Fictief gesprek met Paul de leeuw – losse thee en zakjes

In de MaDiWoDoVrijdagshow van Paul de Leeuw was op 17 mei 20’11 theegoeroe Karel Thieme te gast. Het was de dag na de eerste editie van de Dutch Tea Championship. Op 02:00 (in het filmpje) vraagt Paul aan Karel, “zakjes, pyramidetjes, buideltjes?”. Karel Thieme antwoordde met een verhaal over de ruimte die thee nodig heeft.

Karel Thieme bij Paul de Leeuw

Er is nog meer over te vertellen, dus bij deze een fictief gesprek tussen Paul de Leeuw en mij 🙂

Zakjes, pyramidetjes, buideltjes?
Ze hebben met elkaar gemeen dat het massaproducten zijn. In Jafza, Dubai, staat een fabriek waar alleen Lipton al 1 miljoen theezakjes produceert per uur! De thee die hiervoor gebruikt wordt is afkomstig uit massaproductie.

En en en – waarom is dat erg??
Het is op zich niet erg, veel mensen drinken thee op deze manier en vinden het lekker. Maar wanneer thee op zo’n manier geproduceerd wordt kan het kwalitatief nooit aan losse thee tippen. Er zijn grote hoeveelheden thee nodig waardoor het niet haalbaar is dit allemaal met de hand te plukken. Deze thee wordt dan ook geoogst met een soort maaimachines.

Maaimachines? Waar ik ook mijn gras mee maai?
Zo ongeveer. Het nadeel is dat waar er met de hand alleen jonge blaadjes geplukt worden de machine ook jonge blaadjes maait maar ook twijgjes, steeltjes en oudere bladeren. Dit is veel minder geschikt om goede thee van te maken en is ook minder gezond. Ouder blad bevat minder gezonde stoffen als anti-oxidanten en juist meer stoffen die je niet wilt zoals fluoride.

Dus je hoeft nooit meer tanden te poetsen?
Nou ja mensen krijgen er makkelijk te veel van binnen. Het jammere is ook dat om groene thee z’n gezonde waarde te laten krijgen het belangrijk is dat het minimaal oxideert. Door het maaien begint het oxideren al direct al na het plukken en door het fijnhakken om het makkelijk te kunnen afwegen voor theezakjes gaat de gezondheidswaarde van groene thee helemaal snel naar beneden.

Dus aan zakjesthee is eigenlijk geen zak aan?
Ach ja zo zijn al die smaakjestheeën ontstaan 🙂

Dan proef je de thee niet meer. Normaliter doe ik dat dus, een zakje ‘s ochtends bij het ontbijt.
Prima natuurlijk en zakjesthee is een groot onderdeel van de Nederlandse theecultuur. Je zou alleen voor de gein eens het woordje ‘thee’ met ‘wijn’ moeten verwisselen. Met aardbeienwijn, cactuswijn of citroenwijn doe je het prachtige product wijn ook tekort.

Misschien een idee voor Wedden Dat…
Ja wie weet. Misschien iets voor jou om te presenteren na de MaDiWoDoVrijdagshow!

Eerst op vakantie met ‘s ochtends een kopje losse thee.
High five!

Sander Kriek

Bronvermelding: Wikipedia over fluoride, i-sis.org over fluoride, en Wikipedia over polyphenolen

3 reacties

  1. Karel Thieme schreef:

    “Dus aan zakjesthee is eigenlijk geen zak aan?”

    Dit had Paul, naar mijn inschatting, echt zelf kunnen zeggen… Leuk!

    Ik had nooit gedacht dat ik ooit bij Paul de Leeuw over thee zou vertellen. Maar thee kruipt waar het niet gaan kan, dat blijkt. Aandacht voor thee is altijd goed, omdat… thee goed is voor mensen. Uiteindelijk werken dan alle dingen mee ten goede, óók de grappen en grollen van Paul. Ter vergelijking: Met dank aan populaire toegankelijke smaakjesthee is het nu ook weer tijd geworden voor echte (losse blad)-thee. Wanneer Nederland nu ook zacht, zuiver, mineraalarm, water gaat gebruiken voor de bereiding van thee kunnen koffie en andere dranken
    de spreekwoordelijke borst nat maken. Dán gaan de mensen namelijk pas écht ontdekken waarom thee al bijna 5000 jaar gedronken wordt en waarom ze zichzelf te kort doen als ze met hard leidingwater thee zetten. Paul vroeg me inde show iets in de geest van “Wat is er mis met het leidingwater?” waarop ik spontaan, uit mijn theehart reageerde met “Breek me de bek niet open”!” Hij trok toen gekke bekken, lachen dus, maar toch is de boodschap bij sommigen wel overgekomen. Wie wil weten wat ik bedoel met zacht, zuiver, mineraalarmwater vertel ik het graag.

  2. Fantastisch, leuk gedaan..had het natuurlijk al eerder gelezen maar wilde toch nog even reageren:) dit geldt overigens ook voor Karel die zich goed staande hield naast de eeuwige lolbroek Paul!

  3. Tsja, nog steeds van mening dat Karel beter tot zijn recht was gekomen in een wat serieuzer programma…

    Mooie aanvulling verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.