Het bewaren van groene thee

Groene thee is de meest populaire en gedronken thee en tegelijkertijd de meest lastige thee!

De kans is groot dat veel mensen nog nooit een goede kwaliteit groene thee gedronken hebben. Technisch gesproken is alles waar ‘groene thee’ opstaat, groene thee, maar er komt nogal wat bij kijken eer je écht optimaal kunt genieten van een mooie groene thee.

Zhu Ye Qing ongeroosterd

Zhu Ye Qing ongeroosterd

Er zijn namelijk heel wat obstakels te overwinnen:

In China

  • hoe was het weer tijdens de oogst
  • wat is er geoogst
  • hoe is het blad verwerkt

Tijdens en na de reis

  • Hoe komt het hier naartoe
  • hoe snel na de oogst is het hier
  • hoe wordt de thee hier opgeslagen?

Bij jou als theedrinker

  • het bewaren van groene thee
  • met welk water zet je de thee
  • hoe warm is dat water

Het bewaren van groene thee

Licht

Het meest destructief voor groene thee. Na 1 week (eerder heb ik het niet getest) is de thee (Gaoshan) merkbaar achteruit gegaan en hebben de lekkere eigenschappen plaatsgemaakt voor vervelende eigenschappen. Toch zie je in veel winkels én professionele theeverkopers nog verpakkingen met een lichtvenster of geheel doorzichtig omdat het er zo mooi uitziet.

Het is funest voor je groene thee!

Tips:

  • koop geen thee welke in aanraking komt met licht
  • heb je deze thee toch, bewaar hem dan in een donker kastje
  • ga je de thee zetten:
    • gebruik iets meer thee dan normaal (zeg 3 ipv 2 gram) en zet hier thee van
    • gooi dit na 1 minuut weg en zet dan nogmaals je thee

Lucht

Lucht had vooral invloed op de geur. De geur verdween grotendeels maar het blad gaf nog wel een behoorlijke kop thee. Dit was na 5 weken, je kunt je voorstellen dat na 5 maanden de thee er nog slechter op geworden zal zijn. De smaak is echter minder, niet naar zoals door invloed van licht. Besef je ook dat thee geurtjes in zich opneemt. Bewaar je hem niet luchtdicht (een knijper is niet genoeg!) én ligt de thee in de buurt van sterk ruikende producten, dan gaat je thee daar naar smaken.

Warmte

Net als bij lucht zorgt warmte voor een vervlakking van geur en smaak. In dit geval heb je waarschijnlijk wel minder kans op besmetting met andere geuren. Aan de andere kant is kou een prima middel om thee langer goed te houden. Gevacumeerd in de vriezer merk je na een jaar nog amper verschil met verse thee.

Zelf proeven

Wil je dit zelf ervaren, bewaar dan wat thee in een lichtdoorlatende verpakking. Binnen enkele dagen merk je het al. Dit experiment is tevens onderdeel van mijn nieuwe thuiscursus ‘Groene thee’ welke binnenkort verschijnt. Dan kun je het zelf proeven 🙂

Sander Kriek
Thee van Sander

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0
Jason en Tingtheezetten-op-gevoel