Verfijn selectie
Filter selectie
Soort thee
Landen van herkomst
Leveranciers
Biologisch?
Filter selectie

Ru Yao theepotjes

(1 klantbeoordeling)

 14,95

Deze zijn écht klein. Maar mooi gemaakt. Ook wel ‘Ru ware’ genoemd. De inhoud is gebaseerd op water alleen, er zal met thee erbij iets minder inpassen.

Het materiaal neemt geen geur en smaak in zich op zoals Yixing klei. Je kunt het voor elke type thee gebruiken mits het past :). Fijne thee is ook niet aan te raden aangezien er aan de binnenkant geen zeefje zit.

Beschrijving

Ru slaat op Ruzhou in de provincie Henan, de plek waar dit aardewerk ten tijde van de Song-dynastie als eerste werd gemaakt. Toen de Song-dynastie eindigde in 1279 werd de plek waar alle ovens stonden ‘Ru kiln’ (kiln is een oven waar aardewerk in gebakken wordt) vernietigd samen met de kennis over hoe Ru Yao te maken.

Men heeft het proces is na veel onderzoek pas in 1959 kunnen herhalen. Van de Song-dynastie zijn er nog minder dan 100 exemplaren overgebleven.

De kleur en de style worden vaak omschreven als ‘Celadon’ en is een combinatie van grijs en groen, zoals Jade. In het gebruikte glazuur zit een klein beetje ijzeroxide wat bij het bakken in een zuurstofarme omgeving zorgt voor de blauw/groene kleur.

Ru Yao staat bekend om z’n ‘craquelé’, het verschijnsel van kleine scheurtjes aan de buitenkant. Van oudsher is Ru Yao egaal en ontstonden deze scheurtjes pas later na gebruik, tegenwoordig en zoals bij deze theepotjes wordt er bij het bakken al geprobeerd om deze scheurtjes expres te creëren. Het wordt gedaan door het materiaal op een bepaalde temperatuur te bakken.

Uiteindelijk krijgen de scheurtjes een mooie donkere kleur, vooral als je bij het theezetten af en toe wat thee over het potje schenkt!

1 beoordeling voor Ru Yao theepotjes

  1. Annemarie (geverifieerde eigenaar)

    Gewoon al leuk om naar te kijken!

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.