Theebeurs Brussel 2012

Vandaag ‘Teaworld’ bezocht! De eerste Europese theebeurs, gehouden in Brussel.

Teaworld 2012
Teaworld 2012

Bij aankomst waren de tenten een andere werkelijkheid dan de verwachtingen, maar het geheel had ook wel weer wat charmants. En haast symbolisch voor waar thee op dit moment staat, nog in de startblokken.

Bij binnenkomst eerst een rondje gelopen met mijn theegezelschap, theegek Cedric Lepelblad. Leuk om met een theeliefhebber de mooie wereld van thee te delen.

Tijdens dit eerste rondje viel al op dat de ware thee, onvermengd en puur, toch weer moeilijk te ontdekken was. Er wordt nog een hoop moeite gedaan om ‘echte’ thee te omzijlen door alleen met kruiden te werken of te verhullen door met toevoegingen te werken.

Een uitzondering hierop was de thee van Stéphane Erler van teamasters.blogspot.com. In de weinige tijd die hij nog had konden we genieten van een mooie Ali Shan oolong en de zetkunsten van een ervaren teamaster. Een kilo Ali Shan is besteld 🙂

Blij was ik ook met het gesprek bij ‘Cooperativa Yerbatera Dos de Mayo Ltda.’, oftewel een bedrijf uit Argentinië die yerba mate levert. Een drank van een struik uit de hulstfamilie. Daar ik een zwak heb voor hoe in Zuid-Amerika planten worden gebruikt voor hun medicinale werking was mijn interesse gewekt. Ook door de unieke manier van consumeren:

Kalebas met bombilla
Kalebas met bombilla

Een hoeveelheid van ongeveer 50 gram mate blad gaat in een kalebas en wordt opgeschonken met water van ongeveer 80 graden. Eerst een beetje om het water in te laten trekken, daarna wordt de kalebas verder aangevuld. De thee wordt opgezogen door een bombilla, oneerbiedig een rietje genoemd.

Hopelijk kan ik over niet al te lange tijd yerba mate op de menukaart zetten in mijn theehuis ‘Thee aan Zee’ in Kijkduin.

Voor mij als theeleverancier is zo’n theebeurs een mooie gelegenheid om kennis te maken met de mensen achter zo’n bedrijf. Het is ook praktisch, om direct vragen te stellen en mogelijkheden te bespreken.

Dit was ook het thema bij de ‘Tea Sub-chamber’ uit China, een soort Kamer van Koophandel voor de Chinese thee-industrie. Naast wat gekregen samples was de belangrijkste boodschap de intentie om op de volgende editie van Teaworld veel meer Chinese theebedrijven aanwezig te hebben.

Als dat naast theebedrijven uit China ook leveranciers uit Sri Lanka, Taiwan, India en alle andere thee producerende landen zouden zijn, is dat naar mijn mening een waardevolle toevoeging voor Europese theeverkopers. Het vinden van geschikte leveranciers van thee is misschien makkelijker geworden door het internet, maar een theebeurs geeft bij uitstek de mogelijkheid een praatje te maken en te ontdekken wat voor mensen er achter een virtuele presentatie zitten.

Vierkant theezakje
Vierkant theezakje

Als laatste maakte we een praatje met de mensen van Lu Lin Teas met hun innovatieve nieuwe vorm van een theezakje, die van een kubus. Alhoewel ik zelf niets met theezakjes heb kán dit een schakel zijn tussen het merendeel van de mensen die thee zetten met zakjes en het gebruik van heelbladerige losse thee. Dit past namelijk in deze zakjes. De nu gebruikte kwaliteit is dan wat minder belangrijk en de zoektocht naar een manier om het zakje te kunnen inklappen voor een efficiëntere manier van verpakken is leuk om te volgen. Er is nu nog véél verpakking nodig voor 8 zakjes (achterste doosje op de foto).

Al met al was Teaworld misschien kleiner dan verwacht maar toch met interessante vindingen. Het kan alleen maar groter worden.

Sander Kriek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.