Pu-erh raw 2022 mountain Bulang
€ 7,50 – € 28,50
Dit is een gushu pu-erh afkomstig uit de buurt van het dorp Banzhang (Lao Banzhang Village). Gushu staat voor ancient trees, het blad wordt geplukt van hele oude struiken. Hoe oud is moeilijk na te gaan en staat ook niet vast, maar over het algemeen wordt aangenomen dat de struiken ouder dan 200 jaar zijn. De wortels gaan erg diep de grond in en nemen daar veel mineralen in zich op.
Voor mij was rauwe pu pu-erh altijd drinkbaar na heel veel jaren rijping. Toen ik een sample kreeg van deze gushu pu-erh moet ik even omschakelen. Niet geperst in een cake maar los en juist zo vers morgelijk gedronken. Ik vind de thee bijzonder vanwege de smaak maar ook het gevoel wat de thee opwekt, wellicht is dit de ‘Cha Chi’ (kracht / energie in thee) waar vaak over gesproken wordt.
Beschrijving
Lao Banzhang is de meest beroemde pu-erh van het Bulang gebergte. De thee staat bekend om z’n sterke ‘Cha Qi’ wat ik zelf ook denk te merken. Ik was in de avond nog met deze thee bezig ook al was de laatste slok al uren geleden. De smaakervaring is ook bijzonder, de in eerste instantie licht bittere smaak veranderd snel in een zoete thee met een lange prettige nasmaak.
Het bulanggebergte staat bekend om pu-erh in bamboe.
‘Elke berg een andere smaak’ is het idee van het maken van een onderscheid in pu-erh op basis van het gebergte waar de planten groeien. Er zijn 6 oude en 6 nieuwe gebergten waar goede pu-erh vandaan komt.
De 6 oude beroemde bergen:
- Yiwu
- Youle
- Gedeng
- Yibang
- Mangzhi
- Manzhuan
De 6 nieuwe beroemde bergen:
- Nannuo
- Nanqiao
- Mengsong
- Bulang
- Bada
- Jingmai
Het doel is van zoveel mogelijk bergen een mooi voorbeeld in het assortiment te hebben.
Banzhang ligt op een hoogte van 1700-1900 meter boven zee, heeft een lange geschiedenis en prachtige groeiomstandigheden. De thee is erg prijzig en dit is afhankelijk van vraag en aanbod. De kwaliteit van Banzhang pu-erh gecombineerd met weinig productie zorgt voor de hoge prijs.
Zetwijze
Een brokje per zetbeurt gebruiken. Met heet water voorspoelen, daarna steeds 1 minuut laten trekken. Vaak op te schenken. Als je hem goed afgiet en droog laat staan, kun je hem de volgende dag(en) nogmaals zetten.
Een brokje gebruiken en met heet water voorspoelen. Afgieten en met heet water 4 minuten laten trekken.
Een klein brokje gebruiken, met heet water voorspoelen en 3 minuten per zetbeurt laten trekken. Nog een keer op te schenken.
Wateradvies
Spa blauw, Mont Calm en Mont Roucoux zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak. De laatste 2 kun je kopen bij de Ekoplaza en Mont Calm soms ook bij de Jumbo.
De waterfilter van ‘ZeroWater’ haalt alle mineralen uit het water. Niet echt geschikt om als drinkwater te drinken maar perfect om thee mee te zetten. Na het zetten van thee zitten er weer een hoop mineralen in het water, afkomstig uit het theeblad. Ik doe zelf ongeveer 2 maanden over een filter.
Peter (geverifieerde eigenaar) –
Michelle R. (geverifieerde eigenaar) –
North Holland, Netherlands