruiken stonden maar die niet onderhouden werden. Deze struiken werden niet bemest, er werden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt als die gebruikt werden en de struiken werden niet gesnoeid. De theeplantage werd zo een ‘dorre heuvel’ oftewel ‘Barren Mountain’.

Al eeuwenlang geloven ze in China dat de kwaliteit van thee beter is wanneer de struiken ‘meegroeien’ met de berg dan wanneer geplant in een onderhouden plantage. De struiken worden ook alleen geplukt in het voorjaar, in de zomer en in het najaar staat er zoveel onkruid dat de theeboeren bang zijn voor slangen die zich daar verschuilen. De struik heeft dan ook heel het jaar om te groeien en voedingsstoffen in zich op te nemen.

Witte thee is de laatste jaren een populaire theesoort geworden in China waardoor er weer meer interesse is gekomen om (goede) witte thee te maken. Zo ook witte thee gemaakt van de bladeren afkomstig van deze verlaten theeplantages. De struiken zijn in veel gevallen bomen geworden en het plukken is dan ook lastig, er zijn stoelen of ladders nodig. De opbrengst is laag en de thee kostbaar.

Het blad van de wilde witte thee is wat minder mooi dan het blad van ‘plantagethee’. De knoppen (maar wel véél) zijn wat langer, het blad is smaller en ze zijn niet zo strak en gelijkmatig.

De smaak is er echter naar! Doordat de theestruik groeit op eigen kracht zijn de stofjes in bladeren die zorgen voor de gezondheid en smaak sterk geconcentreerd. Je kunt het blad vaak opschenken en de smaak blijft lang hangen in je mond.

Wateradvies

Deze drie waters zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak.

Zetadvies

Een eetlepel blad gebruiken, heet water, voorspoelen en 2 minuten per zetbeurt laten trekken.

Een eetlepel blad gebruiken, heet water, voorspoelen en 4 minuten laten trekken.

Een halve eetlepel blad gebruiken, heet water, voorspoelen en 3 minuten per zetbeurt laten trekken.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Wild White Peony ‘Barren Mountain’” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.