Het maken van jasmijnparels

Jasmijnparels
Jasmijnparels

Thee gemaakt van jasmijnparels is een steeds populairder wordende thee, en terecht! Ze zijn lekker en zo lekker praktisch. Een stuk of 8 in een glas, water erbij en genieten maar. De parels zetten uit wat leuk is om te zien en blijven daarna op de bodem liggen.

Jasmijnthee wordt in de vorm van parels gerold omdat de parels dezelfde maat hebben als de jasmijnbloemen. Zo kunnen ze makkelijk samen gemengd worden en kan de thee optimaal gearomatiseerd worden.

De ene jasmijnparel is de andere niet! Ik zou zeggen, veel uitproberen en kritisch letten op geur, kleur van het water en natuurlijk op de smaak.

In jasmijnparels zitten geen jasmijnbloemen

De parels die je uiteindelijk in je glas doet bestaan alleen uit thee en bevatten geen jasmijnbloemen. De jasmijnbloemen zelf maken thee bitter. Een goede kwaliteit jasmijnparel heeft een goede onderliggende groene thee en een intense geur en smaak van jasmijn ontstaan door het geuren van de thee met jasmijnbloemen.

De kwaliteit van de uiteindelijke jasmijnparels wordt vooral bepaald door de kwaliteit van de thee en door de kwaliteit van de jasmijnbloemen.

De thee

De thee waar jasmijnparels van wordt gemaakt wordt geoogst in het voorjaar en bewaard tot de zomer. Dit is een groene thee, 2 blaadjes en een knop. De blaadjes worden verhit (op vuur of in bamboeschalen in de zon) om ze wat te laten verleppen zodat ze soepel genoeg worden om te verwerken. Het vochtgehalte van het blaadje zit na verleppen op zo’n 70%. De nu soepele blaadjes worden gerold om er dunne theeblaadjes van te maken. Dit is nodig om een parel te kunnen rollen. De thee wordt nu gedroogd naar een vochtgehalte van 30%.

De thee is nu klaar om te rollen! Elke ‘parel’ is met de hand gerold, het gebeurt met een beweging tussen de duim en wijsvinger. Een expert doet zo’n pond per dag, dat zijn zo’n 2000 parels. Zie het hier op film:

Ever wondered how Jasmine Pearls are made?

Nu de thee eenmaal de vorm van parels heeft wordt de thee verder gedroogd tot een vochtgehalte van 7% en op een goede manier bewaard tot het seizoen van de jasmijn aanbreekt…

De jasmijnbloemen

Jasmijnbloemen
Jasmijnbloemen

Dit zijn jasmijnbloemen, dit is waar de jasmijnthee begint. Oorspronkelijk komt jasmijn uit Iran, in China terecht gekomen via de zijderoete. Daar wordt ze nu al eeuwen gebruikt om oa thee mee te geuren.

De beste jasmijnbloemen in China komen uit de Guangxi provincie waar het weer erg geschikt is voor de jasmijnplant. De bodem is vruchtbaar wat een grotere bloem tot gevolg heeft die ook nog eens veel sterker geurt. Hierdoor zijn er ook weer minder bloemen nodig: 70% in vergelijking met jasmijn afkomstig uit andere gebieden. De regering stimuleert de jasmijnproductie in dit gebied sinds de jaren ’80.

Jasmijn plantage
Jasmijn plantage

In de vroege zomer komt de jasmijn in bloei, maar dat kan ook iets later of iets vroeger zijn, afhankelijk van de verschillende weersomstandigheden in de verschillende plantages. Niet onlogisch als je bedenkt dat de provincie Guangxi zo’n 5,6 keer groter is dan Nederland (48 miljoen inwoners). Er wordt dan ook heel het jaar jasmijn geplukt, maar de beste kwaliteit wordt geplukt in de zomer. Zo’n 60% van alle jasmijn wordt in de zomer geplukt, 15% in het voorjaar en 25% in de herfst. Het witte van de jasmijn is datgene waar het om draait. Sinds de jaren ’80 is er een nieuwe cultivar ontwikkeld (double-petal) van de jasmijnplant om hem de winter te kunnen laten overleven wat bij eerdere cultivars (single-petal) niet lukte.

Singel petal
Singel petal
Double petal
Double petal

Deze cultivar geeft tevens een sterkere en meer intense geur af. Single- en double-petal heeft betrekking op de ring van witte blaadjes. De jasmijnplanten die tot de jaren 60 gebruikt werden hadden 1 ring van blaadjes (single-petal), de nieuwe cultivar heeft 2 ringen van blaadjes (double-petal) en geeft dus ook nog eens een veel hogere opbrengst.

