Het beste uit een thee halen (Dan Cong)

Toen ik afgelopen juni naar China ging om thee in te kopen, bracht ik op verzoek ook een ‘Dan Cong’ mee. Een thee hoofdzakelijk bekend om z’n natuurlijke smaakimitatie van fruit, Osmanthus, honing en amandel. Die thee was geweldig! Een heerlijke lycheegeur en -smaak. Nu probeerde ik deze thee opnieuw te bestellen via de mail (en een tolk)… en kreeg ik een andere versie. Welke een minder uitgesproken fruitsmaak heeft. Hoe hier dan toch een lekkere thee uit te halen? Tijd voor een test!

Wat deze versie van de Dan Cong heeft is een ruw randje. Wat stroef in de mond. Hoe kan ik de thee zetten om dit naar de achtergrond te duwen en het fruitige naar voren te halen? Het idee was om te expirimenteren met de hoeveelheid, trektijd en watertemperatuur.

Dan Cong voor het zetten
Test 1: Dan Cong voor het zetten

 

Test 1

Op de linkerfoto begon ik met 2 x 1 gram en 2 gram Dan Cong. Ik heb een gram gezet met zo heet mogelijk water, en 1 en 2 gram met water van 80 graden. De lagere temperatuur leverde een wat slappe thee op. Wel zachter, maar het blad gezet met heet water was meer uitgesproken. Die beviel mij beter.

Test 2: heet water, verschillende trektijden en hoeveelheden
Test 2: heet water, verschillende trektijden en hoeveelheden

Test 2

Hierna wilde ik verder borduren op variaties met het hete water. In test 2 heb ik 1 gram 3 minuten laten trekken, 1,5 gram 2 minuten en 2 gram 1 minuut. Wat hierin opviel was het ruwe randje wat duidelijk aanwezig was bij de 1 gram, 3 minuten gezet. Ik gaf de voorkeur aan 2 gram thee, 1 minuut zetten. Maar nog steeds een ruw randje. Tijd voor test 3!

Test 3: 95 graden, 2, 3 en 4 gram thee
Test 3: 95 graden, 2, 3 en 4 gram thee

Test 3

Voor test 3 heb ik gekookt water heel even laten staan tot de 90/95 graden om gebruik te maken van het feit dat de thee dan iets zachter wordt. Links op de foto 2 gram thee, 1 minuut gezet. In het midden 3 gram thee, 40 seconden gezet. Rechts 4 gram thee, 20 seconden gezet.

Het water iets af laten koelen is een treffer. De thee is nu heerlijk zacht, maar niet slap zoals bij het zetten op 80 graden. Meer thee met een kortere trektijd geeft een vollere smaak. Deze kun je ook heel vaak opschenken.

Conclusie

Op een lagere temperatuur haal je minder stoffen vanuit je thee in het water. Als het gaat om bitterstoffen is dat iets om gebruik van te maken! Dan nog spelen met hoeveelheid en trektijd en dan kun je het beste halen uit een thee. Een volgende test zou kunnen zijn om op 90/95 graden met 2 gram blad de thee 2 minuten te laten trekken om de smaak wat voller te krijgen en thee te besparen. Maar ik laat het hierbij, ik heb genoeg gedronken nu 🙂

Sander Kriek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.