Liu An gefermenteerde thee

(1 klantbeoordeling)

 2,70 21,25

Een gefermenteerde ‘Dark Tea’ uit de provincie Anhui.

Van een kleinbladerige variëteit van de theeplant en daardoor zachter van smaak dan een pu-erh. Erg geschikt voor mensen die raw (sheng) pu-erh wat te scherp vinden en cooked (shu) pu-erh te aards.

De Liu An uit 1998 is al flink gefermenteerd en is wat aards, te vergelijken met een lichte shu pu-erh.

Bij Video’s staat een filmpje over de Liu An.

Naast het gewicht komt de thee ook met een stukje bamboeblad.

Uw keuze...
5 gram
25 gram
50 gram
Uw keuze...
1998
Bewaar in 'Mijn Favoriete Thee'
Bewaar in 'Mijn Favoriete Thee'
Artikelnummer: Niet beschikbaar Categorie:

Beschrijving

Al eeuwen wordt deze thee gedronken maar na het uitroepen van de Volksrepubliek China in 1949 is de thee een tijd niet meer gemaakt. Het werd hoogstens gedronken als medicijn.

In 1980 kwam er weer vraag vanuit de markt om Liu An Cha te maken en zo geschiedde, volgens het oude recept.

De thee is verpakt in kleine bamboe manden. De mand wordt bekleed met bamboe bladeren en daarna gevuld met de thee.

Er wordt gebruik gemaakt van een kleinbladerige variëteit van de Camelia Sinensis. Dit zou gelijk het grote verschil betekenen met pu-erh thee aangezien hier een grootbladerige variëteit voor wordt gebruikt. Deze bladeren zijn bitter wanneer je de thee direct drinkt maar worden zachter en krijgen juist diepgang wanneer je ze een paar jaar laat liggen.

De thee wordt in manden gedroogd boven houtskool en daarna in de manden gedaan.

Het is vooral een prettige thee en het leuke is dat je een stukje bamboeblad bij de thee kunt voegen. In China worden hier ook gezondheidswaarden aan toegekend. Het bamboeblad haalt net het scherpe randje van de thee en maakt het geheel wat ronder.

Wateradvies

Deze drie waters zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak.

Zetadvies

Ongeveer een theelepel per zetbeurt gebruiken. Met heet water voorspoelen, daarna steeds 1 minuut laten trekken. Vaak op te schenken. Als je hem goed afgiet en droog laat staan, kun je hem de volgende dag(en) nogmaals zetten.

Twee theelepels gebruiken en met heet water voorspoelen. Afgieten en met heet water 4 minuten laten trekken.

Een theelepel gebruiken, met heet water voorspoelen en 3 minuten per zetbeurt laten trekken. Nog een keer op te schenken.

1 beoordeling voor Liu An gefermenteerde thee

  1. Jochum Koot (geverifieerde eigenaar)

    Recent deze thee van zowel 1998 als 2006 gekocht na het bekijken van één van de filmpjes op deze website. Deze thee is inderdaad zeer gelijkend op Pu-erh maar is veel complexer van smaak dan de doorsnee Pu-erh door het anders behandelen, opslaan, plaats van herkomst en blad variateit gebruikt voor deze thee. De oudere thee is wat aardser maar heeft ook aangename smaaknoten (maut, hout achtige tonen en zoete chocolade tonen) van sommige rode thes en de jongere versie is wat sherper (zoals sheng pu-erh) maar ook met wat meer rode thee smaaknoten en het toevoegen van het bamboe blad geeft de thee een rondere, iets of wat zoetere smaak. Een zeker aanrader voor wie graag eens een authentieke zwarte thee wilt proberen!

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.