Bai Ya Qi Lan

 1,30 18,75

Een oolongthee uit China die ik nog niet eerder in het assortiment heb gehad. Het is een lekkere oolong met een mooi verhaal. Het is één van de vier beroemde theeën van de provincie Fujian, samen met Tie Guan Yin, Da Hong Pao en Shui Xian.

Uw keuze...
5 gram
25 gram
50 gram
100 gram
Bewaar in 'Mijn Favoriete Thee'
Bewaar in 'Mijn Favoriete Thee'
Artikelnummer: Niet beschikbaar Categorie:

Beschrijving

  • oogsttijd: eind april / begin mei
  • herkomst: Zhangzhou, Fujian
  • de planten groeien op een hoogte van 1.150 meter
  • cultivar: Qi Lan

De thee komt uit Pinghe County, het gebied waar veel van de prachtige ‘tulou’ te vinden zijn, ‘earth buildings’, zie foto. Ik had het geluk zo’n tulou te mogen bezoeken in mijn reis naar Fujian in 2017. Erg gaaf te zien dat zo’n gebouw ook de setting is van de beginscene van Mulan (live action movie) van Disney.

De thee is rond 1750 ontdekt door een boer die een aparte theeplant vond nabij de rivier Pengxi en de berg Daqinshan (hoogste berg Zuid-Fujian). De plant groeide goed en had opvallende glanzende grijs/groene bladeren. De boer plukte er wat bladeren van, maakte er thee van op de manier zoals ook Tie Guan Yin gemaakt werd en het resultaat was een hele mooie oolongthee met de geur van orchidee en een mooie zoete nasmaak.

De thee kreeg de naam ‘Qi Lan’ wat betekent ‘vreemde orchidee’ en kreeg de toevoeging ‘Bai Ya wat betekent ‘witte uitloper’. Dit vanwege de uitlopers die een wit/grijze kleur hebben.

Er wordt bij het plukken een uitloper en max 3 blaadjes geoogst.

De productiemethode is eigenlijk hetzelfde als die van Tie Guan Yin behalve dat de Bai Ya Qi Lan uiteindelijk gedroogd wordt boven houtskool. Bij Tie Guan Yin is elektrisch bakken de standaard geworden.

 

Zetwijze

Een theelepel blad en heet water gebruiken, voorspoelen en 2 minuten per zetbeurt laten trekken. Een paar keer op te schenken.

Een desertlepel blad gebruiken en heet water, voorspoelen en 4 minuten laten trekken.

Een theelepel blad gebruiken en heet water, voorspoelen en 3 minuten per zetbeurt laten trekken. Nog een keer op te schenken.

Wateradvies

Deze drie waters zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Bai Ya Qi Lan” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.