Kennismaking in China

Als zijnde ‘gespecialiseerd’ in Chinese thee zonder ooit in China geweest te zijn, dat kan natuurlijk niet. Gelukkig heeft het niet lang geduurd, vorige week was het dan zover.

Ní hǎo!

Boarding pass
Boarding pass

Het doel was om kennis te gaan maken met de Chinese leverancier van m’n Nederlandse leverancier. Om de inkoopkant van mijn toekomstige theezaak zelf in handen te gaan krijgen. Ik had geen idee wat te verwachten, maar m’n verwachtingen waren toch wat anders dan een straat vol met theezaken, grote gebouwen met nog veel meer theezaken en de eindeloze stroom van nóg veel meer theezaken in alle zijstraatjes. Oftwel de ‘Maliandao’, de straat der thee in Beijing.

Theeproeven in China
Theeproeven in China

Na kennis gemaakt te hebben begonnen we aan de hoofdzaak, het proeven van thee! Te beginnen met Tie Guan Yin, in wel 25 prijsklasses. Erg leerzaam te weten te komen waarom er verschil zit in prijs en de ene hoger wordt aangeschreven dan de andere. De hoogte waarop de plant groeit maakt hem duurder vanwege de invloed van het weer op het blad. Het moment op de dag waarop geplukt wordt en verwerkt wordt maakt uit in prijs ook door de veranderingen in het blad die dan plaatsvinden.

En het werd mij weer duidelijk hoe belangrijk de plek is waar de theeplant groeit. Mijn nieuwe Chinese leverancier vertelde hoe hij bezig is met z’n eigen specialiteit, een Tie Guan Yin op de traditionele manier gemaakt, zonder machines, gebakken op houtskool. De kwaliteit was nog niet naar tevredenheid, die zat op zo’n 60%. Om dat omhoog te krijgen is de volgende stap om van elk heuveltje uit het gebied waar z’n Tie Guan Yin vandaan komt blad te plukken om daar deze thee van te maken. Om te kijken welk heuveltje de kwaliteit voortbrengt waar hij naar op zoek is. Een bijzonder streven.

Verder hebben we ons bezig gehouden met pu-erh, rode thee, een beetje groen en wit. En met een kleine Pu-erh tegel van een heerlijke raw Pu-erh die volgend jaar gemaakt gaat worden en waar m’n logo op komt te staan :). We hebben een machine gezien die heel makkelijk, snel en nauwkeurig thee kan afwegen en in een zakje kan spuwen en onderdelen gekocht waarmee ik hopelijk mijn vacumeermachine kan maken voor een betere houdbaarheid.

Het eten was heerlijk, niet te vergelijken met de Fou Yong Hai van hier, ook geholpen door de gastvrijheid van mijn nieuwe Chinese kennissen. Een prachtig stel, jong, hardwerkend en succesvol, met een kindje, die kiezen voor kwaliteit en behulpzaam zijn. Ze komen allebei uit families die verweven zijn met thee en gaan zelf langs op de plantages om de kwaliteit te bekijken en te controleren. Hierdoor kunnen ze een volledige spectrum aan kwaliteitsthee leveren en ik nu dus ook.

Al met al was het dus een erg nuttige reis 🙂

Zài jiàn!

2 reacties

  1. Riemke schreef:

    Wat leuk om te lezen!
    Heb zelf ook in Beijing zo’n thee-ervaring gehad, en in Hangzhou, waar de bekende Long-Jin tea vandaan komt. Als je daar meer info over wilt hebben, laat maar weten!
    Leuke blog!

  2. Elizabeth (Thee-ambassadrice) schreef:

    Wat een leuk verslag, en wat een beleving om zo’n reis te maken. Het zegt iets over de specialiteiten de thee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.