Het beginnen van een theehuis

Dus je wilt een theehuis openen! Wat er bij komt kijken vertel ik in deze blogpost.

Thee aan Zee

Thee aan Zee

Mijn advies is: vooral doen. Het is leerzaam, leuk en interessant, ondervond ik gedurende de 3,5 jaar dat ik eigenaar was van ‘Thee aan Zee’ in Kijkduin. Je wordt er echter niet snel rijk van.

De theoretische voorbereiding

Waarom wil je een theehuis openen? Mijn doel was bezoekers een zo mooi mogelijk kopje thee te kunnen aanbieden. Mijn eigen import Chinese thee gezet met vers gekookt Spa blauw. Bovendien wilde ik als kind al een eigen onderneming. Toen was het nog een winkeltje met plastic geld en thee gezet van koud water. Uiteindelijk gaf intense ongelukkigheid over een vaste baan mij de motivatie ‘alles-of-niets’ te spelen. Toen ik dat eenmaal had besloten kwam alles in een positieve stroom terecht.

“Schrijf een ondernemingsplan” is waarschijnlijk iets wat je 9 van de 10 keer zult horen. Ik zou zeggen, het ondernemingsplan is overgewaardeerd. Ik heb 10 jaar lang ondernemingsplannen geschreven en ondertussen in loondienst gewerkt. Dat heeft dus niet zoveel zin. Wat wel zin heeft:

Maak een schatting van het kapitaal wat je nodig hebt en doe daar 50% bij. Het allerbelangrijkste: zorg dat je na een verbouwing zovéél mogelijk geld overhoudt om zo láng mogelijk je zaak te kunnen runnen – voor als er niemand komt. Een maand of 3 is te kort, denk aan minimaal 6 maanden.

De praktische voorbereiding

Cadeau voormalige collega's

Cadeau voormalige collega’s

Dus je bent er voor jezelf uit! Goed nieuws. Nu kun je je baan opzeggen. Mijn leven in loondienst eindigde op 31-12-2011. Een mooie dag om het jaar af te sluiten. Bereid je nu voor op kritische geluiden van de ja-maar wereld: wat je wilt gaan doen is niet realistisch, hoe moet je de rekeningen betalen, niemand zit op thee te wachten, er is al zoveel horeca in Kijkduin, het is crisis, verwacht je nou echt je huis te verkopen, je hebt een vast baan etc. Toen ik erachter kwam dat dit een standaard reactie is, verloor het zijn waarde.

Leen zo min mogelijk. Dat kost geld. Ik kreeg het benodigde geld bijeen door een vervroegde erfenis en uit overwaarde van de verkoop van mijn huis. Ondernemen vraagt soms om offers. Op woensdag stond mijn huis op Funda, op vrijdag was er een geaccepteerd bod. Het was midden in de huizencrisis. Later woonde ik anti-kraak in een bouwvallige scoutingskeet en een oud schoolgebouw.

En dan: het tekenen van het huurcontract! Die van mij was voor de periode van een jaar, daarna doorlopend met een wederzijdse opzegtermijn van 6 maanden.

En nu: klussen! Container op de stoep, warmteblazer in het stopcontact en slopen maar. Ik had een aardig beeld van hoe ik het wilde hebben en had hulp van iemand die verstand heeft van plezierige interieurs. Hopelijk heb je mensen om je heen die op de één of de andere manier kunnen helpen. Mijn onderbuurman was elektricien, het interieur werd dus verzorgd en anderen hielpen verven.

Mijn verbouwing duurde 6 weken.

De beginperiode

Luister veel naar je bezoekers! Vang signalen op en doe daar iets mee, zonder jezelf te verliezen. Ik begon mijn zaak met alleen Chinese thee maar in de eerste week kwamen er in een half uur 2 mensen om rooibosthee vragen. Op zoek naar rooibosthee dus. Uiteindelijk is de rooibosthee uitgegroeid tot een groot kruidenrek welk zorgde voor ongeveer €10.000 omzet per jaar.

