Bulletproof tea

Bulletproof-tea-verkleint Waarom een Bulletproof tea?

In Amerika is ‘Bulletproof coffee’ een hype. Een combinatie van koffie, roomboter en een olie met middellange vetzuren (MCT olie, kokosolie bijvoorbeeld). De man die verantwoordelijk is voor deze hype is Dave Asprey. Hij kwam op het idee nadat hij in Tibet thee kreeg met yakboter. Natuurlijk wilde ik dat ook proberen. Maar ik hou van thee en in Tibet is het al eeuwen een hype, dus vandaar een ‘Bulletproof tea’!

Voor mijn Bulletproof tea heb ik de volgende ingrediënten gebruikt: een zwarte Keemun thee (kan ook een andere zwarte thee zijn welke normaal lekker is met melk en suiker), kokosolie, rode palmolie, grasgevoerde roomboter en kokosbloesemsuiker. De kokosbloesemsuiker is één van de meest gezonde keuzes als het gaat om suiker, of de minst ongezonde. Grasgevoerde roomboter heeft betere gezondheidswaardes dan graangevoerde roomboter, vooral door de aanwezigheid van vitamine K2. Het is ook hoe boter van oudsher bedoeld is, gemaakt van koeien die simpelweg gras eten. Ook over de gezondheidswaardes van rode palmolie en kokosolie zijn hele artikelen geschreven. Het belangrijkste is dat deze vetten snel worden opgenomen en direct worden gebruikt als energiebron, niet als reserve voor later.

Bulletproof-tea-ingrediënten-verkleint Bulletproof tea maken:

– een kop thee, lekker sterk

Samen in de blender met:
– een halve eetlepel kokosbloesemsuiker
– een eetlepel grasgevoerde roomboter
– een theelepel kokosolie
– een theelepel rode palmolie

20 seconden blenden, klaar!

Het geeft een heerlijke romige warme drank welke je met plezier opdrinkt. Je kunt hem nog verrijken met specerijen als kaneel, gember, steranijs en kruidnagel. Oorspronkelijk wordt de thee in Tibet gemaakt met pu-erh thee, dat heb ik nog niet geprobeerd. Wel gemaakt met rooibos of matcha, ook heerlijk!

Vet lekker

Hoe belangrijk de juiste vetten ook zijn voor de gezondheid, ik vind het zelf moeilijk om er voldoende van naar binnen te krijgen. Via ongezonde voeding is het makkelijk vetten binnen te krijgen, maar dat zijn de verkeerde vetten. Het binnenkrijgen van de gezonde vetten via gezonde voeding is een ander verhaal. Deze Bulletproof tea is een heerlijke manier om dit makkelijker te maken.

Mocht je mee willen weten over vitamine K2 dan kan ik het zoeken naar informatie over Weston Price erg aanraden. Deze Canadese tandarts ontdekte begin vorige eeuw al het belang van deze vitamine, zonder specifiek te weten dat het om vitamine K2 ging. Hij noemde dit magische stofje ‘Activator X’.

Mocht je meegaan met het beeld dat verzadigde vetten verkeerd zijn: de studie waar dit op gebaseerd is, de ‘Seven Countries Study’ was eigenlijk een ’22 Countries Study’… google maar! Op authoritynutrition.com wordt dat prima uitgelegd.

Sander Kriek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.