Gooi zetadvies de deur uit

Ik heb zelf altijd wat moeite gehad met zetadvies op theeverpakkingen. Hoe moet je nu weten hoeveel 2 gram thee is als je geen weegschaal hebt of dat water 85c is als je geen thermometer hebt?

Ik heb altijd het meest gehad met theezetten ‘op gevoel’.

theezetten-op-gevoel
theezetten-op-gevoel

Bij een theeworkshop laatst werd ik gesterkt in die opvatting. Zij zette haar thee consequent licht en zacht, hij steeds sterk met een bittertje. Bleek dat ze ook zo kookten… zij zacht en vriendelijk, hij sterk met veel specerijen.

Wanneer je thee zet op gevoel dan zet je je eigen thee, zet je thee volgens een zetadvies dan zet je andermans thee.

Handig om te weten

Om je ‘eigen’ thee te kunnen zetten is handig om te weten:

  • Temperatuur water
    Hoe heter het water, hoe meer je uit het blad trekt. Smaak, maar ook bitterstoffen. Als je daar van houdt… gebruik dan heter water! Mijn advies, begin heet en ga lager bij teveel wrangheid. Zo voorkom je dat je smaak misloopt.
  • Hoeveel blad en hoe lang laten trekken
    Schenk je je thee vaker op, of één mok en dan de deur uit? Gebruik respectievelijk veel blad met een korte trektijd of weinig blad met een langere trektijd. Je krijgt in beide gevallen ook echt een andere smaak omdat blad niet een constante smaak afgeeft. Gebruik je weinig blad dan komt alle smaak in je ene mok. Gebruik je veel blad en schenk je vaak op, dan krijgt elk kopje net een andere toon.
Gooi zetadvies de deur uit

Hopelijk ga je een keer proberen thee meer op gevoel te zetten 🙂

4 reacties

  1. Geweldig! Ik heb geen koker met thermostaat. Nu moet ik er ook gen kopen 🙂 Sowieso is temperatuur relatief: eens je het kokend water opgoot, kookt het allang niet meer. Dank voor de tip!

  2. Sander, hier loop ik ook tegenaan. Ik zet mijn thee idd zoals het zou moeten, heb een waterkoker die op verschillende temperaturen verwarmd, alleen dit is natuurlijk niet altijd zoals iedereen het lekker zou vinden. Sommigen houden van slappe thee en sommigen juist van sterke thee. Wat zou je hier aan kunnen doen? Houd jij het tijdens een proeverij gewoon zoals het gewoon zoals het moet, en dan vertellen dat ze het eigenlijk thuis op hun eigen gevoel en smaak kunnen klaarzetten? Ik zou dat denk ik doen, aangezien je anders heel veel verschillende smaken hebt.

    Groetjes!

    1. Sander Kriek schreef:

      Hoi Femmianne,

      Ja ik denk ook dat zetten zoals het moet het beste is, dan geef je ze een ijkpunt. Kunnen ze van daaruit zelf aanpassingen doen 🙂

      Groetjes Sander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.