Meng Ding Gan Lu 2024
€ 1,85 – € 26,00
Een nieuwe groene thee in het assortiment, oogst 2024. Ik vind het een lekkere groene thee door de balans tussen zoetheid, een kleine bitter / grassigheid en een fijne nasmaak. Het verhaal over de oorsprong van de thee is ook mooi, zie hieronder.
Beschrijving
Deze thee staat vaak in de ‘Top 10 meest beroemde Chinese thee’ lijstjes, vooral vanwege het mooie oorsprongsverhaal. De thee is afkomstig van het Meng gebergte in de provincie Sichuan in het zuidwesten van China. Meng Shan staat bekend als een van de oudste plekken waar theeplanten zijn neergezet om er thee van te maken. Daarvoor werden blaadjes geplukt van wilde theebomen.
- Meng Ding verwijst naar ‘de top van Meng Shan’.
- Gan Lu is in het Chinees ‘honey rain’, ook wel ‘zoete dauw’ (sweet dew).
Het verhaal is dat ongeveer 200BC, de monnik Wu Li Zhen op deze plek theeplanten ging aanplanten. Deze theetuin is later de ‘Imperial Tea Garden’ gaan heten. De thee die hier gemaakt werd was bedoeld om gepresenteerd te worden aan de keizerlijke familie.
Wat ik nog las op Wikipedia en interessant vond, er worden ook 2 gele theeën gemaakt op de berg, “Mengding Huangya” en “Mengding Shihua”. Ook dat volgens de 16e-eeuwse geleerde Li Shizhen, (samensteller van Compendium van Materia Medica), de thee van Meng Shan ‘warm is en in staat is ziektes te bestrijden’, in tegenstelling tot andere soorten thee die over het algemeen koel van aard zijn.
Het maakproces
Het maken van de thee is arbeidsintensief, het fijne blad (hoe hoger de kwaliteit, hoe fijner het blad) wordt verwelkt en drie keer verhit en gerold. Na de derde keer rollen is het blad nog warm en zacht en wordt het in de juiste vorm gerold. Direct hierna wordt het blad verhit om de vorm te fixeren. Deze laatste keer gebeurt het verhitten boven houtskoolvuur.
7. De derde keer rollen, nu ook in de juiste vorm
8. Drogen boven houtskool (zonder rook!)
Zetwijze
Een desertlepel per zetbeurt gebruiken. Met water van 80c voorspoelen, daarna steeds 1 minuut laten trekken. Vaker op te schenken.
Een desertlepel gebruiken en voorspoelen met water van 80c. Afgieten en met hetzelfde water 4 minuten laten trekken.
Een theelepel gebruiken, met water van 80c voorspoelen en 3 minuten laten trekken. Nog een keer op te schenken.
Wateradvies
Spa blauw, Mont Calm en Mont Roucoux zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak. De laatste 2 kun je kopen bij de Ekoplaza en Mont Calm soms ook bij de Jumbo.
De waterfilter van ‘ZeroWater’ haalt alle mineralen uit het water. Niet echt geschikt om als drinkwater te drinken maar perfect om thee mee te zetten. Na het zetten van thee zitten er weer een hoop mineralen in het water, afkomstig uit het theeblad. Ik doe zelf ongeveer 2 maanden over een filter.
Mischa (geverifieerde eigenaar) –
Wat grassig en licht bitter, maar niet te overheersend.
Leon van Beurden (geverifieerde eigenaar) –
Op de één of andere manier, was het alweer een tijd geleden dat ik bij de eerste slok zo genoot van de geur en de smaak. Bij deze thee had ik dat direct.
Een smaak omschrijven vind ik lastig, maar wel goed om te weten dat ik meestal alleen de smaak van groene thee kan waarderen, wellicht komt dat door de grassige, notige pure smaak waar ik zo van houd.
De Maofeng high grade 2024 heb ik ook geproefd en deze is net iets minder intens dan de Enshi Yu Lu 2024, maar ook erg lekker. Morgen proef ik de Meng Ding Gan Lu 2024 en dan heb ik ook nog de Chunmee biologisch, deze laatste heb ik al eerder gedronken (tijd geleden) en dit beschouw ik meer als mijn dagelijkse koffie, want koffie lust ik niet;-)
Bounty8400 (geverifieerde eigenaar) –
Perfect voor een beginnende thee drinker door zijn lichte smaak met toetsen van zeewier en wat noten. Het bittertje dat ze belovenden proef ik niet, maar ieder heeft zijn eigen manier van thee zetten. Mooie body, komt bij mijn favorieten.