Heet water op groene thee

Water om een groene (of witte) thee mee te zetten moet afgekoeld zijn tot de 70c à 80c. Is wat er gezegd wordt. Bijna overal. Als dat de informatie is die iedereen napraat wordt ik al een beetje achterdochtig 🙂

Ook omdat ik wel degelijk informatie tegenkom die anders beweert en m’n importeur gekookt water direct bij een ‘tedere’ Silver Needle zie schenken. De theorie is dat water van 100 graden 2x zoveel smaakstoffen uit het theeblad trekt dan water van 80 graden. Álle smaakstoffen, ook die voor een wrange of bittere smaak zorgen. Tijd voor een praktijktest!

Ik heb 4 soorten groene thee getest:

– Taiping Houkui
– Bi Luo Chun, bekend om z’n fijne delicate blaadjes
– Long Jing via e-bay gekocht, ongeveer € 85 per kilo
– Long Jing van mezelf, zo’n € 1100 per kilo

Taiping Houkui
Taiping Houkui
Bi Luo Chun en Long Jing
Bi Luo Chun en Long Jing
Long Jing duur
Long Jing duur

Testmethode:

Ik heb van alle theeën 3 gram afgewogen, het theepotje voorverwarmd, de thee voorgespoeld en vervolgens 2x opgeschonken met een trektijd van 2 minuten. Voor de hete test ben ik gelijk begonnen met gekookt water, voor de ‘standaard’ test heb ik water aan de kook gebracht en laten afkoelen tot 80 graden. Ik heb het water tussentijds niet opnieuw laten koken (zie het artikel ‘Theewater: vaker koken?‘) waardoor het water voor de 2e trekking iets meer afgekoeld was dan het water voor de 1e trekking. Op zich is dit ook een juiste manier van zetten, na de eerste trekking ligt het blad als het ware open en bloot en is er minder voor nodig om de resterende smaak eruit te halen.

2 schenkingen Taiping Houkui, heet water
2 schenkingen Taiping Houkui, heet water

Zonder het water af te laten koelen trekt de thee in de eerste opschenking bij zo’n 90-92 graden. De schenking daarna trekt de thee in zo’n 88-85 graden. Wanneer ik het water eerst laat afkoelen tot 80 graden vindt de eerste trekking bij zo’n 80-75 graden plaats en de 2e trekking bij zo’n 73-70 graden.

2e schenking afgekoeld water
2e schenking afgekoeld water

Langzaam zakken in bad

Wat ik tegenkwam bij het surfen was het niet direct overgieten van de theeblaadjes met heet water. Het is alsof wij in bad gaan in net iets te heet water. In één keer gaan zitten is niet aan te raden, langzaam laten zakken, dan kan het wel. Zo ook met thee is de theorie, ik heb het opgevolgd door bij het spoelen van de thee het water via de zijkant van het theepotje erin te schenken.

Resultaten

Bij de Taiping Houkui was er op het eerste gezicht geen noemenswaardig verschil. Echter na het proeven van de thee wanneer het wat was afgekoeld viel het op dat dit bij het met heet water gezet niet prettig drinken was. De Taiping zou ik zetten met afgekoeld water. Hetzelfde geldt voor de Bi Luo Chun en de goedkope Long Jing. Beide waren erg stroef en wrang bij het zetten met heet water bij het doorslikken van de thee.

Echter, het verschil bij de dure Long Jing was groot! Alleen bij het zetten met zo heet mogelijk water lukte het de meeste smaak uit deze thee te krijgen. En deze smaak was dan ook geweldig! Bij het gebruik van afgekoeld water werd de thee het net niet, hij mist dan het fijne grassige wat ik persoonlijk juist zoek in een groene thee. Ik had zoveel thee hiervan dat ik het zonde vond om het weg te gooien, ik heb het ingevroren en ook bij het later ontdooien ervan was dit fantastische ijsthee. Geen enkele toevoeging van citroen of honing was nodig om dit zeer smakelijk te laten zijn.

Conclusie

Mijn conclusie is dat bij de meeste groene theeën het beter is het water te koken en vervolgens wat af te laten koelen. Echter, bij goede kwaliteit thee (en dan hoeft hij heus niet € 1100/kg te zijn 🙂 ) kan de smaak enorm vooruit gaan bij het gebruik van juist zo heet mogelijk water. Het laat zien dat hoe beter de thee van kwaliteit is, hoe meer goede ipv wrange smaakstoffen in het blad zitten. Het verdient de aanbeveling dit een keer te testen door je thee met heet en afgekoeld water te zetten. Wie weet beleef je dan nog meer plezier aan dezelfde thee!

Bronvermelding: teamasters.blogspot.com

3 reacties

 1. Interessant artikel. Echter, de voornaamste reden dat men aangeeft dat je geen kokend water moet gebruiken betreft niet de smaak per se, maar de aanwezigheid van polyfenolen oftewel de antioxidanten. Het schijnt dat bij kokend water deze worden aangetast en daardoor minder aanwezig zijn. Als je dit had getest dan was je artikel top geweest!

  1. Sander Kriek schreef:

   Bedankt voor je reactie! Bedoel je niet enzymen? Als waar in de rawfood keuken op gelet wordt? Daarvan weet ik dat je geen temperaturen boven de 40 graden mag gebruiken anders gaan de enzymen kapot. Voor wat betreft de anti-oxidanten is dat nieuw voor mij 🙂

   1. L van Santen schreef:

    Het is nooit, in geen enkel wetenschappelijk artikel aangetoond, dat enzymen kapot gaan boven de 40 graden.
    Het is gewoon niet mogelijk, dat enzymen kapot kunnen gaan!
    Bij geen enkele temparatuur!
    Kortom, weer zo’n holistische onzin theorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.