Verfijn selectie
Filter selectie
Soort thee
Landen van herkomst
Leveranciers
Biologisch?
Filter selectie

Shui Xian old tree

(8 klantbeoordelingen)

 2,00 28,75

Uit het Wuyi gebergte in Fujian, China, komen drie bekende Wuyi cultivars: Da Hong Pao, Rou Gui en Shui Xian. In Wuyi is er een gezegde: ‘geen betere smaak dan de Shui Xian’. De cultivars die gebruikt worden voor de Da Hong Pao en Rou Gui zijn sterker in geur, Shui Xian maakt dit goed met de vollere, rijke smaak met mooie nasmaak en wat zoetheid.

Beschrijving

 • geoogst in mei (oolong heeft volgroeider blad nodig)
 • groeihoogte: 700 meter
 • Cultivar: Shui Xian
 • natural farming, oude struiken zijn op eigen kracht gegroeid

Shui Xian wordt wel eens ‘Cai Cha’ genoemd, wat zoiets inhoudt als ‘geplant rondom de moestuin’. Om mee aan te geven dat de Shui Xian nog meer dan de Da Hong Pao en Rou Gui als de standaard cultivar wordt aangeplant. Het is de meest traditionele en meest aangeplante cultivar.

Deze ‘old tree’ (oftewel Lao Cong) Shui Xian is gemaakt van struiken van zo’n 70-80 jaar oud. In Wuyi zijn de oudste struiken zo’n 100 jaar oud dus de struiken die gebruikt worden voor deze Shui Xian worden als erg oud gezien. Theestruiken in Yunnan kunnen nog veel ouder zijn.

Door de oude leeftijd hebben deze struiken ook hele lange wortels. Ze halen hiermee veel mineralen naar boven wat de smaak ten goede komt.

Een belangrijke stap in het maken van oolong is Zuo Qing, het beschadigen van het blad door het te schudden en te tossen. Dit gebeurt tussen het verwelken en het roosteren. De buitenkant van het blad raakt zo beschadigd, de sappen in de beschadigde cellen reageren met zuurstof en zetten zo een oxidatieproces in werking. De binnenkant van het blad blijft echter onbeschadigd en dat is wat oolongthee kenmerkt: een gedeeltelijke oxidatie.

Een volgende belangrijke stap en ook kenmerkend voor Wuyi oolong is het roosteren boven houtskool (Tan Bei). Het vuurtje wordt bedekt met as om de temperatuur te matigen (rond de 65c) en het is niet de bedoeling dat er rook op de thee komt, alleen warmte. De thee (3.5-4 kg) wordt in een mand gedaan en op het vuur gezet. Het totale roosterproces duurt 24 uur en om de 45 minuten wordt de thee omgekeerd om te zorgen voor een gelijkmatige roostering. Dit gebeurt van het vuur af omdat er anders gruis door de mand valt in het vuur wat rook zou veroorzaken.

Het roosteren gebeurt minimaal 3 keer en tussen elke keer zit zo’n 2 maanden. Het hele proces duurt dus een half jaar. Nieuwe oogst oolong is dus wat minder van toepassing dan groene thee aangezien het maken langer duurt, de oogst later is en eigenlijk komt een rusttijd na het roosteren de thee ook nog ten goede.

Zetwijze

Een eetlepel blad gebruiken, heet water, voorspoelen en 1 minuut per zetbeurt laten trekken. Een paar keer op te schenken.

Een eetlepel blad gebruiken, heet water, voorspoelen en 4 minuten laten trekken.

Een halve eetlepel blad gebruiken, heet water, voorspoelen en 3 minuten per zetbeurt laten trekken. Nog een keer op te schenken.

Wateradvies

Spa blauw, Mont Calm en Mont Roucoux zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak. De laatste 2 kun je kopen bij de Ekoplaza en Mont Calm soms ook bij de Jumbo.

De waterfilter van ‘ZeroWater’ haalt alle mineralen uit het water. Niet echt geschikt om als drinkwater te drinken maar perfect om thee mee te zetten. Na het zetten van thee zitten er weer een hoop mineralen in het water, afkomstig uit het theeblad. Ik doe zelf ongeveer 2 maanden over een filter.

8 beoordelingen voor Shui Xian old tree

 1. Anoniem (geverifieerde eigenaar)

  (0) (0)
 2. Michelle R. (geverifieerde eigenaar)

  (0) (0)
 3. Lieven (geverifieerde eigenaar)

  beBelgium

  (0) (0)
 4. Lieven (geverifieerde eigenaar)

  beBelgium

  Fantastische geur, lekkere smaak.

  (0) (0)
 5. Tonia Koblens (geverifieerde eigenaar)

  nlUtrecht, Netherlands

  Heerlijk, zacht, beetje bloemig

  (0) (0)
 6. Theo v. (geverifieerde eigenaar)

  nlNetherlands

  (0) (0)
 7. Jolie (geverifieerde eigenaar)

  (0) (0)
 8. Anoniem (geverifieerde eigenaar)

  nlNetherlands

  Een van onze favorieten

  (0) (0)
Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

V & A

Er zijn nog geen vragen

Stel een vraag

Je vraag wordt beantwoord door een winkelvertegenwoordiger of andere klanten.

Bedankt voor je vraag!

Je vraag is ontvangen en wordt binnenkort beantwoord. Dien dezelfde vraag niet opnieuw in.

Fout

Warning

Er is een fout opgetreden bij het opslaan van je vraag. Meld het aan de sitebeheerder. Extra informatie:

Voeg een antwoord toe

Bedankt voor je antwoord!

Je antwoord is goed ontvangen en zal spoedig worden gepubliceerd. Voer geen nieuw antwoord in.

Fout

Warning

Er is een fout opgetreden bij het opslaan van je antwoord. Meld het aan de sitebeheerder. Aanvullende informatie: