Anji Bai Cha high mountain 2024
€ 3,50 – € 55,00
Dit is een hele goede kwaliteit Anji Bai Cha van de hooggelegen plantage van Charlie. De thee is licht grassig en zoet maar goed gezet niet bitter. De high mountain plantage ligt op zo’n 900 meter hoogte en de thee wordt sinds 2017 getest volgens EU-maatstaven. Charlie heeft met zijn vader sinds 1999 een low- en high mountain plantage gespecialiseerd in Anji Bai Cha. Van deze thee blijft 90% in China en gaat er een klein beetje naar Rusland, andere landen in Azië, de UK en sinds 3 jaar naar Thee van Sander.
Lees meer over Charlie op de bedrijfspagina van ‘Tsunami Charlie’s‘.
Leuk om te vergelijken met een eerste pluk (pre-qingming) allerhoogste kwaliteit Anji Bai Cha van de laaggelegen plantage van Charlie. Wat vindt je beter smaken, een vroege pluk van laaggebergte of een iets latere pluk van hooggebergte?
Beschrijving
‘Bai Cha’ betekent ‘witte thee’, maar de Anji is wel degelijk een groene thee. ‘Bai Cha’ heeft in dit geval betrekking op de cultivar waarvan de knopjes en jonge bladeren heel licht van kleur zijn. Het blad maakt door de koude omstandigheden van het district minder chlorofyl aan, pas in mei wanneer het warmer wordt zie je de blaadjes groener worden. Na het theeblad een paar keer getrokken te hebben zie je de blaadjes steeds lichter worden.
Na het oogsten wordt de thee geroosterd om oxidatie te voorkomen en voor het drogen wordt het blad gevormd in een machine:
Charlie’s plantage
De vader van Charlie begon in 1999 2 plantages. Een plantage van 13 ha op 900 meter hoogte en een plantage van 5 ha op laaggebergte. Op beide wordt Anji thee gemaakt maar ze verschillen onderling erg van kwaliteit en smaak.
Tussen het oogsten wordt er op de plantage gewerkt om de boel op te ruimen, klusjes te doen, de bodem te bemesten en onkruid te verwijderen. Dit laatste gebeurt mechanisch, z’n high mountain thee is al jaren EU-compliant (getest door Eurofins). Het bemesten gebeurt met organische meststof en paard en drone!
Herkomst
Het Anji district in China staat bekend om z’n bamboe. Anji produceert het meeste bamboe wereldwijd en staat bekend om z’n vele bamboesoorten. Het gebied staat bekend om z’n bergen, schoon water en zuivere lucht. Naast bamboe komen er meer producten vandaan die vriendelijk zijn voor de omgeving zoals bloemen groenten en thee.
Zetwijze
Een eetlepel per zetbeurt gebruiken. Met water van 80c voorspoelen, daarna steeds 2 minuten laten trekken. Vaker op te schenken.
Een eetlepel gebruiken en voorspoelen met water van 80c. Afgieten en met hetzelfde water 4 minuten laten trekken.
Een halve eetlepel gebruiken, met water van 80c voorspoelen en 3 minuten laten trekken. Nog een keer op te schenken.
Wateradvies
Spa blauw, Mont Calm en Mont Roucoux zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak. De laatste 2 kun je kopen bij de Ekoplaza en Mont Calm soms ook bij de Jumbo.
De waterfilter van ‘ZeroWater’ haalt alle mineralen uit het water. Niet echt geschikt om als drinkwater te drinken maar perfect om thee mee te zetten. Na het zetten van thee zitten er weer een hoop mineralen in het water, afkomstig uit het theeblad. Ik doe zelf ongeveer 2 maanden over een filter.
B v. (geverifieerde eigenaar) –
Freya (geverifieerde eigenaar) –
MG (geverifieerde eigenaar) –
Ina Derksen (geverifieerde eigenaar) –
Netherlands
Ina Derksen (geverifieerde eigenaar) –
Netherlands
Jelle (geverifieerde eigenaar) –
Netherlands
Jolie (geverifieerde eigenaar) –
Bas (geverifieerde eigenaar) –
South Holland, Netherlands
Lokesz (geverifieerde eigenaar) –
Een aantal jaren geleden vond ik Anji Bai Cha niet erg bijzonder. Het lijkt wel alsof de kwaliteit van de Chinese export de afgelopen jaren flink is verbeterd en het is een van mijn favorieten aan het worden. Deze Anji Bai Cha is ook weer een delicatesse. Ik zet het maximaal op 80 graden. Liever iets kouder en dan wat langer laten trekken.