Liu An Gua Pian handcrafted 2024
€ 2,05 – € 29,75
Een nieuwe Liu An Gua Pian, een unieke thee die al zo’n 1200 jaar bestaat. De thee wordt gemaakt van het 2e blaadje van een nieuwe uitloper waardoor het blad ook wel de vorm heeft van een zaadje van een meloen. Vandaar de alternatieve naam ‘Lemon Seed’. Het maken van deze thee is erg arbeidsintensief en door het gebruik van een iets groter blaadje is de smaak wat steviger dan andere groene theeën.
Iets anders specifieks voor Liu An Gua Pian is het soort witte frostlaagje op het droge blad.
Beschrijving
Een bijzondere groene thee door het blad wat er geplukt wordt en het ontzettende arbeidsintensieve maakproces. Het is een thee die daardoor bijna altijd wel voorkomt op de lijsten met de ’10 meest beroemde theeën uit China’.
De benaming is ook wel ‘Lemon Seed’ vanwege de vorm die het blad heeft. Liu An staat voor de stad die in de buurt ligt van de plantages en deze plantage ligt nabij het dorp Jin Zhai, provincie Anhui.
De thee wordt gemaakt van de variëteit Anhui San Hao Xiao Ye Zhong (Anhiu #3 Small Leaves Bush).
Het maakproces
- Plukken, een iets groter blaadje zonder top of twijg, de 2e of 3e van de nieuwe uitlopers. Dit is uniek voor thee en specifiek voor Liu An Gua Pian
- Verweken van het theeblad
- Verhitten in een wok, de wok is 100c
- Nogmaals verhitten in een wok, de wok is 80c
- Nu wordt de thee met de hand in de juiste vorm gerold
- Het blad heeft nu een vochtigheid van 30% en gaat nu verhit worden om het blad verder droog te krijgen
- De eerste keer is de onderkant van de mand 100c maar te heet mag ook niet, dus soms gaat de mand er weer even af. Rook is al helemaal niet de bedoeling. De vochtigheid gaat terug naar 15%
- De tweede keer gaat de temperatuur omhoog naar 120c, heel kort, rond de 10 seconden. Nu wordt de mand omgewisseld voor een tweede mand met thee. De thee in de eerste mand wordt omgeschept en kan wat afkoelen. Deze handelingen worden wel 40-50 keer herhaald! Het vochtigheidspercentage is nu rond de 10%
- De thee rust nu zo’n 3-5 dagen en krijgt wat vochtigheid terug. Het blad is klaar voor de derde keer bakken.
- De derde keer gaat de temperatuur omhoog naar 160-180c. De mand kan maar heel kort op het vuur staan, 1 of 2 seconden. De mand wordt eraf gehaald, omgeroerd en koelt een beetje af. Dit keer wordt dit proces wel 100 keer herhaalt!
- Tijdens dit laatste onderdeel krijgt het blad een wit soort frostlaagje. Een uniek kenmerk voor Liu An Gua Pian. Het vochtigheidspercentage is nu ongeveer 4-5%
- De thee wordt direct verpakt wanneer nog warm
Zetwijze
Een desertlepel per zetbeurt gebruiken. Met water van 80c voorspoelen, 2 minuten laten trekken. Vaker op te schenken.
Een desertlepel gebruiken en voorspoelen met water van 80c. Afgieten en met hetzelfde water 4 minuten laten trekken.
Een theelepel gebruiken, met water van 80c voorspoelen en 3 minuten laten trekken. Nog een keer op te schenken.
Wateradvies
Spa blauw, Mont Calm en Mont Roucoux zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak. De laatste 2 kun je kopen bij de Ekoplaza en Mont Calm soms ook bij de Jumbo.
De waterfilter van ‘ZeroWater’ haalt alle mineralen uit het water. Niet echt geschikt om als drinkwater te drinken maar perfect om thee mee te zetten. Na het zetten van thee zitten er weer een hoop mineralen in het water, afkomstig uit het theeblad. Ik doe zelf ongeveer 2 maanden over een filter.
Anoniem (geverifieerde eigenaar) –
Marianne (geverifieerde eigenaar) –
Aanrader!
Anoniem (geverifieerde eigenaar) –
bernadette (geverifieerde eigenaar) –
een prachtige kleur , ik moet even wennen aan de smaak maar na een paar glazen bevalt het me toch goed
Mengfei Yu (geverifieerde eigenaar) –
North Holland, Netherlands
good one as well
Gerard van Blanken (geverifieerde eigenaar) –
Groningen, Netherlands