Kwaliteitsherkenning thee 2. Silver Needle

Silver Needle haartjes
Silver Needle haartjes

Silver Needle staat ook wel bekend onder de naam Baihao Yinzhen. Het is een witte thee en hij heeft zijn benaming gekregen door de witte haartjes die er nog op de knoppen zitten vanwege de jonge leeftijd. Meer over de haartjes in het artikel ‘Ober er zit een haar op m’n thee’.

Silver Needle wordt als volgt gemaakt:

 • plukken, alleen de knopjes van de theeplant
 • sorteren en verfijnen, er wordt eventueel klein blad van de knop verwijderd zodat alleen de needle overblijft
 • verwelken, een gedeelte van het vocht verdwijnt
 • drogen, de thee wordt verder gedroogd

Kwaliteitskenmerken Silver Needle

Op zoek gaan naar:

 1. hele, korte, dikke knoppen
 2. uniforme samenstelling (gelijke grootte)
 3. geen tot weinig blad
 4. zilver/grijs uiterlijk met een groene gloed wanneer hij nog vers is.

Vermijden:

 1. aan de knop nog (resten van) blad (geeft meer gewicht en maakt de thee goedkoper)
 2. donker/bruinachtig/zwart uiterlijk
 3. gebroken knoppen

Smaak

Silver Needle wordt omschreven als vers hooi. De betere kwaliteiten zijn zoeter en geven een voller mondgevoel. De jonge verse Silver Needle is groen en smaakt ook zo. Oudere Silver Needle hebben dit groene karakter omgeruild voor een zachtere volle smaak.

Twee kwaliteiten needles
Jasmijn Needle maar het idee is hetzelfde: rechts de betere kwaliteit, dikke korte knoppen. Links de latere pluk, dunne spitse knoppen.

De oogstperiode

Het is goed te weten wanneer een Silver Needle geoogst is, hoe eerder de thee geplukt is hoe meer tijd de knop heeft gekregen om te groeien. Wanneer de knop de hele winter de tijd heeft gekregen om heel langzaam te groeien (door het weer, bewolking en kou), krijg je een dikke korte knop met geconcentreerde voedingstoffen. Als de lente eenmaal begonnen is gaat de groei een stuk harder, een nieuwe oogst kan dan binnen een week geoogst worden. Deze knoppen zijn een stuk dunner en spitser. Ze geven een evenredige smaak, dunner en minder vol.

 

 

Silver Needle, links uit Zhenghe, rechts uit Fuding
Silver Needle, links uit Zhenghe, rechts uit Fuding

Zhenghe en Fuding

Iets om op te letten, wanneer je denkt dat een Silver Needle er wel erg donker uitziet en een donkere thee geeft kan hij ook uit Zhenghe komen, naast Fuding een productiegebied van Silver Needle en eigenlijk het gebied waar de Silver Needle als eerste gemaakt werd. Deze Silver Needle is een stuk donkerder zoals te zien op de foto.

 

Silver Needle tijdens en na het zetten: een uniform uiterlijk, rechtopstaand blad in het water en op de middelste foto het verschil in een gerijpte Silver Needle (links) en een nieuwe oogst Silver Needle.

Een paar geleden onderging de Silver Needle al een één-op-één vergelijking.

Heb je iets toe te voegen aan dit verhaal? Ik hoor het graag, ik heb niet de illusie dat dit het complete verhaal is. Thee is wat dat betreft een oneindige leerschool.

Sander Kriek
Thee van Sander

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.