Verfijn selectie
Filter selectie
Soort thee
Landen van herkomst
Leveranciers
Biologisch?
Filter selectie

Dong Ding traditional

(12 klantbeoordelingen)

 1,55 22,50

Ook bekend als ‘Hong Shui’. Een erg interessante thee. Vroeger werd de thee die we nu kennen als Dong Ding langer geoxideerd en langer geroosterd dan tegenwoordig. Er is veel kunde en ook tijd voor nodig om deze Hong Shui te maken en veel jongere theemakers geven de voorkeur aan de eenvoudigere Dong Ding.

Een thee met een bijzondere geur en smaak, niet echt uit te leggen maar zeg een combinatie van rooster, zoetheid, sinaasappel en vuur.

Beschrijving

  • Taiwan, Nantou County
  • Ching Xin cultivar
  • 600 meter groeihoogte
  • Natural farming
  • 40-50% oxidatie en een heavy roast
  • eind april / begin mei geplukt

De oorsprong van deze Dong Ding traditional (Hong Shui) is hetzelfde als de gewone Dong Ding.

Van oudsher zou de Ching Xin cultivar afkomstig zijn van het Wuyi-gebergte in China. Een klein aantal planten werden er geplant op het gebergte Dong Ding in Nantou County in het midden van Taiwan. Dit bleek een uitstekende plek te zijn om thee te telen.

Tegenwoordig wordt Dong Ding op meerdere plekken gemaakt en is het onderscheidende van Dong Ding vooral de iets langere oxidatie en vooral roostertijd en is deze Dong Ding traditional nog langer geoxideerd en geroosterd.

Zetwijze

Een theelepel in de gaiwan doen, heet water gebruiken, voorspoelen en 2 minuten per zetbeurt laten trekken. Een paar keer op te schenken.

Een flinke theelepel thee gebruiken met heet water, voorspoelen en 4 minuten laten trekken.

Een theelepel thee gebruiken met heet water, voorspoelen en 3 minuten per zetbeurt laten trekken. Nog een keer op te schenken.

Wateradvies

Spa blauw, Mont Calm en Mont Roucoux zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak. De laatste 2 kun je kopen bij de Ekoplaza en Mont Calm soms ook bij de Jumbo.

De waterfilter van ‘ZeroWater’ haalt alle mineralen uit het water. Niet echt geschikt om als drinkwater te drinken maar perfect om thee mee te zetten. Na het zetten van thee zitten er weer een hoop mineralen in het water, afkomstig uit het theeblad. Ik doe zelf ongeveer 2 maanden over een filter.

12 beoordelingen voor Dong Ding traditional

  1. Andreas (geverifieerde eigenaar)

    nlSouth Holland, Netherlands

  2. Gerben (geverifieerde eigenaar)

    nlNetherlands

  3. Anoniem (geverifieerde eigenaar)

    nlNetherlands

  4. Lieven (geverifieerde eigenaar)

    beBelgium

    Nog altijd mijn favoriet.

  5. Lieven (geverifieerde eigenaar)

    beBelgium

    Ongelofelijke geur en smaak. Mijn nieuwe favoriet.

  6. Jaap (geverifieerde eigenaar)

    nlOverijssel, Netherlands

    Dit is mijn favoriete thee. Veel smaak en pit, maar niet snel te sterk gezet.

  7. Jaap (geverifieerde eigenaar)

    nlOverijssel, Netherlands

    Mijn favoriete thee. Beetje anders dan anders.

  8. Anoniem (geverifieerde eigenaar)

    nlSouth Holland, Netherlands

  9. Anoniem (geverifieerde eigenaar)

  10. Lorena H. (geverifieerde eigenaar)

    nlNetherlands

  11. Bas (geverifieerde eigenaar)

    nlSouth Holland, Netherlands

  12. Jochum Koot (geverifieerde eigenaar)

    Zeer recent deze thee gekocht samen met de andere Dong Ding oolong, hoewel beide zeer lekker waren en van goede kwaliteit heeft deze traditionele versie mijn voorkeur. Deze thee is zeer complex van smaak en geur en heel anders dan de meer commerciele variant die meer geproduceerd word.
    De smaak en geur is het best te beschrijven als de geur van verse karamel appels en een vleugje kanneel. Een warme smaak die lang blijft hangen zonder overheersend te zijn. Een echte aanrader voor mensen die houden van donkere oonlongs en die een iets zachtere en zoetere thee zoeken dan bijvoorbeeld een Yancha oolong

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.