De Oost-Friese theeceremonie

Vlak bij onze grens ligt er een gebied waar in de loop der jaren een heel eigen theecultuur is ontstaan. Oost-Friesland! Net over de grens naast onze provincie Groningen. Via ons land zijn de mensen hier in de 17e eeuw in aanraking gekomen met thee. Daar bier veel duurder was en koffie amper gedronken werd ging de consumptie van thee over de top. Er wordt inmiddels 3x zoveel thee gedronken per persoon dan wij hier in Nederland drinken.

Het gaat er in Oost-friesland vooral om samen te zijn en de thee te drinken. Het drinken gaat volgens een speciale manier.

Oost-Friese theeservies
Oost-Friese theeservies

De thee wordt gedronken in een ouderwets servies. In het kopje gaat een groot wit klontje kandijsuiker. Hier wordt zwarte thee bijgeschonken. Dit is een melange van zwarte theeën van verschillende soorten uit diverse landen. Of de thee heet genoeg zal blijken als het klontje suiker ‘knispert’.

Daarna gaat er room in het kopje op zo’n manier dat de room in wolkjes weer naar boven komt. Niet roeren! Het lepeltje wordt alleen gebruikt om aan te geven dat je geen thee meer wilt. Het idee van het niet roeren is dat je eerst het romige opdrinkt, dan de sterke zwarte thee en eindigt met een zoete slok van het inmiddels deels opgeloste klontje suiker.

De Oost-Friese theeceremonie

Leuke tip om eens naar toe te gaan, het plaatsje ‘Leer’ in Oost-Friesland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.