Reisverslag China 2016

Het jaar is weer voorbij, de meeste thee was op dus werd het weer tijd om naar China af te reizen! De eerste week van juni ben ik geweest om de nieuwe oogst thee te proeven en in te kopen.

 • Topthee ingekocht

  Superpakket 2016
  Superpakket 2016

Dit jaar heb ik voor het eerst 10 van de meest bijzondere theesoorten ingekocht om een ‘superpakket’ mee samen te stellen. Thee met een bijzondere smaak of bijzonder verhaal, meestal allebei.

 • Slechte thee ingekocht

Kwaliteitsherkenning is mijn thema van tegenwoordig. Wat is nou goede thee? Om dat te kunnen verduidelijken heb ik naast goede thee ook slechte thee ingekocht.

Rode dadel met walnoot
Rode dadel met walnoot
 • Rode dadels

Ik kende ze niet, maar oh wat zijn rode dadels lekker! Zeker gevuld met walnoot. Ze bleken ook hier in de toko te liggen!

 • Goedkoopste ticket ever

Dit keer had ik mij voorgenomen pas naar een ticket te gaan kijken als ik ook daadwerkelijk wilde boeken. Voor €475 zat ik in het vliegtuig, de goedkoopste ooit.

 • Dvd’s

In het vliegtuig gekeken: The Revenant, The Big Short, Star Wars, Our Brand is Crisis, Superman vs Batman, The Martian en Joy. Op mijn hotelkamer Interstellar en The Office van de BBC.

Kwaliteitsherkenning thee
Kwaliteitsherkenning thee
 • Huiswerk

’s Avonds zat ik veel achter de laptop, ik heb de eerste van de serie thuiscursussen geschreven! Je krijgt theoretische kennis maar belangrijker en unieker is dat je er ook thee bij krijgt. Dan kun je bijvoorbeeld kunt herkennen of een thee op hooggebergte groeit of juist op laaggebergte.

 • Vertrouwen bij onzekerheid

Het thema van dit jaar. Op de heenreis naar Schiphol vroeg ik bij het uitstappen mij af waarom mijn broek plakte. Bleek ik op kauwgom te hebben gezeten in de trein.

Ik had bij mijn vaste hotel mijn favoriete kamer geboekt en betaald. Desondanks kon ik niet terecht. Toen ik met mijn koffer bij de desk stond kreeg ik te horen dat er deze maand er geen personeel aanwezig was met de bevoegdheid buitenlandse gasten in te checken. Gebeurt soms ook bij andere hotels.

Ik had een bord gekocht van Delfts blauw als cadeau. Faliekant gebroken.

Beijing wakkert onzekerheid aan. Het is wat moeilijk toegankelijk en wat lastig te begrijpen. Ontbijt regelen lukte al alleen met hulp van de tolk.

Het geld wat ik had overgemaakt naar mijn leverancier was weer teruggestort.

Uiteindelijk schreef ik ’s avonds een A4’tje vol over mijn spanning en onzekerheid. De tekst eindigde met, ‘graag loslaten, je hebt het niet meer nodig. Erachter schuilt de rust.’ Hopelijk lukt dat.

Theelegraaf
Theelegraaf
 • Wereldberoemd

Dagelijks stuurde ik updates van mijn reis naar de leuke website indebuurt.nl/delft. Krijg ik opeens ook nog eens een app van de China-correspondent van De Telegraaf, of ik wilde afspreken tijdens mijn verblijf. Tuurlijk!

 • Kilo’s aangekomen

De dagelijkse porties rijst, noedels, rijstsoep en gebakken rijst kwamen hard aan!

Ontbijt
Ontbijt
 • Fairtrade

Dit jaar hier wat over gevraagd. Hoe zat dat bij mijn thee? Ze was er open over, een werker verdient naast een maaltijd zo’n 140RMB per dag. Dat is ongeveer €20. Ik weet niet of dat overal zo is en in euro’s is het niet veel. Belangrijker echter, wat is het waard? Ik vroeg wat eten daar kost. Een ontbijt zo’n 1 euro en een flinke warme lunch zo’n 5 euro. Hier in Nederland ben je toch wel minimaal 3x zoveel kwijt? Dan heb je dus ook 3 x € 20 nodig, dat meer dan € 1200 per maand? Ik heb langer voor minder gewerkt dan voor meer.

 • Bedrijfsdoel helder

Ik wil een theebeleving aanbieden zonder concessies te doen in kwaliteit. Dat komt terug in de thee, het water, het servies en accessoires. Ik wordt gek van dure apparatuur in horecazaken die waterige thee opleveren of thee in de winkels die bewaard zijn in licht.

Ook de thuiscursussen. Ik wil mensen thuis niet alleen laten lezen maar ook laten ervaren en proeven. Ik heb dit jaar heel specifiek ingekocht, heel veel vragen gesteld en erg gelet op de kleine verschillen in de productie die een andere thee opleveren. Om deze verschillen juist te kunnen laten zien en proeven in de nabije toekomst in de vorm van een thuiscursus.

 • Taiwanees uitstapje

  Jason en Ting
  Jason en Ting

Nu 2 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met Jason en zijn vriendin. Naast dat ik het een leuk stel vind kan ik ook nog eens Engels met ze praten. Mijn grote wens is ooit met hen in Taiwan op zoek te gaan naar mooie Taiwanese thee van Sander.

Sander Kriek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.