Witte thee

Witte thee wordt zo genoemd door de fijne witte haartjes welke op de knoppen zitten die gebruikt worden voor witte thee. Er worden alleen knoppen of knoppen en jonge blaadjes gebruikt voor witte thee.

Witte thee onderscheidt zich door de productiemethode. In principe wordt witte thee geproduceerd zonder het blad van vorm te veranderen of te roosteren in een wok. De thee wordt verwerkt zoals hij geplukt is door te drogen in de zon of met hete lucht.

silver needle
25 gram € 9,50

Silver Needle uit Fujian is een thee gemaakt van de eerste pluk uitlopers van de theeplant. Fris van smaak.

silver needle highest grade
25 gram € 12,75

Een Silver Needle uit Fujian, gemaakt van planten van een verwaarloosde plantage. Er was maar een kleine oogst.

silver needle aged
25 gram € 15,75

Een Silver Needle uit Fujian uit het jaar 2009. Door de rijping is deze thee naast fris ook heerlijk vol en zacht van smaak.

white peony
25 gram € 4,50

Een plezierige witte thee welke op elk moment geschikt is, verfrissend en wat zoet.

white peony wild
25 gram € 7,25

Een heerlijke frisse White Peony afkomstig van een niet-onderhouden plantage. De planten groeien op eigen kracht.

moonlight white
25 gram € 4,25

Een witte thee uit Fujian. Op een unieke manier verwerkt, een dag of 10 gedroogd waardoor het blad zwart / wit is gekleurd.

shou mei gerijpt 2010
25 gram € 5,50

Deze Shou Mei (latere pluk) is al enkele jaren gerijpt met een diepe moutachtige smaak tot gevolg.

white peony reuzeparel
25 gram € 3,25

Een makkelijke White Peony in de vorm van een reuzeparel. Genoeg voor een liter thee, voor een pot of meerdere opschenkingen.

Soorten en herkomst witte thee

Witte thee is ontstaan in China. Tegenwoordig wordt witte thee in China voornamelijk gemaakt in de provincie Fujian in het noord-oosten van die provincie. De 2 voornaamste soorten witte thee zijn Silver Needle, waar enkel de knopjes (onuitgekomen blaadjes) voor gebruikt worden en Bai Mu Tan ook wel White Peony genoemd, waar knopjes en jonge blaadjes voor gebruikt worden.

Silver Needle heet zo vanwege de witte haartjes op de ‘naaldjes’ (knopjes) en White Peony is vernoemd naar de Pioenbloem, vroeger de bloem was van welgestelde mensen. Witte thee was dat vroeger ook.

Hoe smaakt witte thee?

Witte thee is een licht geoxideerde theesoort en heeft niet de grassige smaak van groene thee, dus voor mensen die de grassige smaak van groene thee niet lekker vinden is witte thee een uitstekend alternatief. Silver Needle is subtiel, zacht en zoet waar White Peony wat voller van smaak is doordat ook blaadjes gebruikt zijn voor de thee.

Hoe wordt witte thee gemaakt?

Het blad wordt:

  • geplukt. ‘s Ochtends als de zon het vocht van de knopjes en blaadjes al verdampt heeft.
  • verwelkt, in de zon of binnen, om het vochtgehalte in het blad lager te krijgen waardoor de blaadjes slapper worden. Hier oxideert de thee licht.
  • gedroogd in de zon, mechanisch of door warme lucht

Het zetten van witte thee

Er is verschillende informatie te vinden op internet over hoe een witte thee het beste gezet kan worden. Lang, kort, veel of weinig in gebruik en rond de 70-80 graden of juist rond de 90 graden. Veel hangt af van persoonlijke smaak. Nu is witte thee relatief makkelijk te zetten, hij wordt niet snel bitter. Er van uitgaande dat er een goede kwaliteit thee wordt gebruikt. Een eetlepel witte thee, gekookt water wat zo’n 2-3 minuten is afgekoeld met een trektijd van 2 à 3 minuten doet meestal zijn werk. De subtiele Silver Needle kan wat langer getrokken worden en mocht de thee toch te sterk smaken, de volgende keer minder gebruiken.

0