Mandarijn Tie Guan Yin

 21,10 26,20

Een met Tie Guan Yin gevulde citrusvrucht. Het is een langer geoxideerde Tie Guan Yin en is in 2005 de mandarijn in gegaan. Het is een verwarmende thee wat een prettige combinatie is met de lichte citrussmaak van de schil. Hiervan gebruik je een klein stukje bij het zetten.

Uw keuze...
101 gram
105 gram
94 gram zonder dekseltje
Bewaar in 'Mijn Favoriete Thee'
Bewaar in 'Mijn Favoriete Thee'
Artikelnummer: Niet beschikbaar Categorie: Tags: , ,

Beschrijving

Herkomst kleine sinaasappel Xinhui

Herkomst kleine sinaasappel Xinhui

Als in China thee al gegeurd of van een externe smaak wordt voorzien gebeurd dat met echte producten op een ambachtelijke manier. Zo ook met deze Tie Guan Yin welke gerijpt wordt in een kleine sinaasappel.

De oorspronkelijke naam van de gerijpte schil van deze vrucht is ‘Chenpi’ en is een soort mandarijn. Ze worden geteeld in Xinhui, provincie Guangdon. Er zijn veel imitaties met soortgelijke vruchten maar die uit Xinhui worden het hoogst aangeschreven.

De schil van de mandarijn zoals ik hem vanaf nu zal noemen heeft in de China medicinale waarde. De schil verwarmt, is goed voor de luchtwegen (hoest) en helpt bij de spijsvertering. Daar gerijpte thee ook vaak wordt gezien als medicinaal in China is deze combinatie met mandarijn logisch. Soms worden kleine mandarijnen in China ook als cadeau gegeven omdat het woord in het Chinees dezelfde klank heeft als ‘geluk’.

 

Het maken

Als eerste wordt er een kapje afgesneden van de mandarijn en bewaard. Het vruchtvlees wordt nu verwijderd. De holle mandarijn wordt gevuld met thee (die al klaar is). Ze worden nu gezamenlijk gedroogd. Ze worden ook van een vorm voorzien zodat ze er eigenlijk uitzien als de partjes van een mandarijn of sinaasappel. Dit is goed te zien bij het eindproduct. De combinatie ondergaat ook een rijping en in dit proces worden ze donker van kleur.

Zetwijze

De mandarijn is erg hard. Met een vork of pu-erh priem kun je er een stukje afbreken. Een hoeveelheid ter grootte van een halve eetlepel is al genoeg, bij voorkeur zowel de thee als een stukje schil.

Met heet water voorspoelen, daarna steeds 1 minuut laten trekken. Vaak op te schenken. Als je hem goed afgiet en droog laat staan, kun je hem de volgende dag(en) nogmaals zetten.Een paar keer op te schenken.

Met heet water voorspoelen. Afgieten en met heet water 4 minuten laten trekken.

Met heet water voorspoelen en 3 minuten per zetbeurt laten trekken. Nog een keer op te schenken.

Wateradvies

Deze drie waters zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Mandarijn Tie Guan Yin” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.