Thee en het coronavirus

Ik wilde eigenlijk een filmpje maken over de thee die nog op voorraad is, op het moment van schrijven. Ik wilde wachten tot na het Chinese Nieuwjaar 2020 om weer thee te bestellen, toen juist op dat moment de boel op slot ging vanwege het huidige coronavirus.

Mijn leverancier zit met haar winkel in een groot complex in Beijing en werd gesloten tot nader order.

Echter, van meerdere kanten kwamen de laatste tijd berichten dat thee ook invloed zou kunnen hebben op SARS-CoV-2. Toen ben ik daar ingedoken en zag dat er aardig wat onderzoek is wat betreft thee & virussen in het algemeen en het eerste SARS-virus uit 2002.

Ik ben geen scheikundige of wetenschapper dus als je iets leest wat niet klopt dan hoor ik het graag.

1. Wat is een virus

Simpel gezegd, genetisch materiaal (RNA of DNA) met een omhulsel van eiwit. Het is eigenlijk niet iets wat echt leeft, het wordt pas actief wanneer het zich in een cel begeeft.

2. Hoe werkt een virus

De versimpelde 5 stappen welke een virus neemt om zich te vermeerderen.

 1. Het virus hecht zich aan een cel
 2. Het virus dringt de cel binnen
 3. Het virus laat het genetisch materiaal los en dit wordt gekopieerd
 4. Nieuw genetisch materiaal wordt samengevoegd met eiwitten en vormen nieuwe virusdeeltjes
 5. De nieuwe virusdeeltjes gaan de cel uit

In de Volkskrant een mooi geschreven verhaal over hoe het coronavirus zichzelf kopieert.

3. ECGC & virussen

ECGC is een antioxidant, een catechine. Theebladeren bestaan voor zo’n 25% tot 30% uit catechinen waarvan het grootste gedeelte EGCG is.

In dit onderzoek uit 2018 worden veel onderzoeken (met links) vermeldt die laten zien op welke stappen die een virus neemt, ECGC van invloed is. De stof blijkt vooral van invloed op stappen 1 en 2 en er is gekeken naar het influenzavirus, het zikavirus, Hepatitis C, het westnijlvirus en het denguevirus. Ook dit onderzoek laat specifiek zien dat de stof ECGC zich aan het eiwit (haemagglutinin) van het influenzavirus lijkt te binden waardoor deze zich niet meer aan celoppervlakten kan hechten en de cel niet meer kan binnendringen.

Veel, maar niet alle virussen hebben een omhulsel (of in het geval van coronavirussen een ‘kroon’, daar komt de naam vandaan) van eiwit.

Meerdere van deze onderzoeken laten zien dat ECGC juist geen invloed lijkt te hebben op cellen die al besmet waren, de stappen 3 t/m 5.

Belangrijk te beseffen is dat ECGC vooral aanwezig in de bovenste 3 bladeren zoals dit plaatje van The Tea Guardian mooi laat zien. Het laat goed het verschil zien in gezondheidswaarden tussen thee gemaakt van de jonge bladeren of thee gemaakt van de iets oudere bladeren. Groene en witte thee bevatten het meeste van deze stofjes en waarschijnlijk ook lichte oolong en wellicht rauwe pu-erh. Als je dit leest en hier meer over weet dan hoor ik dat graag.

De ECGC wordt door oxidatie omgezet in theaflavin waar zwarte thee rijk aan is. Dus alhoewel zwarte thee niet echt werkzaam lijkt te zijn in de stappen 1 en 2, lijkt het er in een ander onderzoek op dat zwarte thee wellicht een nog belangrijkere rol zou kunnen hebben…

4. Zwarte thee & virussen

Want het wordt nog interessanter als we kijken naar het eerste SARS-virus welke in 2002 in China ontdekt werd. Dit betreft al specifieker het coronavirus aangezien het huidige SARS-CoV-2 ook wel wordt gezien als het 2e SARS-virus en die uit 2002 ook wel SARS-CoV-1 genoemd zou kunnen worden.

In dit onderzoek uit 2005 is gekeken naar een mogelijke remming van stap 3 van het virus, het zich vermeerderen. Een virus vermeerdert zich door z’n genetisch materiaal te kopiëren, hierbij ontstaan lange strengen genetisch materiaal. Pas als deze strengen in stukjes worden geknipt heeft de vermeerdering plaatsgevonden en kunnen er nieuwe virussen in elkaar worden gezet en de cel weer uitgaan om elders dit truukje te herhalen.

