Verfijn selectie
Filter selectie
Soort thee
Landen van herkomst
Leveranciers
Biologisch?
Filter selectie

Tie Guan Yin orange XL

 87,50

Ik bestelde de Tie Guan Yin orange in zo klein mogelijke versies en toen ontving ik deze reuzesinaasappels. Ze worden in China vaak gegeven als gift. Op basis van het gewicht (400 gram) zou deze een stuk duurder moeten zijn maar het is naar verwachting een eenmalige inkoop geweest omdat ik liever het kleine formaat inkoop.

De Tie Guan Yin komt uit Fujian, is medium geoxideerd, lang geroosterd en enigszins gerijpt (oogstjaar 2011). Het is een verwarmende thee wat een prettige combinatie is met de lichte citrussmaak van de schil. Hiervan gebruik je een klein stukje bij het zetten.

2 op voorraad

Beschrijving

Herkomst kleine sinaasappel Xinhui
Herkomst kleine sinaasappel Xinhui

Als in China thee al gegeurd of van een externe smaak wordt voorzien dan gebeurt dat met echte producten en op een ambachtelijke manier. Zo ook met deze Tie Guan Yin welke gerijpt wordt in een kleine sinaasappel.

De oorspronkelijke naam van de gerijpte schil van deze vrucht is ‘Chenpi’ en is een soort mandarijn. Ze worden geteeld in Xinhui, provincie Guangdon. Er zijn veel imitaties met soortgelijke vruchten maar die uit Xinhui worden het hoogst aangeschreven.

De schil van de mandarijn zoals ik hem vanaf nu zal noemen heeft in de China medicinale waarde. De schil verwarmt, is goed voor de luchtwegen (hoest) en helpt bij de spijsvertering. Daar gerijpte thee ook vaak wordt gezien als medicinaal in China is deze combinatie met mandarijn logisch. Soms worden kleine mandarijnen in China ook als cadeau gegeven omdat het woord in het Chinees dezelfde klank heeft als ‘geluk’.

 

Het maken

Als eerste wordt er een kapje afgesneden van de mandarijn en bewaard. Het vruchtvlees wordt nu verwijderd. De holle mandarijn wordt gevuld met thee (die al klaar is). Ze worden nu gezamenlijk gedroogd. Ze worden ook van een vorm voorzien zodat ze er eigenlijk uitzien als de partjes van een mandarijn of sinaasappel. Dit is goed te zien bij het eindproduct. De combinatie ondergaat ook een rijping en in dit proces worden ze donker van kleur.

Zetwijze

De mandarijn is erg hard. Met een vork of pu-erh priem kun je er een stukje afbreken. Een hoeveelheid ter grootte van een halve eetlepel is al genoeg, bij voorkeur zowel de thee als een stukje schil.

Met heet water voorspoelen, daarna steeds 1 minuut laten trekken. Vaak op te schenken. Als je hem goed afgiet en droog laat staan, kun je hem de volgende dag(en) nogmaals zetten.Een paar keer op te schenken.

Met heet water voorspoelen. Afgieten en met heet water 4 minuten laten trekken.

Met heet water voorspoelen en 3 minuten per zetbeurt laten trekken. Nog een keer op te schenken.

Wateradvies

Spa blauw, Mont Calm en Mont Roucoux zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak. De laatste 2 kun je kopen bij de Ekoplaza en Mont Calm soms ook bij de Jumbo.

De waterfilter van ‘ZeroWater’ haalt alle mineralen uit het water. Niet echt geschikt om als drinkwater te drinken maar perfect om thee mee te zetten. Na het zetten van thee zitten er weer een hoop mineralen in het water, afkomstig uit het theeblad. Ik doe zelf ongeveer 2 maanden over een filter.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tie Guan Yin orange XL” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

V & A

Er zijn nog geen vragen

Stel een vraag

Je vraag wordt beantwoord door een winkelvertegenwoordiger of andere klanten.

Bedankt voor je vraag!

Je vraag is ontvangen en wordt binnenkort beantwoord. Dien dezelfde vraag niet opnieuw in.

Fout

Warning

Er is een fout opgetreden bij het opslaan van je vraag. Meld het aan de sitebeheerder. Extra informatie:

Voeg een antwoord toe

Bedankt voor je antwoord!

Je antwoord is goed ontvangen en zal spoedig worden gepubliceerd. Voer geen nieuw antwoord in.

Fout

Warning

Er is een fout opgetreden bij het opslaan van je antwoord. Meld het aan de sitebeheerder. Aanvullende informatie: