Een minicursus kwaliteitsherkenning Chinees porselein

In november 2017 heb ik Fujian bezocht, dé provincie waar de Tie Guan Yin oolong thee vandaan komt. Daarover meer de volgende keer, de eerste dag leerde ik over porselein.

Quiz:

Welke van de volgende gaiwans kost €12,95, €39,95, €119,95 en €159,95? Antwoord aan het einde van de nieuwsbrief, maar als het goed is kun je het dan ook zelf herkennen.

4 gaiwans

Het beste porselein komt uit de Chinese stad Jingdezhen, gelegen in het noorden van Jiangxi.

Echter, één van de gaiwans op de foto is gemaakt van porselein uit Fujian en is van mindere kwaliteit. Het wit is wat minder helder en het gebruikte materiaal is dikker.

Plakplaatjes

Het belangrijkste kenmerk van goede kwaliteit porselein is het schilderwerk. De goedkopere versies worden al niet geschilderd maar versierd met een plakplaatje. Je kunt dit ook terugzien bij Delfts Blauw voor toeristen. Het is allemaal exact hetzelfde terwijl bij handgeschilderd porselein elk stuk anders is.

Hoe fijner het schilderwerk, hoe moeilijker dat is. Geoefende schilders kunnen pas met jaren ervaring de meest fijne beschilderingen aanbrengen op porselein. Menselijke gedaantes schilderen is het allermoeilijkst en vergt nog meer ervaring.

Het maken van porselein

Voor het maken van porselein zijn 3 stappen nodig:

Verven –> glazuren –> bakken

Echter, bij gekleurde porselein is het:

Glazuren –> bakken –> verven –> glazuren –> bakken

Vaak is gekleurde porselein dan ook duurder.

Bamboe

Vaak zul je bamboe terugvinden op porselein. Bamboe staat in China voor het maken van promotie. Je kunt de ‘kamers’ van een bamboestengel namelijk zien als een soort traptreden, waarmee je omhoog kunt klimmen in je carrière. Ook is de bamboe winterhard (je bent sterk van binnen) en breekt het niet snel (staat sterk in het leven).

Resultaat

Dit waren wat simpele manieren om de kwaliteit van porselein te herkennen. Het zou ook uit moeten maken in de smaak – betere kwaliteit porselein kan heter water beter vasthouden waarmee je thee lekkerder wordt.

De gaiwans op de foto zijn waard:

4 gaiwans €39,95 – €119,95 – 159,95 en €12,95

Ze staan hier op de website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.