Dan zijn er ook nog voorschriften wat betreft het plukken van de jasmijn. Uitgangspunt is of de geplukte jasmijnbloem ‘s avonds open gaat, wanneer de jasmijn wordt vermengt met de thee. De jasmijn wordt ‘s ochtends geplukt wanneer de bloem nog gesloten is. Is de knop nog groen dan bevat deze groen/gele blaadjes ipv witte en is nog niet volgroeid. Hij is kleiner en zal niet opengaan. Deze worden niet geplukt. Zijn de bloemen uitgebloeid, dan worden ze ook niet geplukt. Deze geven geen geur meer af. De jasmijnknopjes die wel geplukt worden zijn wit en hebben volledige uitgegroeide blaadjes. De afstand tussen de buitenste ring witte blaadjes en de beschermende ring groene blaadjes (die in eerste instantie de knop omvatten) moet ver genoeg zijn.

Het geuren van de thee met jasmijnbloemen

Er zijn parels, er zijn jasmijnbloemen, dat betekent samenvoegen!

Nu het tijd wordt de thee met de jasmijn samen te voegen worden de parels nog één keer onder handen genomen. Als eerste worden ze gesorteerd op maat en worden gebroken stukjes en andere onregelmatigheden verwijderd. Ze worden nog een keer gedroogd, naar 4-4,5%. En hierna is het belangrijk de parels af te laten koelen. Dat is belangrijk omdat jasmijnbloemen erg gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen.

Tijdens het vervoer van geplukte jasmijn van plantage naar fabriek kan de temperatuur van de jasmijn oplopen tot 38 graden, wat niet goed is voor de bloem en het opengaan in een later stadium. De bloemen worden dan ook eerst afgekoeld door ze in lagen te leggen van max 10 cm dik. Eventueel met een ventilator erop als er geoogst is tijdens regen om het water weer te laten verdampen.

Tot verdere verwerking worden de bloemen op 32-37 graden gehouden. Dit wordt gedaan door de laag jasmijn bloemen dunner of juist dikker te maken, soms afgedekt met een doek om de temperatuur op peil te houden. De bloemen worden nu gesorteerd op maat en kwaliteit. Dit is belangrijk omdat bij het geuren alle bloemen tegelijkertijd open moeten gaan.

Mengsel thee en jasmijn
Mengsel thee en jasmijn

Als het avond begint te worden gaan de bloemen open. De bloemen worden nu vermengd met de theeparels, de jasmijnbloemen openen zich nu helemaal. Bij de betere kwaliteit jasmijnthee worden meer jasmijnbloemen gebruikt én wordt de thee meerdere keren gegeurd.

Een voorbeeld van hoge kwaliteit jasmijnthee: Voor 100 kilo thee wordt 100 kilo jasmijn gebruikt. Bij de eerste keer geuren wordt 38 kilo gebruikt, bij de tweede keer 30 kilo, bij de derde keer 26 kilo en bij de vierde keer 6 kilo. Voor een kwaliteit minder wordt er bijvoorbeeld maar 3 keer gegeurd, en bij de laagste kwaliteit worden de bloemen hergebruikt van de laatste geuring van de hoogste kwaliteit (‘waste flower’).

Het mengen gebeurt met de hand. Er wordt geventileerd om de jasmijn van zuurstof te voorzien om het bloeien voort te zetten en om de temperatuur te controleren. Er wordt gemengd en gemengd en op de temperatuur gelet tot de jasmijn verschrompeld en geen geur meer afgeeft. Dit kan wel 10-12 uur duren. Nu moet de jasmijn direct verwijderd worden anders wordt de smaak van de thee negatief beïnvloed. Dit verwijderen gebeurt met de hand!

Het tijdstip van verwijderen is een enorm nauwkeurig werk wat betreft de vochtigheid en de temperatuur van de berg thee/jasmijn en verschilt ook nog eens per 1e, 2e, 3e of 4e geuring. Na elke geuring wordt de thee weer gedroogd, behalve na de laatste geuring. Door na de laatste geuring de thee niet te drogen krijgt de thee z’n bloemig karakter, naast de intense jasmijngeur en -smaak door de eerste keren geuren.

He he eindelijk drinken, neem er een lekker kopje jasmijnthee op!

4 reacties

  1. 1 in een glas, en de tijd gunnen om te trekken. 8 is waanzin.

    1. Sander Kriek schreef:

      Haha ok! Het hoort ook wel bij de thee, de tijd ervoor nemen.

  2. Jacqueline schreef:

    Ik vond de thee van jasmijnparels heel erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.