Verfijn selectie
Filter selectie
Soort thee
Landen van herkomst
Leveranciers
Biologisch?
Filter selectie

Spiced Chai

 0,90 6,99

Een mooie chai en onderscheidend vanwege het gebruik van peper en rode chili in de melange waardoor er een ‘bite’ ontstaat in de thee.

De basis is een Broken Orange Pekoe gemaakt van 2 blaadjes en een top. De thee is erg geschikt om te drinken met melk en wat suiker, zoals ook gewoonlijk is in chai.

Naast de zwarte thee zijn de overige ingrediënten specerijen die op de plantage groeien: kaneel, kruidnagel, koriander, venkel, gember, peper en rode chili. Om er een echte chai uit Sri Lanka van te maken is de in India veelgebruikte kardemom weggelaten en de chili toegevoegd.

Sri Lanka staat bekend om zwarte thee puur of in een blend. Sinds 2020 is CATA opgericht, de ‘Ceylon Artisanal Tea Association’ met als doel mooie specialty tea te maken. Één van de voorlopers is de Amba Estate.

Beschrijving

De plantage van Amba ligt zo’n 1000 meter boven zeeniveau en er wordt biologisch gewerkt. Er is geen certificaat vanwege de kosten. De planten zijn een mix van de Sinensis en Assamica. De plantage ligt nabij de Ravana watervallen in het Uva-gebergte.

Het doel van Amba is het economisch ontwikkelen van het gebied om tegelijkertijd de mooie natuur te beschermen rondom de plantage. Hun motto: “If it grows, turn it into a product!”. In plaats van het ruwe product verkopen voor een lage prijs aan een grote partij, laat Amba Estate zien dat je door de productie in eigen hand te nemen je een product kunt creëren met een veel hogere waarde. Amba is de eerste plantage geweest in Sri Lanka die handgerolde zwarte en groene thee maakte.

Het levert erg mooie thee op!

Amba Estate is een theeplantage met een sterke binding met de lokale gemeenschap. Sociaal ondernemen komt naar voren door het willen verbeteren van de levens van de mensen in de omgeving van de plantage. De provincie Uva is één van de minst ontwikkelde gebieden in Sri Lanka wat betreft inkomen, investeringen en onderwijs. Het doel van Amba is het creëren van economische activiteit in combinatie met het behouden van natuur en milieu.

De economische activiteit bestaat uit het ontvangen van toeristen en het creëren van hogere kwaliteit goederen om zo de export te bevorderen. Daarnaast wordt geïnvesteerd in medische programma’s, onderwijs (Engelse les), computers, speelgoed, kleding en evenementen om de binding te bevorderen binnen de gemeenschap.

Het behouden van natuur en milieu is nodig omdat ​in veel gebieden in Sri Lanka ontbossing een gevaar vormt, chemische landbouwproducten, erosie, overstromingen en stijgende nier- en leverziektes. In de kern voert Amba Estate de activiteiten uit met het maken van zo min mogelijk impact op de omgeving en tegelijkertijd het verbeteren van de omgeving.

Zetadvies

Een theelepel per zetbeurt gebruiken. Met water van 100c de gaiwan voorverwarmen, de thee in de gaiwan doen en opschenken met zo heet mogelijk water. Specerijen hebben een wat langere trektijd nodig maar je wilt ook weer geen koude thee. Je kunt afhankelijk van de maat van je gaiwan iets meer blad gebruiken.

Een desertlepel gebruiken en voorspoelen met water van 100c. Afgieten en met heet water water 6 minuten laten trekken.

Voorverwarmen, een theelepel thee gebruiken en in water van 100c 5 minuten laten trekken. Nog een keer op te schenken.

Wateradvies

Spa blauw, Mont Calm en Mont Roucoux zijn laag in mineralen en geven veruit het beste resultaat in kleur, geur, smaak en nasmaak. De laatste 2 kun je kopen bij de Ekoplaza en Mont Calm soms ook bij de Jumbo.

De waterfilter van ‘ZeroWater’ haalt alle mineralen uit het water. Niet echt geschikt om als drinkwater te drinken maar perfect om thee mee te zetten. Na het zetten van thee zitten er weer een hoop mineralen in het water, afkomstig uit het theeblad. Ik doe zelf ongeveer 2 maanden over een filter.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Wees de eerste om “Spiced Chai” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

V & A

Er zijn nog geen vragen

Stel een vraag

Je vraag wordt beantwoord door een winkelvertegenwoordiger of andere klanten.

Bedankt voor je vraag!

Je vraag is ontvangen en wordt binnenkort beantwoord. Dien dezelfde vraag niet opnieuw in.

Fout

Warning

Er is een fout opgetreden bij het opslaan van je vraag. Meld het aan de sitebeheerder. Extra informatie:

Voeg een antwoord toe

Bedankt voor je antwoord!

Je antwoord is goed ontvangen en zal spoedig worden gepubliceerd. Voer geen nieuw antwoord in.

Fout

Warning

Er is een fout opgetreden bij het opslaan van je antwoord. Meld het aan de sitebeheerder. Aanvullende informatie: