Getest: witte thee

Eind maart / begin april is het de tijd waarin theebladeren worden geplukt waar witte thee van wordt gemaakt. U kunt meer over witte thee lezen in het artikel ‘Uitgelicht: witte thee‘.

In dit artikel heb ik 3 verschillende White Peony’s (2001, 2007 en 2009) en een Midnight White (ook wel Moonlight White genoemd) naast elkaar gelegd.

Witte thee, de 4 soorten
Witte thee, de 4 soorten

White Peony is een witte thee uit de provincie Fujian, een provincie waar heel veel bekende theesoorten vandaan komen. Midnight White is een witte thee uit Yunnan.

Midnight white en White Peony
Midnight white en White Peony

De Midnight White onderscheidt zich al met het uiterlijk, hij ziet er bijzonder uit. Bijna zwarte bladeren met witte knoppen. De thee wordt gemaakt van bladeren van volgroeide theestruiken, in tegenstelling tot de lage struiken waar de White Peony van gemaakt wordt. Het is daarmee ook logisch dat deze thee uit de provincie Yunnan komt, dit is ook de plek waar Pu-erh thee vandaan komt en deze thee wordt ook gemaakt van volgroeide struiken.

De bladeren waar Midnight White van gemaakt wordt worden geplukt in het donker, als de maan schijnt. Vandaar de naam. De bladeren worden vervolgens verwelkt en gedroogd in een kamer zodanig dat de bladeren niet op elkaar liggen en zonder dat er licht bijkomt! Door beide factoren duurt het lang voordat het blad gedroogd is waardoor het blad meer oxideert dan bij andere witte theeën. Hierdoor krijgt de thee zijn zwart-witte uiterlijk. Zijn lange oxidatie is ook terug te zien aan het blad na het zetten, het blad is rood en lijkt daarmee meer op een rode thee dan op een witte thee. Qua smaak echter is het wel een witte thee.

De manier van testen:

 • ik heb van elk 3 gram afgewogen
 • gebruik gemaakt van Spa Blauw
 • de thee in een voorverwarmd theepotje gedaan
 • een klein laagje water van 85c over de thee gegoten en 20 seconden gewacht
 • dit water weggegooid en nu het potje opnieuw gevuld met het water
 • de timer op 2 minuten gezet en uitgeschonken

White Peony 2007 en Midnight White na 3 keer zetten
White Peony 2007 en Midnight White na 3 keer zetten

White Peony 2001 en 2009 na 3x zetten
White Peony 2001 en 2009 na 3x zetten
Bij Pu-erh is het kenmerkend om de thee ouder te laten worden om de smaak te verbeteren. Ook witte thee kun je ouder laten worden om de smaak te ontwikkelen. White Peony krijgt een wat steviger en kruidiger smaak zonder z’n ‘witte karakter’ te verliezen.

Smaakverschillen

White Peony 2001

De oudste van het stel ruikt lekker en doet me denken aan een bepaalde Formosa oolong. Hij heeft iets kruidigs in zich. Het is een thee met karakter, de smaak van witte thee maar met iets peperigs in zich. Hij heeft mooi blad, minder groene blaadjes dan de jonge White Peony door z’n leeftijd maar veel meer en dikkere wit behaarde knoppen. Ik vond deze witte thee het lekkerste om te drinken.

White Peony 2007

Een lekkere thee met de typische zachte smaak van een witte thee. Vol, robuust en zacht. Lekkerder warm te drinken, bij het afkoelen vond ik hem minder lekker van smaak.

White Peony 2009

De jongste van het stel wat te zien is aan de groene blaadjes die nog in deze thee zitten. Hij smaakt het lichtste van allemaal vond ik en mist nog de robuuste smaak van de oudere Peony’s. Daar kun je juist blij mee zijn!

Midnight White

De Midnight White is juist wat lekkerder wanneer hij een beetje afgekoeld is. Hij is heel soepel in de mond, zacht van smaak en is denk ik makkelijker veel te drinken dan de jonge Peony’s.

Witte thee na het zetten. Met de klok mee: White Peony 2007, Midnight White, White Peony 2001 en White Peony 2009.
Witte thee na het zetten. Met de klok mee: White Peony 2007, Midnight White, White Peony 2001 en White Peony 2009.
Na het zetten is duidelijk te zien dat de Midnight White een veel donkerder blad oplevert. Na het drinken levert witte thee een erg frisse mond op!
Al met al is witte thee een mooie thee om te drinken, erg gezond en niet zo grassig als groene thee. Alhoewel ik daar persoonlijk juist erg van hou, kan voor veel mensen de zachte smaak van witte thee een uitkomst zijn.

Eén reactie

 1. Dank je wel voor de bruikbare informatie over witte thee. Ik drink niet vaak witte thee maar als ik drink dan is het Mutan White en White Peach. Geen sterke nasmaak of geur.

  In je blog geef je aan:

  De Midnight White is juist wat lekkerder wanneer hij een beetje afgekoeld is. Hij is heel soepel in de mond, zacht van smaak.

  Zo herken ik mijn witte thee ook. Goed omschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.