Ook in de eerste week, feedback over de muziek. Ik had vanwege de doelgroep hits uit de jaren 60 en 70 opstaan, wat te druk bevonden werd. Daarna ben ik overgegaan op oude jazz. Die van het rustige soort, bezoekers gaven vaak aan de rust zo fijn te vinden. Dit was een succes! Ik wisselde van artiest afhankelijk van het tijdstip van de dag. Je wilt zondagochtend niet wakker worden met snelle jazz welke op de zaterdagmiddag weer wel prettig is.

Doordat je luistert naar je bezoekers en nog voldoende geld achter de rug hebt kun je snel schakelen om in te spelen op vraag (=omzet). Let wel, zonder je eigen ik te verliezen, het moet passen bij jou en de zaak.

De loop komt er in

Je hebt een paar redenen waar bezoekers voor terugkomen. Of dat nu rust is, producten, prijzen of sfeer. Hiermee is het een kwestie van tijd voordat mond-tot-mond reclame zijn werk gaat doen.

Waar mijn bezoekers voor terugkwamen: de lekkere thee, originele ijsthee, de overheerlijke cappuccino (de rest van Kijkduin maakte gebruik van apparaten dus ik van verse melk, goede bonen en investeerde ik in cursussen, een mooi apparaat en een dure maler) zelfgemaakte worteltjestaart en mijn beroemde havermoutkoekjes. Deze waren gebaseerd op een recept die ik ooit vond in een blaadje in de wachtruimte van de tandarts. Waar die wel niet goed voor is.

Werknemer van je eigen zaak

Vervolgens wordt het spannend, als het goed is wordt je zaak drukker en wat nu? Mijn zwakke punt ligt op efficiëntie en dat brak soms op. Het geweldige boek ‘Een werkweek van 4 uur’ van Timothy Ferris had wat dat betreft van pas gekomen. Het is noodzakelijk overbodigheid te schrappen (‘elimineren’ zoals hij het noemt) en zoveel mogelijk proberen te stroomlijnen (‘automatiseren’). Gestroomlijnde processen zijn makkelijker uit te besteden. Ik gaf mijn chaos uit handen en dat werkt niet.

Tijd wordt steeds belangrijker naarmate het drukker wordt. Meer drukte = meer verkochte taarten/zakjes thee/koffie/etc = meer benodigde tijd voor het bakken, vullen en de inkoop maar die tijd wordt juist steeds minder beschikbaar vanwege de toegenomen drukte… een spiraal waar je niet in terecht wilt komen. Of je moet net als mij bereid zijn achterlijke hoeveelheden uren te willen werken. Beter is echter de theorie uit het volgende boek:

Ik had graag eerder van dit boek geweten, er staat precies de ontwikkeling in welke ook ik heb meegemaakt. Het komt erop neer geen werknemer te zijn van je eigen zaak maar vanaf dag 1 de zaak op te bouwen alsof het een franchise-onderneming wordt. Professioneel, zakelijk en onderbouwd. Ik zou beslist eerst de tijd nemen een stuk of 10 boeken te lezen over marketing, prijsbepaling, tijdsmanagement etc. Ik ben dat nu pas aan het doen…

Succesformule

‘wat je kunt kopen kun je nuttigen en wat je nuttigt kun je kopen’

Dit werkte uitstekend. Toen ik de zaak startte wilde ik het alleen doen. Echter, je kunt maar zoveel mensen bedienen in je eentje binnen de beperkte openingstijden. Mijn opzet was om meer te verdienen aan minder klanten i.p.v. minder te verdienen aan meer klanten. Hiertoe was mijn theehuis een combinatie geworden van horeca en winkel in de verhouding 50%/50%.

Als een gast een warme chocolademelk dronk verdiende ik € 2,75 met soms een extra € 0,50 voor een portie slagroom. Echter, ik verkocht vervolgens ook vaak de chocoladedruppels zelf zodat de mensen thuis ook chocolademelk konden maken. Met die extra € 3,95 werd de omzet meer dan verdubbeld zonder dat het mij op dat moment meer tijd kostte – de bakjes chocoladedruppels vulde ik wanneer het rustig was. Productervaring is een goede verkoper. Bezoekers ervaren zelf de producten en wanneer dat een positieve ervaring is heeft dat veel meer waarde dan wanneer ik zeg “u zult deze producten zeker als positief gaan ervaren”.

Hetzelfde was van toepassing op alle thee, de glazen, zeefjes, koffiebonen, theeservies en honing. Later wilde ik bakmixen ontwikkelen voor thuis naar receptuur van de geserveerde taarten maar dat is nooit gerealiseerd.

Wat je geeft krijg je terug

Ik gaf vaak mijn recepten weg van mijn koekjes en worteltaart terwijl dat mijn pareltjes waren. Mijn theorie was, wanneer mensen dat thuis na gingen maken is het bijna vanzelfsprekend dat mensen dat gaan uitdelen. Wat moet je met 12 punten worteltaart. De kans is groot dat die mensen het lekker vinden en vragen ‘hoe komt je aan dit recept?’ en voilà, de naam van je zaak valt weer. Van vrienden is een aanbeveling veel waardevoller dan van de verkoper.

Overigens deed ik altijd oprecht mijn best bezoekers een leuke tijd te geven. Ze zagen dat ik aandacht had voor datgene wat ik op tafel ging zetten. Andersom kreeg ik vaak cadeautjes op mijn verjaardag!

Exclusieve Verkoop Argumenten

Door de vraag naar Earl Grey ging ik Earl Grey verkopen. Echter, die van Twinings vond ik het beste (veel uitgeprobeerd) maar die waren na een prijsverhoging goedkoper in te kopen bij de AH dan bij de leverancier. Dat heeft dus niet zoveel zin. Het logische vervolg was op zoek te gaan naar losse Earl Grey thee die ik lekker vond (en nu wel vond) en een eigen verpakkingslijn te ontwerpen.

Eigen stickers voor de chocoladedruppels, koffiebonen, losse thee etc zorgde voor een unieke winkel en alle producten bij elkaar vormden zo weer unieke kerstpakketten of cadeautjes. Ik was daarmee ook zekerder dat mensen voor de producten terug zouden komen – exact dezelfde waren namelijk alleen bij mij te krijgen. Inhoudelijk moet het wel kloppen, rommel verkopen werkt niet.

Valkuilen

Thee aan Zee t.o.v. Thee van Sander

Thee aan Zee t.o.v. Thee van Sander

Naast de hoge werkdruk is een valkuil dat je eigen zaak veranderd tot iets waar je je niet helemaal prettig bij voelt.

Mijn zaak was uiteindelijk vooral een horecazaak en dat paste niet helemaal bij mij. Horeca behelst veel praten en is erg arbeidsintensief wat ten koste ging van datgene waar mijn hart ligt, namelijk ontwikkeling. Toen ik merkte dat dat stil stond besloot ik de zaak te verkopen. Ook wilde ik teveel en was ik naast eigenaar van ‘Thee aan Zee’ ook nog eigenaar van ‘Thee van Sander’ en in de laatste periode eigenaar van ‘www.chufanederland.nl‘. Dit was teveel en ging ten koste van Twitter, Facebook, website, ontwikkeling, slaap, schoonmaken, een sociaal leven en mijn eetpatroon en gezondheid. Uit zelfbehoud heb ik toen de keuze gemaakt de zaak te verkopen wat snel lukte.

Financieel

Natuurlijk moet er ook gerekend worden! Het is moeilijk van te voren een goed beeld te krijgen van de komende lasten. Al helemaal van de hopelijk komende inkomsten. Ik was zelf ongeveer € 25.000 kwijt aan investering en jaarlijks € 30.000 kwijt aan vaste lasten excl btw.

Hier komt je eigen ondernemersloon bij en eventueel personeel. Ik had zelf iemand in loondienst die iets meer verdiende dan nodig was (ik was tevreden) en zij verdiende € 14 per uur bruto. De loonadministratie zelf deed mijn boekhouder en was goed te doen (ik zag daar erg tegenop). Uren mailen, loonstrookje ontvangen en overmaken. Kosten: €10,- per loonstrookje. Loonkosten zelf bestond uit: salaris, vakantiedagen en -geld, pensioenfonds, administratiekosten, soms reiskosten en de maandelijkse belastingbijdrage. Het is een hoop.

Uiteindelijk moet dit alles terugverdient worden. De benodigde omzet is hoog met een lage marge en laag met een hoge marge. Ook hier werkte de combinatie horeca/winkel goed. Op winkelproducten ligt de marge rond de 30%-50% en in de horeca wat hoger, 80%-85%. Terecht want hier komt veel bij kijken.

De verkoop

Uiteindelijk verkocht ik mijn zaak door een berichtje op Facebook te plaatsen! We hebben de overdracht zonder makelaar uitgevoerd en dat ging prima. Veel in vertrouwen, geven en nemen.

Conclusie

Ik ben heel blij de kans gekregen te hebben een theehuis te openen en als je voelt dat het je passie is: vooral doen! Ik heb heel veel geleerd, mijn vriendin ontmoet en niet onbelangrijk een droom verwezenlijkt. Je ziet het, ik praat niet over euro’s omdat dat uiteindelijk minder belangrijk is. In mijn ogen is een combinatie van hart en logisch nadenken datgene wat ook jouw zaak tot een succes kan maken.

Sander Kriek

Delen:

34 reacties op Het beginnen van een theehuis

 1. Eva 24-06-2017 om 12:57 #

  Hoi Sander,

  Ik heb een hele leuke locatie gevonden waar een theehuis met boomgaard kan komen, om goed geslagen ten ijs te komen zou ik ook graag jou speceficatie bekijken, kan dat?

  Hartelijke groet!
  Eva

 2. Marieke 20-06-2017 om 11:58 #

  Hoi Sander,

  Ook ik loop al een tijdje met het idee rond om een koffie/thee tuin te beginnen. Ik heb een stukje grond in het buitengebied in het oosten van het land. Vindt het best eng om in het buitengebied iets te starten ivm de klandizie. Ook ik zou wel graag de specificatie ontvangen.

 3. Frédérique 14-05-2017 om 12:07 #

  Hallo Sander,

  Ook ik ben, zoals zovelen hierboven van plan om een theewinkeltje te beginnen. Ben ook al iets ouder (50). Mijn insteek is dat ik er zelf van moet kunnen leven en niet rijk hoef te worden. Loop al jaren met dit plan rond. Is het mogelijk om de specificatie te ontvangen?

  Vriendelijke groet,

  Frédérique.

 4. Kiki 26-04-2017 om 15:12 #

  Hoi Sander,

  Wat is je verhaal inspirerend, erg leuk om te lezen.
  Ik ben van plan om een theetuin met een klein winkeltje. Ik heb geen ervaring met de horeca ed. maar wel met klanten, verkoop en dienstverlening. Juist daarom ben ik erg blij om in je blog te lezen dat theetuin in combinatie met een winkel goed aanslaat. Ik ben bezig met een ondernemingsplan wat ik nodig heb voor het UWV. Ik ben bezig om het financiële stukje in kaart te brengen. Ik zou het erg handig vinden om inzicht te krijgen in je financiële specificatie. Zou ik die ook mogen ontvangen?
  Hoe zit dat met muziek afspelen? Wij betalen nu voor Google Play, mag ik die ook in de theetuin gebruiken of moet ik Buma stemra voor muziekrechten betalen?

  Ik hoor heel graag van je.
  Bedankt.

  Groetjes,
  Kiki

 5. Jolanda 15-02-2017 om 22:33 #

  Hoi Sander,
  Bedankt voor het delen van jou ervaringen.
  Zou je mij ook de specificatie kunnen sturen? Ik wil heel graag een theewinkel aan huis beginnen gecombineerd met de verkoop van Franse producten.

  • Sander Kriek 18-02-2017 om 11:37 #

   Hoi Jolanda, leuk je ontmoet te hebben! Ik heb je gemaild. Groetjes Sander

 6. greet 10-02-2017 om 11:24 #

  Hoi Sander,

  eigenlijk zakt de moet me in de schoenen en tegelijker tijd denk ik, mijn idee is nog niet zo gek.
  Ik heb dezelfde ideeën zoals hierboven allemaal verteld, en voel het enthousiasme, maar proef ook iets van, leuk maar of het lukken gaat, en toch raakt jouw verhaal omdat je zo alles lekker nuchter opschrijft.
  en je zegt eigenlijk volg je droom.
  ik heb dan ook bij deze interesse in het ontvangen van je specificatie,
  groet Greet

  • Sander Kriek 18-02-2017 om 11:35 #

   Hoi Greet, dank je wel en ik heb je een berichtje gestuurd! Groetjes Sander

 7. Astrid 04-02-2017 om 09:51 #

  Hoi Sander, wat een leuk verhaal! Ik loop – zoals alle anderen hierboven ook- al langmet het idee rond mijn baan aan de wilgen te hangen en full-time een mooi koffie- en theehuis cq lunchroom te beginnen met taart, koek en beood vanneigen makelij. Ook ik krjg van alle kanten goed bedoelde adviezen om er niet aan te beginnen – je verdient er niks mee, hoe wil je daarvan rond komen enz enz. Om die reden ben ik ook erg geinteresseerd in jouw specificatie?
  Waar ik ook erg naar zoek is: hoe bepaal je of er op de plek waar je je bedrijfje wil starten behoefte is aan jouw product? ( ik woon in een dorp en zou daar graag ook willen werken maar is er wel voldoende klandizie voor mijn relatief luxe product?)
  Heel erg bedankt voor je verhaal!

  • Sander Kriek 18-02-2017 om 11:41 #

   Hoi Astrid,

   Haha ja daar zijn andere mensen goed in! Je laatste punt is lastig, ik volgende mijn gevoel en had geen marktonderzoek gedaan… wel dat er op zich veel mensen naar de badplaats toekwamen zowel in de winter als de zomer, dus daar heb ik het mee gedaan. En dat je daar geen behoorlijk kopje thee of koffie of zelfgemaakt taartje kon krijgen. Ook mij flexibel opgesteld als mensen ergens om vroegen, zonder afbreuk te doen aan de rode lijn van de zaak. Ik heb je gemaild! Groetjes Sander

 8. Sarah 26-01-2017 om 10:56 #

  Hoi Sander,

  Leuk om je verhaal te mogen lezen.
  Ik zou ook heel graag een theehuis willen beginnen. Mijn voorkeur gaat uit naar heerlijke verschillende soorten kruidenthee. Daarbij nog verschillende soorten lekkernijen zowel vegan, glutenvrij als suikervrij.
  Ik woon in een grote stad en moet met een goed concept moeten komen om mezelf te onderscheiden van andere theehuizen.
  Het is allemaal nog heel pril.
  Zou je ook jouw specificaties naar mij willen mailen?

  Vriendelijke groet,

  Sarah

 9. Dennis 03-01-2017 om 22:04 #

  Hoi Sander,

  Zoals de meeste mensen die hier reageren ben ik ook aan het kijken om voor mijzelf te beginnen. Ik wil dan liever iets meer een combinatie koffie/thee winkel. Zoals jij het durrfde om alles te verkopen, dat durf ik niet. Op dit moment ben ik bezig om te kijken wat financieel haalbaar is. Daarom zou ik graag jou specificatie op de mail krijgen.

  Verder was het erg leuk om te lezen hoe het jou is vergaan.

  Alvast bedankt.

 10. Stephanie 20-11-2016 om 21:11 #

  Beste, wat leuk en waardevol om deze eerlijke feedback te lezen! Mijn man en ik denken eveneens aan het openen van onze eigen koffie me theewinkel, dus als je jouw specificaties zoals je die hier noemt zou willen delen dan zou dat voor ons heel waardevol zijn. Ben trouwens benieuwd wat je eventueel anders zou doen mocht je alles nog eens overdoen?

  • Sander Kriek 18-02-2017 om 11:29 #

   Hoi Stephanie, dank je wel! Ik heb je inmiddels een berichtje gestuurd :). Groetjes Sander

 11. Miryam 27-10-2016 om 17:00 #

  Hoi Sander,

  Wat ee leuk verhaal over je ondernemerschap. Ik ga volgend jaar open met mijn koffie en theetuin in Sebaldeburen.Ik doe het op mijn eigen grond en heb stallen omgebouwd naar een keuken met daarbij een groot terras waarvan een gedeelte helemaal dicht kan.Ik heb via de gemeente mijn ondernemersplan ingediend en het is goedgekeurd. Wat je schrijft er komt best veel op je af. Ben al best een tijd bezig met de voorbereiding want ik wil het wel direct goed doen. Dus ook ik wil graag gebruik maken van je specificatie en eventueel andere tips. Kun je dat mailen. Ik wens jou heel veel succes met alles wat je verder gaat doen

  • Sander Kriek 01-11-2016 om 15:00 #

   Hoi Miryam, klinkt gaaf! Ja er komt veel bij kijken :). De voldoening kan ook hoog zijn. Ik heb je gemaild! Groetjes Sander

 12. Belinda 04-10-2016 om 12:37 #

  Hallo Sander,
  Mag er in een theehuis ook iets van licht alcoholische drankjes aangeboden worden, ik denk aan bier, wijn. En wat kun je te eten aanbieden ? Kan dat meer zijn dan bv. een appelpuntje bij de thee, koffie- of chocomel ?
  Verder: wordt je qua financiële lasten, die je hebt niet zozeer onder druk gezet (Belasting bijvoorbeeld ook), dat het heel moeilijk wordt om geen verlies te lijden ?
  * noot: een leuk en goed verhaal trouwens van jou.
  M.v.g.
  Belinda

  • Petra Slag 21-10-2016 om 15:04 #

   Hallo Sander,

   Wat tof van je dat je zo open bent over je verhaal. Ik ben al een keer bij je langs geweest voordat ik mijn winkel heb geopend. Ik heb momenteel 2 jaar mijn theewinkel open. Om het een en ander te vergelijken ben ik erg benieuwd naar de cijfers van de eerste jaren (3 jaar) van jou beginperiode.

   M.v.g,
   Petra

   • Sander Kriek 26-10-2016 om 22:44 #

    Hoi Petra,

    Dank je! Ik wil er nu een ebook over schrijven omdat er nog meer over te schrijven valt :). Dat komt nog. Voor nu is het leuk om het zo te delen.
    Waar heb jij je theewinkel? Lijkt mij leuk om langs te komen als dat haalbaar is. Is het ook een combinatie met horeca? Ik stuur je een email!

    Groetjes Sander

  • Sander Kriek 26-10-2016 om 22:42 #

   Hoi Belinda,

   Ja goed punt! Het is best wel moeilijk een balans te vinden tussen genoeg omzet, voor ogen houden waarom je het begonnen bent en ook nog kijken wat haalbaar is wat betreft hoeveelheid werkzaamheden. Ik had die balans zelf uiteindelijk niet helemaal gevonden. Ik deed het ook voornamelijk alleen en daarmee werden versnaperingen lastig haalbaar. Laat ik het zo zeggen, ik snap nu wel goed waarom horeca best wel prijzig kan zijn. Het is ergens ook wel nodig. Ook waarom veel zaken allemaal hetzelfde op de kaart hebben staan. Horeca is alles bij elkaar een arbeidsintensief proces!

   Bij mij werkte tosti’s (wel kwalitatief goede), ik kan mij hapjes met een Aziatische inslag ook voorstellen.

   Wat betreft alcohol is dat afhankelijk van je vergunning. Ik had een ontheffing van het bestemmingsplan welke eigenlijk retail was. Ik mocht horeca voeren maar onder bepaalde voorwaarden, o.a. geen alcohol. Ik denk zelf dat het wel invloed heeft op de sfeer of uitstraling, wat denk jij?

   Groetjes Sander

   Bedankt en groetjes, Sander

 13. Anouk 03-08-2016 om 19:44 #

  Hey Sander! Erg leuk om je verhaal te lezen, ik heb ook de droom om een leuk thee/ koffie huisje te openen. Ben erg benieuwd naar je specificatie! Veel succes met alles!

  Vriendelijke groetjes! Anouk

 14. Sandra 11-06-2016 om 19:42 #

  Hoi Sander, wat een leuk verhaal en precies waar in naar opzoek was. Ik zou ook graag je specificaties ontvangen.
  Ik wil heel graag een theehuisje beginnen en ben op een mooi pand gestuit in de achterhoek. Woning en winkel bij elkaar. Het liefst zou ik het partime doen en omdat ik niet aan huur vast zit lijkt mij dat prima te kunnen. Zeg maar de eerste 2 jaar 3 dagen open ivm de kleine kindjes die ik heb. Iedereen kijkt me alleen gek aan als ik dat opper. Mijn man heeft gewoon een baan dus er zijn inkomsten. Al moet er van mijn kant zeker wel wat verdient worden omde maand rond te komen. Wat denk jij, haalbaar of niet?

  • Sander Kriek 18-06-2016 om 23:08 #

   Hoi Sandra,

   Leuk! Daar vaste lasten niet dalen als je weinig open bent, moet je per uur meer omzetten om de vaste lasten te dragen wanneer je kort open bent. Als je toch geen huur hebt, heb je waarschijnlijk toch lagere vaste lasten 🙂
   Wel fijn hoor als er zoiezo inkomsten zijn!

   Ik denk dat als je het anders zou doen, iedereen je ook gek aankijkt. Op de een of andere manier doen de meeste mensen dat. Als je het zelf heel graag wilt?

   Groetjes Sander

 15. Yves Moerskofski 02-06-2016 om 15:30 #

  Beste Sander,

  zoals vele reacties vóór mij al aangeven, het idee van een theewinkeltje is al lang een droom van mij. Uiteraard is het begin het moeilijkst, soms verdrink je in alle informatie. De specificaties die je noemt in je stukje lijkt me erg handig om te hebben! Zou het mogelijk zijn om deze via mail van je te ontvangen? Daarnaast is het een grote vraag van mij waar je het beste de thee vandaan kunt halen (zeker de losse thee, waar ik toch wat meer affiniteit mee heb dan de zakjes thee)? Zijn hier ook grote (internationale) beurzen voor?

  Ik hoor graag van je!

  Mvg,
  Yves Moerskofski

  • Sander Kriek 09-06-2016 om 14:35 #

   Hoi Yves,

   Leuk! Het is zeker wel moeilijk, maar er zitten een hoop leuke kanten aan. Ik heb het gemaild.

   Ik haal mijn eigen losse thee uit China en werk met iemand samen voor thee uit India en thee als Earl Grey en Lapsang Souchong. Ik heb veel vergeleken en dat kan ik zeker aanraden! Deze soorten thee klinken simpel maar zijn vaak niet zo lekker. Ik dank dat kwaliteit altijd op 1 staat 🙂

   Ik zou veel samples aan gaan vragen bij de groothandels en dan proeven maar!

   Er zijn ook een hoop losse bedrijven die een bepaalde thee eruit hebben gepikt om daar een ‘merk’ van te maken. Sommige daarvan hebben ook toegevoegde waarde.

   Succes!

 16. Femmianne 02-05-2016 om 15:02 #

  Hoi Sander,

  Al van jongs af aan heb ik de droom om mijn eigen theehuisje/lunchroom te beginnen. Ik hou zelf heel erg van thee, geniet van de verschillende soorten en smaken en dat wil ik ook graag anderen laten zien en proeven. Daarbij lijkt me het contact met de mensen echt super!

  Ik las net je verhaal door en ben hier door wel een beetje overgehaald om toch mijn volle inzet te geven voor deze droom om het werkelijkheid te laten worden.

  Alleen nu nog doen… 🙂 Eerst maar eens sparen, we hebben eventueel al een plekje bij ons zelf thuis, maar ja.. is niet zo groot. Lastig om dan iets te beginnen. Voor een eigen plek in een stad/dorp hebben we helaas niet het budget.

  Het mooiste lijkt me nog om zo iets te beginnen met verstandelijk beperkten als medewerkers.

  Allemaal nog dromen, maar hopelijk worden ze nog werkelijkheid;)

  Bedankt voor je info, heeft me zeker aan het denken gezet! Heb je nog wel iets van jezelf? Of ben je er helemaal mee gestopt?

  Groetjes Femmianne

  • Sander Kriek 06-05-2016 om 13:15 #

   Hoi Femmianne, bedankt voor je reactie! Leuk dat het bij jou ook zo kriebelt. Ik hoor graag wanneer het concreet wordt :). Ik besteed nu al mijn tijd aan deze website en Thee van Sander, workshops thee en samen met mijn vriendin heb ik nog een ander product welke erg in opkomst is, de chufa! Op http://www.chufanederland.nl 🙂

 17. Lyan Leeuwenburg 26-03-2016 om 16:22 #

  Hoi Sander.
  Na 7 jaar voorbereiding gaat het er dan eindelijk van komen. We gaan een theehuis bouwen op eigen grond in een nieuw recreatiegebied met veel wandel en fiets paden. Ik heb veel aan je verhaal gehad. Kan je mij ook de specificatie mailen? En kan je mij ook vertellen waar nu echt goede thee en koffie te vinden is om te serveren? Verder zijn alle tips welkom. Bedankt alvast.
  Lyan

  • Sander Kriek 01-04-2016 om 14:36 #

   Hoi Lyan,

   Leuk! Ik ben blij dat je iets aan mijn verhaal gehad hebt. Waar ga je een theehuis beginnen? Ik heb je inmiddels gemaild.

   Groetjes Sander

 18. Miriam Eykelboom 19-02-2016 om 10:01 #

  Hallo Sander,

  Sinds een paar jaar heb ik het idee in mijn hoofd gekregen om een eigen theehuis te beginnen en het gaat steeds meer kriebelen.
  Aangezien ik wel beslagen ten ijs wil komen is het fijn om op deze manier te lezen wat er ongeveer bij ondernemerschap komt kijken.
  Je zegt in de tekst dat je een specificatie evt. kunt mailen.
  Is het mogelijk dat ik die ontvang?

  Alvast bedankt,

  Miriam

  • Sander Kriek 19-02-2016 om 13:29 #

   Hoi Miriam,

   Dank je wel voor je reactie! Ik zal het je mailen. Ik hoor het graag wanneer het gelukt is je theehuis te openen 🙂

   Sander

   • Esther 16-01-2017 om 10:49 #

    beste Sander, ook ik heb met interesse je uiterst waardevolle informatie gelezen. Ook ik zou graag die specificatie ontvangen , groetjes esther

    Nog veel succes in de toekomst gewenst!

 19. Sander Kriek 03-02-2016 om 13:24 #

  Hoi Susanne, leuk dank je wel voor je reactie!

  Een mooie combinatie, onder het genot van een kopje thee genieten van mooie keramiek. Ik hoor het graag, wanneer het gelukt is!

  Groetjes Sander

 20. Susanne Oljans 31-01-2016 om 11:15 #

  Hoi Sander,
  Eindelijk een site die op leuke manier vertelt over het ondernemerschap.
  Ik loop al tientallen jaren rond met hetzelfde idee. (ben al iets ouder). Het is er nooit van gekomen maar nu krijg ik de kans om in mij oude boerderijtje een ruimte om te bouwen tot atelier. (keramiek)
  Het lijkt me erg leuk om mijn droom van vroeger uit te voeren en er tevens een theehuis van te maken.
  Ik denk dat ik wel iets aan je verhaal heb.
  Bedankt.
  Susanne Oljans

Geef een reactie