Dit knippen gebeurt door een ‘protease’. De protease is anders bij elke virus, bij het eerste SARS-virus heet de protease ‘3CLpro’. De protease is erg interessant, want als de juiste molecuul de protease aanraakt zegt deze ‘knip’ maar bij andere moleculen gaat de protease juist als het ware kapot. Deze moleculen die de protease kapot maken worden ‘inhibitors’ genoemd. Veel onderzoek wordt dan ook gedaan naar het vinden van zo’n inhibitor want hiermee kunt je de vermeerdering remmen.

Lees in dit artikel meer over de protease van het huidige coronavirus.

In het onderzoek van 2005 zijn er in clusters van 10 in totaal 720 natuurlijke stoffen getest op deze protease, om te kijken of één van deze stoffen een remmend effect heeft op deze 3CLpro.

Er kwamen twee stoffen uit die een remmend effect bleken te hebben op 3CLpro, looizuur en TF2B (3-isotheaflavine-3-gallaat, een theaflavin dus). Aangezien deze stoffen in thee voorkomen, is er verder getest met diverse theesoorten om te kijken of deze de vermeerdering van het virus konden stoppen of konden afremmen.

Er kwam toen naar voren dat juist de catechinen (waaronder ECGC) niet van invloed waren of niet van sterke invloed, zoals ook de onderzoeken genoemd in 3. bevestigen.

Zwarte thee en pu-erh daarentegen bleken wel dit afremmende effect te hebben. Puerh is echter erg complex wat betreft aanwezige stofjes en deze thee verdient volgens de wetenschappers een eigen onderzoek. In zwarte thee gaat het om de theaflavines.

Theaflavines behoren tot de polyphenolen waartoe ook de catechinen van groene thee behoren. Echter, thee bevat of veel van het één, of veel van het ander. Juist deze catechinen worden tijdens het oxidatieproces van zwarte thee omgezet in theaflavines. Tenminste van de 30% catechinen blijft er dan nog iets van 9% aan catechinen over en 4% theaflavines.

Wat ik mijzelf nog afvraag is of als je begint met de eerste 3 blaadjes met een hoog gehalte aan catechinen (zoals gezien in de afbeelding van the Tea Guardian) en je maakt hier zwarte thee van, je eindigt met een hoog gehalte aan theaflavines. Logica zou zeggen van wel.

Ik heb in dit onderzoek gevonden dat de lentepluk meer theaflavines bevat dan zomer- en herfstpluk, vanwege de samenstelling in het blad maar ook de hogere activiteit van enzymen.

Veel theaflavines worden aangemaakt in de stap ‘verwelken/withering’. Nu doorloopt witte thee ook deze stap met een verschil dat witte thee het liefst buiten worden verwelkt. Om de enzymen goed te kunnen laten werken is er echter ook vochtigheid nodig, tijdens het verwelken van witte thee is de omgeving juist best wel droog. Zwarte thee wordt meestal binnen onder gecontroleerde omstandigheden geoxideerd, waaronder een bepaalde vochtigheid. Daarom bevat zwarte thee veel theaflavin en witte thee niet per se.

Betreffende het eerste SARS-virus laat dit onderzoek dus zien dat twee stofjes uit zwarte thee als inhibitor werken en daarmee de vermeerdering van het virus afremmen! Het is daarmee niet gezegd dat hetzelfde effect bereikt kan worden bij het huidige SARS-CoV-2 virus, maar de virussen zouden voor een heel groot deel gelijk zijn, hier bijvoorbeeld beschreven in een artikel in het Reformatorisch Dagblad.

Het zou de moeite waard zijn dit verder te onderzoeken, hopelijk gaat dit ook gebeuren. Ik zou zeggen (niet bedoeld als medisch advies): héb je nog mooie witte, groene en zwarte thee in de kast staan, dan is dit het moment hiervan te genieten.

Showing 4 comments
 • Corry Brink
  Beantwoorden

  Dennenthee helpt wel!

 • Peter
  Beantwoorden

  Hoi Sander. Interessant onderwerp en leuk dat je referenties geeft naar onderzoekspublicaties.
  Ik zou echter geen verband leggen tussen thee drinken en een mogelijk effect op virusinfecties.
  De studies hebben het voor zover ik begrijp over in-vitro studies met geconcentreerde substanties en dat zegt natuurlijk niets over het drinken van een kopje thee.

  Ik hoop wel dat je binnenkort weer een flinke voorraad thee binnenkrijgt want ik zie dat veel nog uitverkocht is en mijn voorraad is ook weer bijna op.

  Groet. Peter

 • kees
  Beantwoorden

  Ik heb toevallig nog witte, groene en zwarte thee in de kast. haha 😉
  Toffe blog Sander!

  • Sander Kriek
   Beantwoorden

   Dank je Kees haha ja je hebt genoeg mooie thee!

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0