Getest: Tie Guan Yin
Bij het bepalen van de kwaliteit van thee gaat de eerste gedachte logischerwijs uit naar smaak. Hoe smaakt de thee, en op basis daarvan krijgt de thee een etiket. Nu is thee juist zo’n complex product dat alleen een oordeel op basis van smaak geen recht doet aan de thee. Chinezen hebben naast smaak nog andere maatstaven om te bepalen of ze een thee goed vinden of niet:
- smaak
- geur
- nasmaak
- van bitter naar zoet gevoel in de mond
- gevoel in de mond
Voor deze test van de theesoort ‘Tie Guan Yin’ heb ik dan ook gekeken naar de overige eigenschappen. Getest zijn 4 verschillende soorten Tie Guan Yin in verschillende prijsklassen. Er zijn nog véél meer soorten maar dit zijn de 4 uit m’n eigen assortiment.
Manier van testen:
- ik heb van elk 4 gram afgewogen
- in een voorverwarmd theepotje gedaan
- een klein laagje water wat net van de kook af was bij de thee gedaan en 20 seconden gewacht
- dit water weggegooid en nu het potje geheel gevuld met heet water
- de timer op 1,5 minuut gezet, uitgeschonken, en dit nog 2 keer herhaald
- de 3 verschillende schenkingen heb ik geproefd op verschil in smaak en om een beter een mening te kunnen vormen
Om een indruk te geven van de prijzen voor 100 gram:
€ 11,00 Tie Guan Yin
€ 17,50 Tie Guan Yin high grade
€ 24,00 Tie Guan Yin highest grade
€ 34,00 Tie Guan Yin highest grade II
Zo zien de theeën eruit voor het zetten:
Zo ziet de kleur van de thee eruit na de eerste keer zetten:
Zo ziet het blad eruit na het zetten:
Resultaten Tie Guan Yin test
De geur
Het is al tijdens het testen genieten van de geur van de Tie Guan Yin. De versies uit het voorjaar ruiken bloemiger dan de versies uit het najaar. In deze test is de high grade uit het najaar.
De smaak en nasmaak
Tijdens het proeven was er duidelijk verschil in smaak te proeven wanneer de thee iets verder was afgekoeld, dat was vooral te merken bij de highest grade. De highest grade II is heel zacht om te drinken en soepel in de mond. De high grade had merkbaar het veranderen in de mond van een klein bittertje en wrang naar vol en zoet. Ook bij deze kwaliteit een mentholeffect in de keel bij inademing.
Het blad na het zetten
Misschien niet heel duidelijk te zien op de foto’s omdat ik een klein beetje heb gebruikt, maar het blad van de gewone Tie Guan Yin was wat rommelig met veel kleine stukjes. Een heel verschil met het blad van de highest grade II, bijna alleen nog maar groot blad van gelijke grootte met een groenere kleur.
Einduitslag
Hier een tabel met plussen en minnen van elke thee. Over het algemeen is het zo dat de goedkopere goed zijn op één vlak, geur of smaak en dat is het. De duurdere zijn beter in balans en zijn op elk vlak goed. Het groene vinkje staat bij de eigenschap die ik het meest treffend vond voor de betreffende kwaliteit.
Zo ziet u dat smaak niet de enigste maatstaf is waar u een thee op uit kunt kiezen!