Verfijn selectie
Filter selectie
Soort thee
Landen van herkomst
Leveranciers
Biologisch?
Filter selectie

Matcha Chagusaba

 39,95

Chagusaba is een traditionele manier om theevelden op een natuurlijk en duurzame manier van voedingsstoffen te voorzien door middel van grassoorten. Het is sinds 2013 een ‘GIAHS’, een ‘Globally Important Agricultural Heritage System’ van de VN.

Chagusaba staat voor ‘semi-natural grasslands’ en dit gras groeit tussen en langs de theevelden. Verschillende soorten grassen worden klein gesneden en verspreid tussen de rijen theeplanten. Dit zorgt voor het beter vasthouden van water, het voorkomen van onkruidgroei en het toevoegen van voedingstoffen aan de bodem. Dit en alle mineralen in de grassoorten komen uiteindelijk ook de smaak van de thee ten goede.

Chagusaba wordt steeds minder gedaan sinds de komst van modernere technieken maar sommige boeren houden de methode in stand. Er zijn diverse planten en sprinkhanen die alléén voorkomen in de chagusaba gebieden en de methode zorgt voor de typerende cultuurlandschappen in Shizuoka. Wil je er meer over lezen bekijk dan: chagusaba.jp

De thee van Oyaizu Seicha heeft in Japan het JAS-keurmerk.

 

 

Uitverkocht

E-mail mij wanneer weer op voorraad

Beschrijving

Een matcha ceremonial grade gemaakt van nieuwe oogst blad (sincha), geselecteerd op een zo hoogwaardig mogelijk basismateriaal. Deze matcha is knalgroen en geeft een fijne zachte matcha thee. Het blad waar de matcha van gemaakt wordt komt van planten die groeien in de heuvels van één van de betere prefecturen (provincies) waar groene thee gemaakt wordt, Shizuoka.

De grondstof voor matcha, tencha, is gemaakt van dezelfde theestruiken als sencha maar in dit geval zijn de struiken bedekt om zonlicht te blokkeren. De bladeren die tegen zonlicht worden geblokkeerd groeien recht omhoog op zoek naar zonlicht. De voedingsstoffen die de bladeren normaal stugger maken worden nu gebruikt voor de groei van takken. Het blad blijft hierdoor dunner en zachter en zijn zo erg geschikt om matcha mee te maken. Tevens wordt het blad niet gerold zoals bij Sencha gedaan wordt waardoor de matcha de mooie groene kleur behoudt.

Het bedekken van de planten heeft nog meer gevolgen en het belangrijkste is dat het gehalte chlorofyl verhoogt wordt. Dit zorgt voor de groene kleur van de thee en de sterke smaak.

Voor de eerste oogst staan de planten ongeveer 20 dagen in de schaduw, voor de 2e oogst ongeveer 2 weken. De mate van schaduw is 85%.

Het bedekken van theestruiken gebeurt ook in de bergachtige gebieden van Shizuoka met theeplantages met een vrij steile helling. Het is een stuk lastiger om hier struiken te bedekken dan in de lager geleden gebieden. Echter, de smaak van de thee die deze omgeving heeft is van hogere kwaliteit, is dieper en rijker dan in andere productiegebieden.

Shizuoka heeft 8 gebieden waar theeplanten groeien en voor blad uit het gebied Honyama wordt het meeste geld betaald. Dit is het materiaal waar deze matcha van gemaakt wordt. Het gebied is heuvelachtig en heeft temperatuurschommelingen waardoor er mist ontstaat vanuit de rivier. De mist hangt boven de theestruiken waardoor deze minder zonlicht krijgen wat de smaak ten goede komt.

In de afgelopen jaren is matcha is erg populair geworden, zowel op de Japanse manier gedronken of verwerkt in gerechten en in matcha latte. Het verschil in de gebruikte matcha zit hem ondermeer in de maalgraad. De matcha van Oyaizu Seicha (‘cooking grade‘) die geschikt is voor recepten en matcha latte is fijner gemalen en heeft meer bitters wat niet heel erg is want gecompenseerd wordt door de gebruikte suiker in recepten.

Zetwijze

Zie hieronder voor een duidelijk filmpje over hoe je het beste matcha kunt maken.

How to make Matcha ~ how to whisk matcha like a pro!

Wateradvies

Spa blauw, Mont Calm en Mont Roucoux zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak. De laatste 2 kun je kopen bij de Ekoplaza en Mont Calm soms ook bij de Jumbo.

De waterfilter van ‘ZeroWater’ haalt alle mineralen uit het water. Niet echt geschikt om als drinkwater te drinken maar perfect om thee mee te zetten. Na het zetten van thee zitten er weer een hoop mineralen in het water, afkomstig uit het theeblad. Ik doe zelf ongeveer 2 maanden over een filter.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Wees de eerste om “Matcha Chagusaba” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

V & A

Stel een vraag
Er zijn nog geen vragen