Long Jing cultivars Qunti en #43
Tegenwoordig wordt voor het maken van Long Jing over het algemeen gebruik gemaakt van de cultivar #43. Door de specifieke eigenschappen levert deze relatief nieuwe cultivar (sinds de jaren ’70) een erg mooie Long Jing op.
Van oudsher wordt Long Jing echter gemaakt van een groep cultivars genaamd ‘Qunti’. Yingshuang en Jiu Keng, Yuntai Mountain tea, Ziyang Mountain tea, big leaf species behoren allen tot deze groep. Voor het gemak noem ik Long Jing die niet gemaakt is van #43 de ‘Long Jing Qunti’.
De foto aan het begin van dit artikel vind ik zo geweldig.
Het is goed te zien dat beide cultivars anders groeien. Sinds het in gebruik nemen van cultivar #43 voor het maken van Long Jing in de jaren ’70 is het gemeengoed geworden om theestruiken in een rij te planten om het snoeien en oogsten makkelijker te maken.
De Qunti-theestruiken stonden er al voor die tijd en werden toen afzonderlijk van elkaar in de grond gezet. Het oogsten van de Qunti is tijdrovender en ze moeten één voor één gesnoeid worden.
De Legende van de 18 Keizerlijke Theestruiken
Nabij West Lake is er een bekende piek: ‘Lion Peak Mountain’ waar hoog aangeschreven Long Jing vandaan komt.
Aan de voet van de berg staat de tempel Hugong en voor deze tempel staan de ‘Eighteen Imperial Tea Trees’ welke een trekpleister zijn voor toeristen.
Deze struiken behoren ook tot de Qunti!
Op een dag reisde keizer Qianlong van de Qing Dynastie naar Hangzhou om van de omgeving en thee te genieten en koos ervoor om te verblijven in de tempel Hugong, aan de voet van de berg Shifeng.
De volgende dag maakte hij met zijn groep mensen een wandeltocht en genoot hij van de theetuinen, de vogels, het heldere bronwater en de vele bloemen en mooie natuur.
Terug in de tempel maakte de oude monnik de beste thee klaar voor de keizer. Keizer Qianlong keek naar de thee, de heldere kleur, de blaadjes die rechtop stonden en genoot vervolgens van de zoete en aromatische groene thee.
“Welke thee is dit?” vroeg de keizer.
“Dit is ons goedbewaard geheim, Shifeng Long Jing en is gemaakt door jonge knoppen te roosteren in een wok”, zei de oude monnik.
De volgende dag ging de keizer mee naar de theetuin om mee te helpen Long Jing te plukken en te maken. Terwijl hij hier mee bezig was ontving hij het nieuws dat zijn moeder ernstig ziek zou zijn.
Vlug stopte hij het geplukte blad in zijn zakken om terug te keren naar het Keizerlijke paleis.
Na een paar dagen reizen was hij terug en zag hij zijn moeder zittend naast het bed. Ze bleek niet heel ziek te zijn maar had teveel lekkernijen gegeten.
Tijdens het praten over de reis van de keizer naar Hangzhou rook de moeder plots een sterke geur bij haar zoon en vroeg wat voor lekkers hij had meegenomen uit de bergen van Hangzhou.
Inderdaad, door de haast was er geen cadeau maar er waren altijd nog de theeblaadjes die tijdens de reis terug al waren opgedroogd.
Snel zette de keizer thee van deze blaadjes, binnen de kortste keren zag de keizer zijn moeder helemaal opknappen.
Hij gaf direct de order om de struiken waarvan hij het blad had geplukt te bestempelen als ‘Keizerlijke theestruiken’ en anno 2022 zijn deze struiken een erg populaire bestemming voor menig toerist.
Het ontstaan van cultivar #43
In de jaren ’70 ontstaan bij het ‘Tea Research Institute of the Chinese Academy of Agricultural Sciences’. De cultivar kreeg het nummer 43 omdat het zaad nummer 43 was uit een selectie van zaden die getest werden in de jaren ’60. Pas in 1975 werd de cultivar gepromoot en nu na 40 jaar is het de cultivar die het meest gebruikt wordt voor de productie van Long Jing.
Er zijn een aantal specifieke verschillen in Qunti en #43:
Long Jing Qunti | Long Jing #43 |
---|---|
Chinese benaming: Lao Shu | Chinese benaming: Xin Shu |
De Qunti heeft een hoofdwortel die dieper in de grond gaat dan de #43 en zo meer voedingsstoffen en mineralen in zich opneemt. | De #43 heeft een wat fijnmazig en oppervlakkig wortelgestel. |
Geur: wat minder geurig dan #43. | Geur: wat rijker aan geur en notiger dan Qunti. |
Smaak: complex, grassig, sterk | Smaak: licht, grassig of notig en wat zoet |
Uiterlijk: wat diverser dan #43 doordat er goud/groene toppen gebruikt worden maar ook paarse. De toppen zijn wat langer en minder uniform dan de #43. | Uiterlijk: gelijkmatig van kleur, de planten en uitlopers zijn alleen groen van kleur. De toppen zijn klein en gedrongen, ze zien er prachtig uit bij het zetten. De eerdere oogst is wat geler dan de latere oogst. |
Gewaardeerd door: de fijnproever die de complexiteit, historie en persoonlijkheid kan waarderen van de Qunti. | Gewaardeerd door: de ‘massa’ die een mooie geurige prachtig uitziende thee wilt drinken. |
Kan goed tegen kou en droogte. | Kan niet zo goed tegen kou en droogte. |
Wat minder productief in toppen en ongeveer 5-10 dagen later te oogsten dan de #43. | Heeft een mooie groei in hoge dichtheid van toppen, de #43 garandeert een vroege oogst. |
Zowel de Qunti als #43 hebben prachtige eigenschappen en zijn eerder anders dan beter of slechter.
Pre-Qingming en Pre-Guyu
Om een vroege oogst te labelen worden wel eens de termen pre-Qingming en pre-Guyu gebruikt. Pre-Qingming Long Jing is sinds vorig jaar in het assortiment, maar wat is pre-Guyu?
In een ver verleden werd er op basis van de bewegingen van de zon de langste dag in de zomer en de kortste dag in de winter vastgesteld. Op basis van deze 2 dagen werd een Chinees jaar onderverdeeld in 24 gelijke delen, de ‘solar terms’.
Het 5e termijn heet Qingming en het 6e termijn Guyu. Qingming begint rond 5e april en Guyu rond 20 april tot ongeveer 5 mei.
Wil je weten hoe alle solar terms heten en beschreven worden, de site van ‘China Highlights‘ heeft een heel leuk overzicht. Voor Qingming en Guyu ziet dat er zo uit:
Als je het leuk vind om eens een pre-Guyu te proberen, dan staat zit er eentje in het assortiment: