Dark Tea Liu An

Ik betrap mijzelf er wel op, dat als ik over de soorten thee praat ook pu-erh thee beschrijf als een soort thee. Eigenlijk is dat niet helemaal correct.

Pu-erh is een gefermenteerde thee maar niet alle gefermenteerde thee is pu-erh. Andere provincies hebben ook een historie in het maken van gefermenteerde thee, Anhui bijvoorbeeld met Liu An Cha.

Al eeuwen wordt deze thee gedronken maar na het uitroepen van de Volksrepubliek China in 1949 is de thee een tijd niet meer gemaakt. Het werd hoogstens gedronken als medicijn.

In 1980 kwam er weer vraag vanuit de markt om Liu An Cha te maken en zo geschiedde, volgens het oude recept.

De thee is verpakt in kleine bamboe manden. De mand wordt bekleed met bamboe bladeren en daarna gevuld met de thee.

Hoe langer Liu An ligt hoe beter de kwaliteit. Deze is van 2005.

Er wordt gebruik gemaakt van een kleinbladerige variëteit van de Camelia Sinensis. Dit zou gelijk het grote verschil betekenen met pu-erh thee aangezien hier een grootbladerige variëteit voor wordt gebruikt. Deze bladeren zijn bitter wanneer je de thee direct drinkt maar worden zachter en krijgen juist diepgang wanneer je ze een paar jaar laat liggen.

De thee wordt in manden gedroogd boven houtskool en daarna in de manden gedaan.

De smaak is wellicht niet spectaculair. Of het nu komt door de kleinbladerige variëteit, de smaak is veel minder aards dan een shu pu-erh waar sommige mensen blij mee zouden zijn.

Het is vooral een prettige thee en het leuke is dat je een stukje bamboeblad bij de thee kunt voegen. In China worden hier ook gezondheidswaarden aan toegekend. Het bamboeblad haalt net het scherpe randje van de thee en maakt het geheel wat ronder.

Een leuke thee!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.