Gyokuro Saemidori
€ 3,60 – € 58,50
Een Gyokuro gemaakt van het blad van planten die groeien in de heuvels van één van de betere prefecturen (provincies) waar groene thee gemaakt wordt, Shizuoka. Deze Gyokuro is van een andere cultivar dan de versie van hiervoor, in dit geval de ‘Saemidori’. De cultivar wordt steeds meer gebruikt in Japan vanwege de hoge kwaliteit thee die ervan gemaakt kan worden. Zie hieronder voor wat meer informatie over deze cultivar.
Beschrijving
Saemidori is na Yabukita en Yutakamidori de meest aangeplante cultivar maar maakte in 2019 toch maar voor 4% deel uit van gebruikte cultivars voor de productie van groene thee. Het aandeel stijgt echter snel vanwege de hoge kwaliteit thee die deze cultivar voortbrengt. De cultivar is een combinatie van Yabukita x Asatsuyu.
Yabukita –> staat bekend om de makkelijke groei, heeft een goede opbrengst in een goede kwaliteit.
Asatsuyu –> staat bekend om de zoetheid en krachtige smaak
Saemidori combineert deze eigenschappen en staat nu bekend als beste cultivar voor kwaliteit en wordt gebruikt voor Sencha en Gyokuro. De thee is smaakvol, een mooie groene kleur en heeft zoetheid en umami met weinig bitterheid wanneer goed gezet.
Deze Gyokuro is een Asamushi, een kort gestoomde thee. Over het algemeen kan blad langer gestoomd worden om de hoeveelheid bitters naar beneden te krijgen maar omdat de Saemidori al minder bitters heeft hoeft dit niet per se. Het blad behoudt door het korte stomen de mooie vorm.
De duur van het stomen is over het algemeen 20-40 seconden en dan is de thee ‘licht gestoomd’. Na 40-60 seconden is de thee ‘normaal gestoomd’ en na 60 seconden wordt de thee ‘diep gestoomd’ genoemd.
Shizuoka heeft 8 gebieden waar theeplanten groeien en voor blad uit het gebied Honyama wordt het meeste geld betaald. Van dit blad is deze Gyokuro gemaakt. Het gebied is heuvelachtig en heeft temperatuurschommelingen waardoor er mist ontstaat vanuit de rivier. De mist hangt boven de theestruiken waardoor deze minder zonlicht krijgen wat de smaak ten goede komt.
Zetwijze
Zie hieronder voor een algemene zetwijze, voor Gyokuro wordt kouder water van 60c aanbevolen. Bijvoorbeeld voor 3 mensen, 10 gram thee in water van 60c voor 2 minuten. Vaak op te schenken.
Wateradvies
Spa blauw, Mont Calm en Mont Roucoux zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak. De laatste 2 kun je kopen bij de Ekoplaza en Mont Calm soms ook bij de Jumbo.
De waterfilter van ‘ZeroWater’ haalt alle mineralen uit het water. Niet echt geschikt om als drinkwater te drinken maar perfect om thee mee te zetten. Na het zetten van thee zitten er weer een hoop mineralen in het water, afkomstig uit het theeblad. Ik doe zelf ongeveer 2 maanden over een filter.
T H. (geverifieerde eigenaar) –
Fantastisch!
A de Groot (geverifieerde eigenaar) –
North Holland, Netherlands
Moonlight Particles (geverifieerde eigenaar) –
Wat. Een. Thee. Prachtig glanzend blad dat doet denken aan romige spinazie, met bijpassende geur.
Vanaf de eerste slok voelt de thee als een zachte lente bries, heerlijk zacht als lichte room die doet wensen naar meer.
De smaak evolueert heerlijk over meerdere infusies, beginnend met zoete noten die doen denken aan pudding en honing, die dan overgaan naar bonen, hout, mineralen en zelfs koekjes. Altijd met een licht bittere nasmaak die in de keel een heerlijk subtiel peperig gevoel achterlaat.
Als je van groene thee houdt kan ik deze alleen maar enorm aanraden, en zelfs voor mensen die minder gesteld zijn op de ‘groenere’ smaken zou ik zeggen dat deze prachtige Japanse thee het proberen waard is!
Annelies Hulshoff-Van der Vaart (geverifieerde eigenaar) –
Netherlands
Fragiel blad wat zich mooi ontvouwt. Mooie diepe smaak en ook de kleur van de thee is mooi.