Koninklijke thee

In mijn artikel over Da Hong Pao van 4 juli jongstleden schreef ik dat in 1999 Koningin Beatrix het Wuyi gebergte heeft bezocht toen dat gebied op de Unesco werelderfgoedlijst kwam te staan. Wuyishan, hét gebied van herkomst van Da Hong Pao.

Da Hong Pao
Da Hong Pao

Dat, gecombineerd met het Chinees gebruik om thee te schenken aan hoogwaardigheidsbekleders en hoog buitenlands bezoek, deed mij ertoe besluiten een brief te sturen naar het Kabinet der Koningin. Daarin schreef ik dat het mij leuk en een eer leek, om Hare Majesteit de Koningin naar dit goed Chinees gebruik wat van m’n beste Da Hong Pao te mogen schenken.

Oranje detail
Oranje detail

De zomer was inmiddels al zo goed als voorbij toen er plots een brief op de deurmat lag, afkomstig van het paleis Noordeinde. Verrast maakte ik hem zittend op de deurmat open, en alhoewel de Koningin mij niet persoonlijk kon ontvangen vond ik het geweldig dat de heer Klein Schiphorst, Hofmaarschalk van Hare Majesteit de Koningin mij wilde ontvangen om de thee in ontvangst te nemen.

Theekistje voor de Koningin
Theekistje voor de Koningin

Gisteren was het dan zover. Ik had een wijnkistje gepimpt in de stijl van m’n theekistjes. De thee zelf was een hoge gradatie Da Hong Pao.

Na de procedure om het paleis binnen te komen kon ik plaats nemen in de mooie Prins Hendrikkamer. Om even daarna opgehaald te worden voor een lange wandeling door paleis Noordeinde op weg naar de kamer van de heer Klein Schiphorst. De wandeling was langer dan normaal ivm een verbouwing van zijn oorspronkelijke kamer.

Eenmaal aangekomen en kennis gemaakt te hebben gingen we zitten en dronken we een kopje thee! Een Earl Grey in dit geval. Deze was zacht en lekker! De Hofmaarschalk vertelde over de theecultuur op het Paleis en dat koffie eigenlijk nog maar sinds kort z’n intrede heeft gedaan. Er is tijd en aandacht geschonken om van meerdere leveranciers thee te proeven en te vergelijken. Daarbij ook gelet op de aard van de activiteit waar de thee bij wordt geschonken.

Koninklijk zeefje
Koninklijk zeefje

Leuk was het toen de zak Da Hong Pao open ging en een lid van de staf zeefjes ging halen om de thee mee te zetten. Het zeefje wat tevoorschijn kwam was niet zomaar een zeefje, het was een exemplaar uit het koninklijk servies van de Koningin.

Op het zeefje is een monogram gegraveerd. Het kroontje spreekt voor zich, onder het kroontje de B van Beatrix. Bij een wisseling van de macht krijgt de nieuwe Koning of Koningin zijn eigen servies met ingegraveerd monogram. Waar zo’n servies uit bestaat staat niet vast, Koningin Beatrix heeft dus gekozen voor het ook opnemen van een theezeefje.

Het leuke vind ik dat ik het zeefje ook echt gaaf vind. Mooi materiaal, mooi ontwerp, praktisch in gebruik door de grote ring, te gebruiken op veel verschillende kopjes lijkt mij. En genoeg ruimte voor de thee om uit te zetten. Daar de Koningin héél veel krijgt aangeboden is het niet zeker of ze de Da Hong Pao ook daadwerkelijk te drinken krijgt. Maar de heer Klein Schiphorst ging het wel proberen.

Ik zou zeggen: Hoera, Hoera, Hoera!

2 reacties

 1. Theo Serraarens schreef:

  Hoi Sander,

  Super dat je aan ons dacht,we zijn er direct aan begonnen ( Jasmijn needle).
  Goede geur en smaak.
  Wat een service.
  Was ook al zeer tevreden over de bestelling en levering.

  Groeten en succes Theo&Jose.

 2. Toine Branbergen schreef:

  Fantastisch verhaal, vindt het onwijs gaaf dat je die brief hebt geschreven en uitgenodigd bent, een mooi gebaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.