Thee en polyfenolen
In het artikel over looizuur heb je al kunnen lezen dat er looistoffen zitten in thee, tannine. Tannine wordt gevormd door het samengaan van diverse polyfenolen.
Wat zijn dan polyfenolen?
Polyfenolen zijn een groep van chemische verbindingen die voorkomen in planten. Er zijn erg veel stoffen die hieronder vallen. Er worden ontzettend veel gezondheidsclaims toegeschreven aan polyfenolen. Dat ze werken als anti-oxidanten is het meest bekend, daarnaast spelen ze ook een rol als kleurstof, enzymremstof (tegen bederf maar ook dat de vrucht zijn vorm behoud) en als bitterstof (bv in grapefruit). Polyfenolen zitten in druiven, appelcider, alle bloemen, bloesems, cacoa (cacao), vruchten, groenten en… thee!
Polyfenolen bestaan voor het grootste gedeelte uit flavonoïden
Er zijn zo’n 4000 verschillende soorten flavonoïden. De flavonoïden waar het in thee om gaat heten catechinen. Catechinen maken wel 25% tot 30% uit van de droge massa van verse theebladeren. Ten gevolge van koken en bewerken van voedsel daalt het gehalte aan flavonoïden met 50 tot 90 procent. Meer fruit en rauwe groenten eten helpt dus bij het vergroten van de inname van flavonoïden.
De thee met meeste polyfenolen
De invloed van bewerking op de gezondheidswaarde verklaart ook waarom groene thee als meest gezonde thee wordt gezien, het is een thee die weinig bewerkt wordt. Witte thee ondergaat geen bewerking en bevat dan ook het hoogste gehalte aan polyfenolen, catechinen en andere flavonoïden.
Naast de geringe bewerking zijn groene en witte thee ook zo gezond omdat ze gemaakt worden van jonge bladscheuten of zelfs alleen de knopjes. Deze zijn van nature ontzettend rijk aan polyfenolen.
Daarentegen zijn oudere bladeren wat minder rijk aan polyfenolen en wordt hiervan thee gemaakt die ook nog eens meer bewerkt wordt dan witte en groene thee. Al is elke thee gemaakt van de Camelia Sinensis rijk aan anti-oxidanten, de witte en groene thee hebben de hoogste gezondheidswaarde.
Samengevat:
– in thee zitten polyfenolen die zorgen voor een hoge gezondheidswaarde en tannine
– hoe onbewerkter de thee, hoe meer polyfenolen bewaard blijven, hoe hoger de gezondheidswaarde
– het jonge blad waar witte en groene thee van gemaakt wordt is van nature al rijk aan polyfenolen