De legende van Tie Guan Yin

De legende van Tie Guan Yin.
Er zijn 2 legendes over Tie Guan Yin, Wei en Wang.

De Wei legende

In het hart van de provincie Fujian’s, in het Anxi gebied, stond een verwaarloosde tempel. Bij de tempel stond een standbeeld, een ijzeren beeld van Guanyin, de Bodhisattva (wezen welke streeft naar verlichting) van compassie. Elke dag, op weg naar z’n theeplantage, kwam een arme boer genaamd mr. Wei langs dit beeld. Elke dag keek hij naar het beeld, zag de tempel verwaarlozen en dacht bij zichzelf, “er moet iets gebeuren”.

Guanyin
Guanyin

Maar wat kon hij doen, als arme boer? Hij had niet de middelen om de tempel te repareren. Het enige wat hij kon doen was een bezem meenemen van thuis samen met wat wierrook. Hij veegde de tempel schoon en stak de wierrook aan ter ere van Guanyin. “Het is het minste wat ik kan doen” dacht Wei en herhaalde z’n klusje twee keer per maand, voor vele maanden lang.

In een nacht, toen mr. Wei aan het slapen was, verscheen Guanyin in z’n droom. Ze vertelde hem dat er in een grot achter de tempel een schat op hem wachtte. Het was aan mr. Wei deze schat te vinden en te delen met anderen. Vol verwachting ging mr. Wei de volgende dag op zoek naar de schat, en in de grot achter de tempel vond mr. Wei wat Guanyin bedoeld moest hebben, een scheut van een jonge theeplant.

Hij plantte deze scheut in z’n plantage en verzorgde hem totdat het een mooie grote theeplant was geworden, waarvan de mooiste thee kon worden gemaakt. Mr. Wei deed wat Guanyin hem opgedragen had: hij nam stekjes van deze bijzondere theeplant en deelde ze met anderen. De thee afkomstig van deze plant vernoemde hij naar Guanyin en verkocht hij onder de naam ‘Tie Guanyin, Iron Bodhisattva of Compassion’.

Na die tijd werden mr. Wei en alle mensen met wie hij stekjes gedeeld had welvarend. De verwaarloosde tempel van GuanYin werd gerepareerd en werd een baken voor de regio.

Mr. Wei liep nog steeds dagelijks zijn weg naar z’n theeplantage, maar nu bleef hij elke dag even stilstaan om te genieten van de prachtige tempel welke hem zoveel goeds gebracht had.

De Wang legende

Wang was een bestuurder die tijdens een wandeling toevalligerwijs een theeplant ontdekte onder een rots genaamd Guanyin in het gebied van Xiping. Hij groef hem uit, cultiveerde hem thuis en maakte er thee van. Toen hij na 6 jaar besturen Keizer Qianlong mocht bezoeken, nam hij z’n thee mee als cadeau namens zijn dorp waar hij vandaan kwam. Keizer Qainlong was zo onder de indruk dat hij vroeg naar de herkomst van deze thee. Aangezien Wang de thee ontdekt had onder de rots van Guanyin noemde hij z’n thee hiernaar, de Guanyin thee.

Ik persoonlijk geloof in de Wei legende 🙂

Eén reactie

  1. Philip schreef:

    De eerste wordt ook bevestigd door een Oolong welke ik onlangs heb geproefd: “Iron Goddess”…
    Superieure thee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.